Yetişin Çocuklar

Prof. Dr. Selçuk Şirin' in en son çıkan kitabı “Yetişin Gençler” i almak için gittim Kitapsan’a. Kalmamış tabiki geldiği gibi tükenmiş. Ama bu arada “Yetişin çocuklar” kitabının olduğunu söylediler ben de daha önce okumamıştım onu aldım. Selçuk Şirin in kitaplarıyla tanışma hikayemdir bu. 2 günde bitti "Yetişin Çocuklar" hemen "Yetişin Gençler" kitabını aldım. "Bir Türkiye Hayali" adlı kitabını aldım son olarak. Hepsini tek tek anlatacağım size.

Yetişin Çocuklar kitabıyla başlayalım ne dersiniz? Akıcı yalın bir dille anlatım var Selçuk Hoca’nın kitaplarında. Kitabın ilk cümlesi çok dikkat çekici: " Hayatta çocuk yetiştirmekten daha mühim başka bir uğraş varsa ben bilmiyorum" nasıl anlamlı, içten samimi ve inanarak söylenmiş bir cümledir bu. Haykırarak sanki en sevdiğim şarkının nakaratını haykırır gibi "bende bilmiyorum" diyerek eşlik etmek istiyorum kendisine.

"21. yüzyıl, anne ve babaların uzmanlara daha çok ihtiyaç duyduğu bir devir olacak" diye devam ediyor bir diğer paragrafta. Annerehberi olarak sürekli belirtmeye çalıştığımız, bu işin okulunu okumadan ebeveyn oluyoruz, işte uzmanlar bize yol gösteriyor lütfen okuyalım, izleyelim, dinleyelim dememiz ondandır.

“Bizler sizi kitaplarla mı büyüttük” diyen bir neslin çocuklarıyız ama bu kadar fazla farklı çevresel faktörle yüz yüze değildik ki biz. Mahallemizin sokaklarında akraba ve komşularımızla, arkadaşlarımızla eve girmeden oyun oynardık. Şimdiki gibi kuşaklar arası farklılıklardan dolayı ailelerin bile bilmediği, sanal ortamda binlerce suçun işlendiği çocukların etkilendiği bir düzende büyümedik ki. Sizlerin verdiği değerli bilgilere ihtiyacımız var hocam. Lütfen yazmaya devam edin.

Çocuk gelişimine dair merak ettiğiniz en önemli noktalara yeterli uzunlukta yer vermiş akademisyen-yazar. Genel bir bebeklikten ergenliğe çocuk yetiştirme kılavuzu niteliğinde olmuş kitap. Akıcı bir dille konuyla ilgili ebeveynleri hemen içerisine çeken ve bırakmayan bir kaynak.

Kitabın her başlığı ayrı bir makale konusu olmaya layık içerikte hazırlanmış. Ama genel olarak başlıklara şöyle bir göz atacak olursak;

  • Çocuk yetiştirirken dikkate almamız gereken 5 nokta.
  • Ebeveynlerin çocuk yetiştirme tarzları, avantaj ve dezavantajları.
  • Babaların çocuk yetiştirmedeki rolleri
  • Erken çocukluk yıllarının önemi
  • Okul öncesi dönemde zekayı arttırmanın 3 yolu (omega-3, etkin diyalog, okulöncesi eğitim)
  • Kitap okumanın önemi ve yöntemleri
  • Ekran bağımlılığı ile basa çıkma kılavuzu
  • Okul dönemi
  • Her velinin okuldan talep etmesi gereken 6 beceri
  • Ergenlik dönemi

Selçuk Hoca’nın akademik bilgilerinin, kendi çocuklarıyla yaşadığı tecrübelerle harmanlanmış kaynak niteliğinde bu kitapla mutlaka her ebeveyn tanışmalı.

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap