İkigai

Eski bir arkadaşını ziyarete gidersin, birlikte zamanın nasıl geçtiğini anlamazsın, konuşursun saatlerce. Konu kitaplara gelince “İkigai” kitabını önerir. Aynı gün gidilip kitap bulunur ve okunmaya başlanır elbet. O nedenledir ki, kitap alışverişimi internetten yapamam, aklıma düştüğü an gidip almalıyım. Arkadaşım kim mi? Adana’da büyük bir cesaret ve girişimcilik örneği gösteren, doğum ve konsept fotoğrafçılığını ilk başlatan isimlerden @sinemkobaner dir. Sinemciğim okudum yorumladım. Sevgilerimle.

Uluslararası çok satan listelerinde yer alan kitap “İkigai”. İkigai nedir? İsterseniz öncelikle bunun kelime anlamıyla başlayalım yorumumuza. İkigai kısaca; “hep meşgul kalarak mutlu olma” ya da “yaşlanırken genç kalma sanatı” olarak çevrilebilen Japonca bir kavramdır.  İki yazarın, Japonya’nın dünyadaki en uzun yaşam ömrüyle övünen, Okinawa’nın Ogimi kasabasının sırlarını araştırmak için yolları kesişiyor. Araştırma sonuçlarını, orada yaşadıklarını, gözlemlerini bu kitapla biz okuyuculara aktarıyorlar.

Ogimi’de yaşayan insanların, kitapta yazılanları uyguladıklarını ve aslında yaşam kalitemizi arttıracak önerilerde bulunuyorlar.

Ahmet Şerif İzgören’in de bir çok kitabında yer verdiği “hayat amacımızı” bulmaya yönelik bir terapi şekli olan “ yaşamak için bir neden bulmanıza yardım eden” Logoterapiden bahsediyorlar.

Ne demiş Nietzche “yaşamak için nedeni olan herkes, her türlü nasıla katlanır.”

Kendimizi sevdiğimiz bir eyleme kaptırınca zaman algımızın yok olduğunu hepimiz hissetmişizdir. İşte AKIŞ anını yakalamanın önemini, hayat amacımızın bu akış anını yakaladığımız eylemde olduğunun vurgusu sıklıkla yapılmaktadır kitapta.

Her türlü kaygıyı unutturacak kadar yapmaktan zevk aldığımız ne var? En çok ne zaman mutluyuz? Bu sorular kendi ikigaimizi keşfetmemize yardım edebilir. Belki futbol oynarken, belki koşarken, belki bale yaparken, belki müzik dinlerken, şarkı söylerken, dans ederken, kitap okurken, heykel yaparken, resim yaparken…

İşte ikigainiz yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız, saate bakma ihtiyacı duymadığınız, yaparken mutlu olduğunuz eylem/eylemler bütünüdür.

Yaşlanma karşıtı sırlara yer vermiş kitap. Zihinsel egzersizlerin öneminden yani zihnimizi sürekli aktif tutmamız gerektiği, stresten uzak kalmamız, hareket halinde olmamız gerektiğine değinmiş sıklıkla.

Kitabı okurken karşımıza çıkan bir diğer kavram ise arkadaşlıklara verilen değer. Hangi arkadaşlarınızla mutlu iseniz onlarla birlikte olun, onların değerini bilin diyor… Arkadaşlıklarınızı besleyin diyor.

Arkadaşlıkları beslemek, hafif yemek, yeterince dinlenmek ve düzenli, orta derecede egzersiz yapmak sağlıklı olma denkleminin gereken parçalarıymış ama asırlık insanların yaşam sevinçlerinin özünde doğum günlerini ve her yeni günü kutlamaya devam etmelerini sağlayan ikigaileri varmış.

Kendi ikigaisini bulan biri olarak bu kitabı okumak ve sizlere neler anlattığını yazmak ayrı bir duygu tabiki. Umarım sizlerde kendi ikigainizi keşfeder ve her sabaha mutlu, farkında ve yeni düşüncelerle dolu uyanırsınız.

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap