Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum

Kitapla ilk karşılaşmam @egitmen-to-be (Tuğba Bademci Kaydet /Annerehberi Mersin Koordinatörü) instagram hikayesi oldu. Yalan yok, içimden güldüm, kendisine de söyledim, hatta “haha! bu nasıl kitap ismi Tuğba böyle, isme bak” diye. Sonuç şu an kitap tavsiye listemde.

Birbirinden harika kitapların yayınevi @elmayayinevi nin, yine birbirinden değerli bilgi dolu yazarlarından biri olan @serkankaraismailoglu; 2009 yılında ulusal fizyoloji kongresinde en iyi genç araştırmacı ödülünü almış bir araştırmacı, sinirbilimci. “Ne bulmuş acaba sayın @serkankara-ismailoglu bağırsakta dedim” ve aldım elime kitabı. Kafamda bir sürü soruyla elime aldığım kitabı kahkahalar içinde okudum inanın.

Oku, düşün, gülümse, (bazı bölümlerde bildiğin kahkaha atıyorsunuz söyleyeyim), uygula bu kitabı resmen. Oku derken öyle normal okuma değil elinizden bırakamıyorsunuz. "Akademik dil beni yorar mı, sıkılır mıyım okurken?" diye soranlar varsa cevap veriyorum; kesinlikle hayır.

Vücudumuzdaki hücrelerimizin, organlarımızın, mikroorganizmaların bu kadar komik anlatılabileceğini hiç düşünmemiştim açıkçası şimdiye kadar. Kitabın tamamında olduğu gibi esprili dille ele alınan bölüm başlıklarından bir kaçına göz atacak olursak;

*İnsan olarak doğup, mikrop olarak ölüyoruz.

*Mutluluğun formülü çok açık; bir sen, bir ben bir de İskender.

*Sadece kalbe giden yol değil beyne giden yol da mideden geçer.

*İskenderin uzun ve karanlık yolculuğu.

*Tünelin ucundaki karanlık.

*Kilolarımdan sen sorumlusun ey bakteri!

Hayatımızda zaten var olan mikrobiyataları ele alıp inceleme, detaylarını öğrenme şansımız oluyor. Mikrobiyata vücudumuzda yaşayan mikroorganizmalar sistemidir özünde. Ama nasıl oluştuğunu, neleri etkilediğini okudukça hayretler içinde kalacaksınız.

Vücudumuzda iyi tarafta ve kötü tarafta olan bakterilerin varlığında haberdar olmak sizi şaşırtacak. İyi taraflı ve kötü taraflıdan kastedilen şey, probiyotik besin olan turşu iyi bakterilerin ürünü olurken, çürüyen salatalık kötü bakteri ürünüdür mesela.

Şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin zararlarına, doğum yönteminizin mikrobiyatanızı nasıl belirlediğine bizzat şahit olacaksınız. Kitabı okuduktan sonra doğum yönteminizi değiştirirseniz sebebi Serkan Beydir ben değil :)

Pekiyi, iskenderi de, yemek sonrası tatlıyı da asıl arzulayanın bağırsaklarınız olduğunu söylesem ne düşünürsünüz? Ya da depresyona girdiğiniz gün, hani bir şey yapmak istemediğiniz, motivasyonunuzun yerlerde olduğu gün, böyle günlerde suçu eşinize, çocuğunuza, arkadaşınıza atmanın faydası olmuyor kitaptan sonra. Depresyonumuzun bile sorumlusu mikrobiyatamızmış.

Bütün bunları öğrenirken keyifli karikatürler konulara eşlik ediyor bunu da unutmayalım kitabımızı yorumlarken. Evet evet, o bakterilerin dişimizin üzerinde halay çektiği, beynin bir garson olup içimizdeki bakterilere hizmet ettiği harika karikatürlerden bahsediyorum.

Okuyun, öğrenin, boyut değiştirin, gülün eğlenin, eğlenirken öğrenin diyorum ve bir kitap yorumunun daha sonuna geliyorum.

 

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap