Savaşçı

Kitap, ana karakter olan Arif Öğretmenin bir gün bir seminer sonrası Doğan Cüceloğlu’nun yanına giderek “öğretmenliği isteyerek seçtiğini, öğretmenliğe inandığını ama mutsuz olduğunu” söylemesi ile başlar. Doğan Hoca bunun üzerine “bu konunun öyle kısa sürede ayaküstü konuşulacak bir konu olmadığını ve bu konuyu uzun uzun konuşmaları gerektiğini” söyler. Doğan Cüceloğlu’na, kendi hayatı ile ilgili arayış içerisinde olan Arif Öğretmen, farklı gelir, arayış içerisinde olan insanlar hep ilgisini çekmiştir.

Arif Öğretmen, “diğer öğretmenler ne der acaba” diye hareket ederken kendi bildiği doğrulardan uzaklaşmış, bu ve benzer çevresel faktörler nedeniyle kendi istediği gibi bir öğretmenlik yapamadığından rahatsız olan, belirli kalıplardan dolayı öğrencilerine karşı yeterince verimli olamadığından dolayı kendisini mutsuz hisseden bir öğretmendir. Seminer sonrası Doğan Cüceloğlu ile yaptığı kısa görüşme hayatındaki değişimin başlangıcı olur ve Doğan Cüceloğlu ile kendini bulma yolculuğuna başlar.  Diğer yolculuklara benzemeyen bir yolculuktur bu yolculuk “Savaşçı” nın yolculuğu.

Kitapta savaşçının karakter özelliklerini, yaşamını örneklerle oldukça güzel ve sade anlatıyor yazar. Hemen hemen her sayfada sayfa içerisinde yer alan önemli cümlelere, bir kutucuk içerisinde yer vermiş. Kitapta yeni tanıştığım isimlerden biri de bir Kızılderili Bilge Don Juan’ ın öğretilerini kitaba alan Carlos Castaneda. Kitabın büyük bir bölümünde gerçek bir savaşçı olan Don Juan ve öğretileri ile karşılaşıyorsunuz.

Kitabın sonunda Doğan Cüceloğlu ön sayfalarda felsefi temellerden başlayarak geniş geniş anlattığı Savaşçı’ nın kişilik özelliklerini özetleyerek bizlere sunmuş. Şimdi bir bakalım savaşçı kimmiş, nasıl olurmuş, kişilik özellikleri nelermiş?

  1. Savaşçı karar vermeden önce düşünür, inceler, gözden geçirir, acele etmez, her şeyi hesaba katar.
  2. Savaşçı, kararını verirken özgür iradesi içinde verir; yani onun kararı bir seçimdir.
  3. Savaşçı, verdiği kararlardan pişmanlık duymaz.
  4. Savaşçı, sabırla bekler; beklediğini bilir ve ne için beklediğini bilir.
  5. Savaşçı’ nın ölümünün bilincinde olması gerekiyor.
  6. Savaşçı stratejik bir tavır içinde yaşar.
  7. Savaşçı hiçbir şeyin müptelası olmaz.
  8. Savaşçı her şeye saygıyla yaklaşır.
  9. Savaşçı seçimini yaparken gönlünün sesini dinler.
  10. Savaşçı iç konuşmasını istediği zaman durdurabilir.
  11. Savaşçı içinde bulunduğu duygusal durumu kendisi belirler.
  12. Savaşçı alçak gönüllüdür.
  13. Savaşçı her şeyi üstesinden gelinecek bir öğrenme fırsatı olarak görür.
  14. Savaşçı sağlığına özen gösterir.
  15. Savaşçı yaşamına katkıda bulunan her şeye herkese teşekkür duygusu besler.

Anlamlı ve coşkulu bir hayat için savaşmaktan bahseder kitap, insanın kendi öz benliğini yaşamaktan.  Bunun için ise savaşmak gerekir bazen karşındakiyle, bazen sevdiklerinle hatta bazen kendinle.

“Seni diğerlerinden farksız yapmaya,

Bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada,

Kendin olarak kalabilmek,

Dünyanın en zor savaşını vermek demektir.

Bu savaş bir başladı mı,

Artık hiç bitmez!...”

SAVAŞÇI…

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap