Gölgedeki Yıldızlar

Dr. Bahar Eriş’in okuduğum güzel kitaplarından biri daha.

 “Erken dönemde iyi gözlem yapabilen bir aile çocuk için en büyük şanstır. Çocuğu dikkatli izlemek, iç sesinizi dinlemek ve vakit kaybetmeden eyleme geçmek inanılmaz fark yaratır” diyor Dr. Bahar Eriş. Bu cümle aslında o kadar çok şey anlatıyor ki. “Erken tanı hayat kurtarır” bir tıp deyimidir değil mi? Aslında sadece tıpta değil her konuda öyle. Bu cümleyi çocukların erken yaşta yeteneklerinin keşfedilmesine de uyarlayabiliriz.

Kitabı okuması gereken insanları sıralıyorum, bütün ebeveynler, ebeveyn adayları, öğretmenler, özel eğitimde görevli tüm personeller, çocuk esirgeme kurumu personellerinin tamamı, doktorlar, pedagoglar, psikologlar yani kısaca herkes okumalı, herkes bilginin ışığıyla aydınlanmalı arkadaşlar. Belki bir deniz yıldızını yaşama tutunması için denize atma fırsatı yakalarız ne dersiniz?

Kitabı, disleksi vurgusunun çokça yapıldığı ve sizin çocuğunuzda disleksi olmadığı için almak istemiyorsanız yanılıyorsunuz. Günümüzde 10 çocuktan 1 inde hemen hemen disleksinin görüldüğü düşünülürse, bu çocuğun bizim evimizde, okulumuzda, çevremizde olma olasılığı varsa eğer, neden farkında olarak yaklaşmayalım.

Kitapta, özellikle, disleksinin bir hastalık değil, beyindeki yapısal bir farklılık olduğu ve tüm dünyanın kullandığı klasik eğitim öğretim sisteminden (okuma, yazma) farklı yöntemlerle, bu yapısal farklılığın aslında avantaja dönüşebildiği vurgulanmak isteniyor. Birçok ünlü dislektiğin başarı hikayesi çıkıyor karşımıza;  girişimci (Ingvar Kapmrad, Richard Branson, jo Malone) yazar (Agatha Christie, Anne Rice), sporcu (Muhammed Ali), bilim adamı (Einstein), oyuncular (Tom Cruise).

Dislektik insanlarda sağ beyin baskın oluyormuş ya da sonradan geliştiriliyor.

Sağ beyin baskınlığı: Yaratıcılık, müzikalite ve duygularla ilişkilendiriliyor. (ne de olsa devir sağ beyin devri…). Hatta gelecekte bilgisayarların, yapay zekaların yapamayacağı tek şey olarak düşünülüyor bu tür yaratıcılık gerektiren özellikler, bu nedenle oldukça önemli bir kavram. Peki bu sağ lob baskınlığı neleri beraberinde getiriyor?

Problemlere farklı açılardan bakabilme,

Güçlü sezgiler,

Özgün ve yaratıcı düşünme,

İşin özünü kavrayabilme becerisi,

Erken yaşta mücadelenin kazandırdığı dayanıklılık ve özgüven,

Büyük resmi görebilme,

Kavramları görselleştirme kabiliyeti

Gibi özellikleri beraberinde getiriyor.

Kitapta bizlere ilham verecek ünlü dislektikler ve hikayeleri, o süreçte yaşadıklarına yer verilmiş. Kitap önerileri, film önerileri, beyindeki yapısal farklılığın detayları, tanı, teşhis, çözüm önerileri gibi bir çok harikulade bilgiye bu kitaptan ulaşabilirsiniz. Bu nedenle çocuğa dokunan herkese şiddetle tavsiye ediyorum “GÖLGEDEKİ YILDIZLAR” gölgede kalmasın onları gün yüzüne çıkaralım içlerindeki güzellikleri keşfetmelerini sağlayalım. Her çocuk özeldir ve özel eğitimi hak eder…

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap