Atomik Alışkanlıklar

“Başarı hayatta bir kez yaşanan dönüşümlerin değil, günlük alışkanlıkların ürünüdür” diyor yazar James Clear #atomikanlışkanlıklar kitabında. Alışkanlıkların kimliğimizi nasıl yavaş yavaş şekillendirdiğini, daha iyi alışkanlıklar kazanmak için neler yapmamız gerektiğini anlatıyor.

Beynimiz rutini seviyor, koltuk gerçekten katil (@serkankaraismailoglu ‘nun YouTube da “katil kanepe” başlıklı videosu önerilir https://www.youtube.com/watch?v=rzNE-HnqPQQ) bizleri hareketsiz bırakmak için üretilmiş, evren bize karşı, her şey önümüzde ama harekete geçemiyoruz. Rahatımızı bozmak istemiyoruz, konfor alanımızın dışına çıkamıyoruz bir türlü, sonra oturarak zayıflamayı, düzensiz beslenerek sağlıklı olmayı, olumsuz düşüncelere zihnimizde yer vererek mutlu olmayı istiyoruz.

“Alışkanlıklar otomatikleşecek kadar çok tekrarlanmış davranışlardır.”* Yaptığın bir eylemin alışkanlığa dönüşmesi zaman alır. Hedeflediğiniz alışkanlığı daha ulaşılabilir küçük hedeflere böldüğünüzde işiniz daha kolay olacaktır. Hiç yürüyüş yapmayan bir insansınız, diğer spor dallarıyla da aranız yok yani kondisyonunuz iyi değil ama günde 15.000 adım yürümeyi hedefliyorsunuz. Öncelikle bu büyük hedef sizin gözünüzü korkutacaktır, çünkü zihniniz ve bedeniniz buna hazır değil. Ama daha sağlıklı bir yaşam için bu alışkanlığı kazanmayı çok istiyorsunuz. Öyleyse günlük rutininize 3000 adım gibi bir hedef koyarak başlamanız ilerde hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Atomik alışkanlıklar kitabı iyi alışkanlıkları nasıl kazanacağınız veya kötü alışkanlıktan nasıl kurtulacağınızla ilgili çok değerli bilgilerle dolu.

Bana göre bir alışkanlığı kazanmak için birinci kural “kazanmak istediğin alışkanlığı belirlemek” bunun için de hedeflediğin kişi olmak için neler yapman gerektiği konu başlığı sana yardımcı olabilir. İkinci kural “kazanmak istediğin alışkanlık için daha küçük alışkanlık rutini belirlemek”, 3. Kural “rahatını bozmak ve harekete geçmek” belki de en önemlisi bu ne dersiniz?

Rutinin dışına çıkarak yararlı alışkanlıklar kazanmak, hayatına güzel yeni bir alışkanlık katmak için bu günden daha güzel bir gün yok. Haydi! Başlamak istediğin şeye bugün başla.

*James Clear- Atomik alışkanlıklar

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap