Yetişin Gençler

Neden kitap yazmakta bu kadar geciktiği sorulduğunda verdiği cevap çok hoşuma gider her zaman @selcuksirin in. “Teoriyle uygulamanın çok farklı olduğunu kendi çocuklarını büyütürken yaşadıklarıyla, yani uygulamalarıyla kitap yazmayı istediğinden dolayı geciktiğini” belirtir. Hal böyle olunca “Yetişin Gençler” adlı kitabı da hem akademik bilgilerle harmanlanmış hem de uygulamada kendisinin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileriyle çıkmış karşımıza.

Prof. Dr. Selçuk Şirin’e değerli akademik bilgilerini biz ebeveynlerle paylaştığı için bir teşekkürü borç biliyorum. Hep söylerim akademik bilgi sadece akademisyenlerin ulaştığı mecralarda, alanlarda yer aldığında yani asıl hedef kitle olan ebeveynlere ulaşmadığında sadece araştırma olarak raflarda kalıyor. Oysa bu şekilde kitaplar, videolar, eğitimler yoluyla bizlere ulaşsa değerli bilgilerden bizlerde faydalansak güzel olmaz mı?

Ne demiş Çinli filozof Konfüçyüs;

Bildiğini bilenin arkasından gidiniz,

Bildiğini bilmeyeni uyarınız,             

Bilmediğini bilene öğretiniz,

Bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

Bilmediğimizi bilmeye çalışıyoruz kitaplarla, eğitimlerle. Kitaplar da bunun en ulaşılabilir yolu. Çocuklarımızı hayata hazırlarken her dönemde yardımcı kaynaklar bunlar. Amaç mükemmel ebeveynlik yapmak değil amaç bilmediğimizi, doğruyu öğrenmek yolda yürürken yanımızda olan uzmanlardan destek almak. Selçuk Hocanın da bahsettiği gibi 21. Yy ebeveynlerin çocuk yetiştirirken uzman desteğine en çok ihtiyacı olduğu dönem. Bulunduğumuz dönemde sancılı süreçleri ne kadar hafif, rahat atlatırsak geleceğe o kadar hem ruhen hem de bedenen sağlıklı, mutlu çocuklar hazırlayacağımızı düşünüyorum.

Yetişin Gençler de bu anlamda imdadımıza yetişen kitaplardan. Gençlerin neyi neden yaptığı konusuna bir ışık tutuyor. Kafamızda beliren “çocuğum ergenliğe erken mi girdi ya da geç mi kaldı” sorularının yanıtının yanı sıra;

Ergenliğin cinsiyete göre ne zaman başladığına

Çocuk gelişim evrelerine

Ergenliğe geçişte fiziksel gelişim süreçlerine

Genç beynin nasıl geliştiği, nasıl çalıştığı ve nasıl desteklenebileceği

Gençlerde sağlıklı sosyal ve duygusal gelişim

Duyguları tanıma beceri nasıl kazandırılır?

Gençlerde kimlik arayışı ile ilgili detaylı bilimsel verilerle açıklamalar

Gençlik problemleri, sebepler ve çözüm yolları konularına derinlemesine değiniyor.

Çocuğunuzun kendini bulma yolculuğuna başladığı (Ergenlik) bu günlerde yaptıklarına, yaşadıklarına, tavırlarına anlam veremiyorsanız, neyi neden yaptığını sorguluyorsanız bu kitap kafanızda beliren sorulara cevap olacaktır.

Çocuklarımızın her gelişim aşaması değerli haydi hep birlikte Selçuk Hocaya kulak vererek bu gelişim yolculuklarında onları anlayan ebeveynler olalım.

 

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap