ÇOCUKLAR NASIL BAŞARIR

Bir sabah aldım kitabı elime yine, birkaç sayfa okuduktan sonra “kaynakça” yazısını gördüm. Yani kitap bitmişti ve ben bu duruma çok üzüldüm. Hangi kitap bu diye soracak olursanız hemen cevap veriyorum “Çocuklar Nasıl Başarır”. Mümin Sekman ve Bahar Eriş'in birlikte yazdıkları elinizden bırakmak istemeyeceğiniz bir kitap.

Son dönemlerde okuduğum en güzel kitaplardan biri. Kitapta çeşitli bilimsel araştırmalarla desteklenen teorilere yer verilmiş, her konu başlığı birbirinden değerli, çocuklarımızla ilgili kafamızdaki sorulara yanıt veriyor.

  • Çocuklara vazgeçmemenin gücü nasıl anlatılır?
  • Büyük bir kütüphane bir çocuğun kaderini nasıl değiştirir?
  • Çocuklarımız sportif kariyere ne zaman ve nasıl yönlendirilmeli?
  • İnatçı çocuk azimli çocuğa nasıl dönüşür?
  • Oyuna alınmayan çocuklar kendi oyunlarını nasıl kurarlar?
  • Başarılı bir alışkanlık ne kadar sürede nasıl yerleşir?
  • Bilgisayar oyunları okul notlarını nasıl etkiler?
  • Sanatın başarıya etkisi?

Sizlere örnek olarak belirttiğim konu başlıklarından yürüttüğümüz projelerle ilgili olanlarının ikisine burada yer vermek istedim.

  1. Büyük bir kütüphane bir çocuğun kaderini nasıl değiştirir?

Kitap okumanın önemine dair farklı bir bakış açısı ve araştırma…

Bir çocuğun başarısı evinde bulunan nesnelerden en çok neye bağlıdır? Televizyona? Babasının kredi kartı limitine? Mutfakta en sık pişen yemeğe? Kanepelerin markasına? Kütüphanedeki kitap sayısına? Elbette hepsi biraz etkili olabilir ama en baskın faktör sizce hangisidir?

California Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunun cevabını merak etmişler. Bu konudaki en kapsamlı bilimsel araştırmayı tasarlamışlar. Araştırma tam 20 yıl boyunca devam etmiş. Katılan ülke sayısı 27, katılımcı sayısı ise 70.000’ den fazla. 2010 yılında sonuçlar yayımlanmış.

Şaşırmaya hazır mısınız? Sorunun cevabı, evdeki yüksek kitap sayısı! Evinde daha çok kitap olan ailelerin çocukları hem daha fazla eğitim görüyor hem de daha çok kazanıyor. İyi bir kütüphane, hem akıl hem de para getiriyor.

Dev araştırmadan çıkan en heyecan verici sonuç şu: evdeki kitap sayısının, hangi ülkede doğduğundan, ailenin eğitim düzeyinden, ülkenin refah seviyesinden, babanın mesleğinden ve ülkedeki politik sistemden daha önemli olduğu ortaya çıkmış.

  1. Sanatın başarıya etkisi: bana başarılı olacak çocuğun tablosunu çizebilir misin Abidin?

 “Her Çocuk bir sanatçıdır”, der Picasso, “asıl sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir.” Sanatın daha az değer gördüğü coğrafyalarda, çocukların sanatçı olabilmesi de, sanatçı kalabilmesi de zor. Peki sanatla ilgilenmek bir çocuğun başarısını artırıyor olabilir mi? Sanatın kazandırdığı ince zevk ve estetik duygusu hayatta bir avantaj sağlar mı?

Araştırmalara göre sanatla temas, kendi içinde değerli olmasının ötesinde, okul başarısını da artırıyor.

UCLA’den Profesör James S. Catterall, sanat ile başarı arasındaki ilişkiyi incelemek için ulusal bir çalışma yürütmüş. 1988 tarihli araştırmada 25.000 ortaokul ve lise öğrencisi yer almış.

Catterall, sanatla ilgilenen öğrencilerin genellikle gelir düzeyi yüksek ailelerden geldiğini fark etmiş. Bu öğrencilerin başarı düzeyi de, yoksul öğrencilerden daha yüksek. Bu nedenle Catterall özellikle en yoksul grubu temsil eden 6500 öğrencinin, 8. Sınıftan 10. Sınıfa kadar olan başarı yolculuğunu incelemiş.

Yoksul grup içindeki öğrencilerin sanatla ilişkisi, araştırma öncesinde, yüksek gelirlilerden 4 kat daha az ya da hiç yok.

3 yıl boyunca öğrenciler takip edilmiş. 10. Sınıfa gelindiğinde sonuçlar ortaya çıkmış.

  • Sanata yüksek katılım gösterenlerin %41,4’ü fen ve matematik sınavlarında en başarılı ilk yarının içinde yer almış. Düşük düzeyde katılanların bu grup içindeki oranı %25.
  • Peki sanat için ayrılan zaman nereden gelmiş? Televizyona ayrılan süreden! Sanata düşük düzeyde katılanların %42’si günde en az 3 saat TV izlediklerini belirtmiş. Yüksek düzeyde katılanlarda bu oran %34. 25.000 kişilik bir grupta önemli fark.

 

Çocuğunuzda gördüğünüz bir davranışa karşı, ya da hangi olaya nasıl davranmanız gerektiğini size anlatmaya çalışan bir kitap. Kitap yukarıda detaylarına yer verdiğim şekilde her konu başlığını ayrıntılarıyla incelemiş, tüm dünya da yapılan bilimsel araştırmalarla desteklemiş. Bu başlıklar gibi onlarca başlığı içerisinde bulabileceğiniz bir başucu kitabı. Zaman kaybetmeden edinin derim.

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap