Kardeş Rekabeti

İki ya da daha fazla çocuğunuz varsa eğer, kardeşler arası kriz yönetimi üzerine master yapmanız gerekiyor gerçekten. Sürekli bu tür krizlerin ortasında bulduğunuz oluyor mu kendinizi? Tek çocuklu değilseniz “evet” dediğinizi duyar gibiyim. Bunları düşünüp kendi bildiklerinizle, sorunlarınızı çözmeye çalışırken bir arkadaşınız konuyla ilgili kitap önerirse ne yaparsınız? Sevgili dostum @ijlaldundar ‘ın önerisiyle aldım, okudum, bitirdim, hatta sizler için şu an yorum yaparken buluyorum kendimi her zamanki gibi.

Adele Faber ve Elaine Mazlish New York Times bestseller yazarlarıdır. Kitapları milyonlarca satmış, otuzun üstünde dile çevrilmiştir. Doğan Kitap’tan yayınlanan kitabın kapağındaki “MUTLU BİR AİLE HAYATI İÇİN ÇOCUKLARIN BİR ARADA YAŞAMASINI KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEMLER” başlığının dikkat çektiğini söyleyebiliriz.

Yazarların “kardeş rekabeti” başlıklı bir atölye çalışması yapmalarını, atölye çalışmasına katılan ebeveynlerin paylaşımlarından, onları yönlendirmelerinden, olumlu geri bildirimlerden yola çıkılarak kurguladıkları senaryolarla ilerliyor kitap. Her atölye çalışması farklı bir konuda düzenleniyor. Ebeveynlerden sorunları paylaşmalarını istiyorlar. Çözüm önerilerini karikatürize de ederek ebeveynlerle ve okuyucularıyla paylaşıyorlar.

Konu başlıklarından bir kaçı ve altını çizdiklerimi şu şekilde özetleyebiliriz;

  1. Kötü duygular dışarı çıkmadan iyi duygular içeri giremez.
  2. Kardeşleri kıyaslamanın tehlikeleri.
  3. Eşitlik yetmez. Çocuklara eşit değil eşsiz olduklarını hissettirecekleri şekilde davranmak gerekir.
  4. Kardeşlerin rolleri.
  5. “çocukları susturmak yerine onların duygularını dinlememiz gerektiği.”
  6. Kardeşleri hakkındaki hislerini ve dileklerini açığa çıkarabilmeliler.
  7. Çocukların tüm duygularını ifade etmelerine izin verebiliriz, ama birbirlerine zarar vermelerine değil. Bizim görevimiz zarar vermeden öfkelerini nasıl ortaya koyacaklarını onlara göstermek.
  8. Çocuğunuzun kardeşi hakkındaki olumsuz duygularını geçiştirmek yerine onun duygularını onaylayın.
  9. Eşitliği yakalamaya çalışmak yerine her çocuğun kişisel ihtiyaçlarına odaklanın.
  10. Onların sizin için nasıl biricik olduğunu gösterin.
  11. İhtiyaca göre zaman ayırın.
  12. Ne hissettiklerine ilgi göstermemiz gerekir.
  13. Çocuğu kimsenin bir role hapsetmesine izin vermeyin.
  14. Kavgaları esnasında, kavga nedenine göre neler yapmalı, nasıl davranmalı, kavgayla nasıl başa çıkmalı?
  15. Nasıl devreye girmeliyiz ki sonra devreden çıkabilelim.
  16. Çocukların zor bir sorunu çözmesine yardımcı olmak.
  17. Taraf tutmadan yardım isteyen çocuğa nasıl destek olabiliriz?

Yukarıda bahsi geçen konulara ve daha fazlasına ulaşabiliyorsunuz kitabı okuduğunuzda. Örnekleriyle, yaşanmış hikayeleriyle, çözüm önerileriyle karşınıza çıkıyor bir bir. Kitabı okurken mutlaka “aaaa aynen dün akşam yaşadım bunun aynısını” ya da “sürekli bizde de oluyor bu tartışma, demekki bu şekilde davranmalıymışım” diye geçiriyorsunuz içinizden. Tabi ki aile yapısı, çocuk ihtiyaçlarına göre tavır ve davranışlarınızı belirlemekle birlikte, farklı bir bakış açısıyla yaklaşmaya başlıyorsunuz evde bolca karşınıza çıkan kardeş çatışmalarına.

Hayatın tadı tuzu bu tartışmaları bile, iyi ki varlar, iyi ki hayatımızdalar. Sorun varsa, tartışma varsa çözümde var diyoruz, sevgiyle kalın.

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap