Sıkı Dostlar Amansız Düşmanlar

Hepimiz zaman zaman çocukların aralarındaki didiÅŸmelere, dışlamalara/ dışlanmalara, grup olmalarına, üzülmelerine, sevinmelerine, bir küsüp bir barışmalarına ya da büyük tartışmalarına ÅŸahit oluyoruz. 5. Sınıfta bunları daha yoÄŸun hissediyorsunuz. Çünkü çocuk 4 yıl birlikte okuduÄŸu gruptan ayrılıyor birden farklı bir gruba dahil oluyor. Tam sınıfa adapte olması gereken dönemde bir de ön ergenlik  baÅŸlıyor birde önceden tek öÄŸretmenken ÅŸimdi her derse farklı öÄŸretmenler giriyor, dolayısıyla adaptasyon süreci, arkadaÅŸlık iliÅŸkileri de oldukça deÄŸiÅŸken oluyor çocukların.  5. sınıfın iniÅŸli çıkışlı dönemlerinde “neden böyle diye” sorduÄŸumda kendime bu kitap çıktı karşıma..."Sıkı dostlar, amansız düÅŸmanlar".

Özellikle ortaokul ve lise yaÅŸ grubu çocukların sosyal yaÅŸamlarını irdeleyen bence oldukça yardımcı ve bilgilendirici bir kitap olma özelliÄŸi taşıyor. “Neden gruplaşırlar? Neden her sınıfta her rolden çocuk vardır? Topluluk kurallarında neler vardır? Çocuk yaÅŸamında bir gruba dahil olmanın önemi nedir? ArkadaÅŸlık neden bu kadar önemlidir? Ergenlik cağında arkadaÅŸlık neyi ifade eder?” Gibi gibi soruların beynimizde uçuÅŸtuÄŸu bir dönem bu sorulara yanıt bulabileceÄŸiniz bir kitap. Kitapta çoÄŸunlukla sosyal psikoloji alanında yapılmış araÅŸtırmalara yer verilmiÅŸ yazarlar tarafından.

Birbirini farklı gören grupları bir araya getirmek için projeler yapan öÄŸretmenleri okuyorsunuz. “Birbirini farklı gören grupların bir araya gelmesinin tek başına bir ÅŸey ifade etmediÄŸi, ancak ortak bir hedeflerinin misyonlarının olmasının çok ÅŸeyi deÄŸiÅŸtireceÄŸi” cümlesi çok hoÅŸuma gitmiÅŸti mesela. Çocukları bir araya getirmeye çalışan, zorbalığı, dışlanmaları önlemek için öÄŸretmenlerin uyguladıkları stratejileri öÄŸreniyorsunuz.

İkili iliÅŸkilerdeki çatışmaları, üçlü gruptaki sorunların neden yaÅŸandığını göreceksiniz ve ailelerinin ebeveynlerin bu sorunlara yaklaşımlarını. Çocukların çatışma ve ihaneti nasıl yönettiklerini, ardından çözüme nasıl ulaÅŸtıklarını göreceksiniz. Örneklerle bunlar çok güzel bir ÅŸekilde anlatılmış. Danışanlarından ve çevrelerinde kendi çocukları dahil arkadaÅŸ gruplarında yaÅŸadıkları sosyal iliÅŸkilerden fazlasıyla örneklerle dolu, kısaca çocukların neyi, neden yaptıklarına yer veren ebeveynleri ve öÄŸretmenleri aydınlatan bir kitap olmuÅŸ.

Kitabın son bölümünde ise öÄŸretmenler ebeveynler neler yapabilir? “ÖÄŸretmenler ve ebeveynler konu baÅŸlıklarına göre nasıl davranış sergilemeli?” gibi önerilere yer verilmiÅŸ. Çocuklarıma sosyal hayatlarında nasıl daha da yardımcı olurum, çocuÄŸunun arkadaÅŸlarıyla yaÅŸadığı bir sorun karşısında ne yapmalıyım diye soran oluyorsa kendisine ara ara, bu kitap tamda size göre diyorum. BaÅŸka bir kitap yorumunda buluÅŸmak üzere sevgiyle kalın.

 

Manolya GümüÅŸay

EÄŸitim Koçu

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap