Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek

"DoÄŸumgünü hediyesi olarak Anne Rehberi yazarına ne alınır"? diye sormuÅŸ kendi kendine @ijlaldundar . Ä°çinden gelen sese kulak vermiÅŸ ve bu kitabı almış "Dijital dünyada çocuk büyütmek". Ä°yi de yapmış. Çok oldu kitabı bitireli @ijlaldundar sadece hazır ve nazır yayın sırasını bekliyordu. Åžimdi kitap yorumuna geçme zamanı.

"Ekran başında geçirilecek doÄŸru süreye ve televizyonlara, dokunmatik ekranlı cihazlara, cep telefonlarına ve bilgisayar oyunlarına uygun seviyede eriÅŸime karar vermek – bağımlılık ve siber güvenlik meseleleri düÅŸünüldüÄŸünde- modern ebeveynlerin karşı karşıya kaldığı dijital ikilemlerden sadece birkaçı."

Biz çocukluÄŸumuzu gökyüzüne bakarak geçirdik, ekranlara deÄŸil!

Peki, sizce olması gereken hangisi?

Konu neredeyse bu dönem çocuk sahibi olan bütün ebeveynlerin ortak konusu oldu. Hal böyle olunca konu hakkında uzman yazıları, kitaplar yazılıyor seminerler düzenlenir oldu. Bizde hem kendi çocuklarımızı daha saÄŸlıklı büyütmek hem de sizlere biraz faydalı olabilmek adına mümkün olduÄŸunca konularla ilgili güncel çalışmaları takip etmeye çalışıyoruz. Ä°ÅŸte ÅŸimdi de böyle bir kitabı ele alıyoruz yine “Dijital dünyada çocuk büyütmek”.

Kitabın kaynakça bölümünde yer alan kaynak listeleri, zaten kitabın ne kadar fazla kaynaktan faydalanarak hazırlandığını gösteriyor bize. Kitabı, gerek konu baÅŸlıkları gerekse konular içerisinde küçük çerçevelere alarak belirttiÄŸi özet bölümleri ile baÅŸucu kitabı yapabilirsiniz.

Kitabın adına baktığımızda “Dijital dünyada çocuk büyütmek” sadece çocuklarımızı konu ile ilgili daha bilinçlendirmemiz için yazılmış gibi gözükse de aslında bizlerinde çok fazla faydalanacağı bir kitap. Hepsini sadece çocuklarımız için deÄŸil kendimiz için de uygulamamız gereken yöntemler, bilgiler, sistemler topluluÄŸu.

Öncelikle çocuk geliÅŸimine dair önemli 7 yapı taşı var ele alınan kitapta. Teknoloji bunların her birini nasıl destekler ya da nasıl engelleyebilir? Kitabı okumaya baÅŸladığınızda bunların tamamının yanıtını buluyorsunuz. Konular kısaca aÅŸağıda yer alan baÅŸlıklar açısından ele alınmış;

  1. BaÄŸlar ve iliÅŸkiler
  2. Dil geliÅŸimi
  3. Uyku
  4. Oyun
  5. Fiziksel hareketlilik
  6. Beslenme
  7. Ä°fa- iÅŸlevi becerileri

Kitabı okurken altını çizdiÄŸim bölümlerden bir kısmı ise;

  • Küçük çocuklarımız için teknoloji mutlaka zehirli ya da tabu deÄŸildir ama onu çocuklarımızın geliÅŸim ihtiyaçlarına uygun biçimlerde kullanmadığımızda tehlikeyle flört ediyoruz demektir.
  • Ekran başında geçen zaman- açık alanda geçirilecek zaman dengeli olmalı.
  • Çocuklarımızı dijital bakımdan yetersiz kılmadan, teknolojiden saÄŸlıklı ve kullanışlı biçimde nasıl en fazla yararlanabileceÄŸimiz konusunda rehberlik arayışındayız.
  • Bisiklete binmeyi öÄŸrenmeden önce ekranlara tıklamayı, sürüklemeyi, büyültüp küçültmeyi öÄŸrenen çocuklar.
  • Günümüzde çocuklar cihazları gittikçe artan sürelerde kullanıyor.

http://annerehberi.com.tr/2019/04/18/cocuklari-sanal-dunyadan-koruma-semineri/ yazımızda da bahsettiÄŸimiz gibi 8-18 yaÅŸ arası sosyal medya, facebook veya whatsupp gibi sosyal mecraları ya da 3T’ yi 7-8 saat kullanmak bu yaÅŸ grubu çocuk geliÅŸimi için nasıl dehÅŸet verici bir ortalamadır, nasıl bir süredir?

EÄŸri oturup doÄŸru konuÅŸalım deÄŸerli okurlar, biz çocuÄŸumuza örnek olmalıyız, söylediklerimizle deÄŸil yaptıklarımızla onlara ışık tutmalıyız. Gelin bu konuyla ilgili kitaplarla yolculuÄŸumuza ilk adımı atalım. Önce biz bilinçli, saÄŸlıklı kullanmayı öÄŸrenelim teknolojiyi, sonrasında bizim ilgi, sevgi ve kurallarımıza ihtiyacı olan çocuklarımıza öÄŸretelim.

Şimdilik bu kadar sevgiyle kalın.

 

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap