Beyninizi değiştirin hayatınız değişsin

Merak ve öğrenme isteği çocuklarımıza belki de kazandırmamız gereken en önemli davranışlardan biri. Ayna nöronlara sahip olan çocuklarımızın en iyi öğrenme tekniği ise gördüğü şeyi tekrarlamak. Biz neyi merak ediyoruz? Biz öğrenmeye açık mıyız? Biz kendimizi geliştiriyor muyuz? Çocuğa “öğren, çalış, oku” demeden önce kendimiz bu söylediklerimizi ne kadar yapıyoruz? Bunları düşündünüz mü hiç?

Son zamanlarda en çok merak ettiğim ve öğrenmeye çalıştığım konuların başında belki de en değerli organlarımızdan biri olan “beyin” ve çalışma mekanizması geliyor. Öğrenmek zaten başlı başına keyif veren bir durumken öğrendiğini içselleştirip hayatına uyarladığında ve kendi değişimini fark ettiğinde o zaman dönüştüğünü ve her sayfa sonunda bile farklı bir insan olarak hayatına devam ettiğini görüyorsun.  

Bir TEDX konuşmasında karşıma çıktı Dr. Daniel G. Amen, web sitesini inceledim, kitaplarını inceledim ve sonunda “Beyninizi Değiştirin Hayatınız Değişsin” kitabını almaya karar verdim. Sevgili doktorumuz Sayın doktorumuz Amen Klinikleri müdürü olarak psikiyatrist ve beyin bozukluğu uzmanı olarak çalışan Amerikalı ünlü bir doktor. 2012 itibariyle beş kez New York Times'ın en çok satan yazarıdır. Dr. Amen genel sağlık ve başarının temelinin beyin sağlığı olduğuna inanmaktadır. Beyniniz doğru çalıştığında sizin de doğru çalıştığınızı söyler. Washington Post, Dr. Amen’in Amerika’daki en popüler psikiyatrist olduğunu yazmıştır, tüketicilere sağlıklarını iyileştirmek için kişiselleştirilmiş bilgiler, programlar ve kaynaklar sağlayan Atlanta, Georgia merkezli bir sağlık ve zindelik şirketi olan Sharecare ise onun internetteki en etkili, bir numaralı akıl sağlığı uzmanı olduğunu belirtmiştir.  

Dr. Amen’den ve başarılarından yeterince bahsettikten sonra kitaba dönelim. Evet, biraz teknik dilin hakim olduğu ancak mümkün olduğunca da herkesin anlayabileceği bir anlatım hakim kitapta. Kitabın ana ekseninde, beynin yapısına, işlevine, akışına, aktivitesine bakan bir nükleer tıp çalışması olan SPECT cihazı ve Dr. Amen’in bu yöntemi kullanım şekli bulunuyor.

Son dönemlerde ilgi alanlarımdan biri haline gelen düşüncenin gücü, düşüncelerimizi değiştirmenin yolları, faydaları, olumsuz otomatik düşünce (OOD) yapısının ne olduğu OOD’ leri yok etmenin yolları, düşüncelerimizi olumlu ve umutlu olmak üzere eğitebilme reçeteleri kitapta en ilgi çekici ve ayrıntılarıyla yer alan konuların başında geliyor.

Beynimizde bulunan bölgelerin işlevleri, bölgesel yaşanan sorunların hayatımıza yansıma şekli bunları düzeltme için ise hastalığın tedavisi için dört dairenin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Bunlar:

  1. Biyolojik: fiziksel bedeniniz nasıl işliyor. (beden)
  2. Psikolojik: gelişimsel problemler ve düşünme biçiminiz. (zihin)
  3. Sosyal: sosyal destek ve mevcut yaşam durumunuz (bağlantılar)
  4. Manevi: anlam ve amaç hissiniz (ruh)

Yaşadığımız psikolojik sorunları düzeltme yolunun sadece ilaçlarla değil, sağlığınız için bu 4 dairenin göz önünde bulundurularak hepsi için ayrı çalışma yapılarak düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor Dr. Amen. Bu kitaptan sonra kıskançlık olumsuz bir duyguyken içinizde “Beyin Kıskançlığı” duygusu geliştirecek,  savaş yine olumsuz bir kavramken “Beyin savaşçısı” olmak için çaba sarf edeceksiniz.

Amerika’da açtığı Amen klinikleri ile insanların potansiyelini arttırmak, hastalıkları iyileştirmek, Alzheimer riskini azaltmak için uyguladığı sistemler bütününün kitapla bizlere ulaşmış hali diyebiliriz kitabın özetine aslında. Beyin sağlığınıza önem veriyorsanız bu kitabı alarak şimdi harekete geçme zamanı. Keyifli okumalar.

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap