ÇOCUĞUNUZA SINIR KOYMA

Çocuklar için birçok yabancı durum ve kavramla dolu olan dünya, onlar için hem merak kaynağıdır hem de bilinmezliÄŸin getirdiÄŸi endiÅŸelerle doludur. Bu nedenle çocuklar, onlara yeni yollar gösterecek, nelerin güvenli nelerin güvensiz olduÄŸunu anlatacak, davranışlarının sonuçlarını öngörmelerine yardım edecek ebeveynlere ihtiyaç duyarlar. Kısacası çocuklar neyi ne kadar yapabileceklerini bilmek isterler. Ä°ÅŸte tamda bu konuda yazılmış olan, ebeveynlerin ve çocuklarla çalışan uzmanların baÅŸucu kitabı olarak nitelendirdiÄŸi Robert Mackenzie tarafından kaleme alınmış “ÇocuÄŸunuza Sınır Koyma” kitabını sizlere tanıtmak istedim.

ÇocuÄŸunuza Sınır Koyma kitabı; yazar tarafından 8 yıl boyunca yürütülen çalışma gruplarında biriken bilgilerin vücut bulmuÅŸ halidir. Çalışma gruplarında edinilmiÅŸ zengin pratik bilgiler ışığında yazılan bu kitap okurlara iÅŸlevsel çözümler ve örnekler sunmaktadır.

ÇocuÄŸunuza Sınır Koyma kitabı 14 alt bölümden oluÅŸmasına karşılık anlatılan konu bakımından kitabı 2 bölümde ele almak daha doÄŸru olacaktır. Ä°lk bölümde ebeveynlerin; sınır koyma sürecini tanımlamaları, etkili olmayan sınır koyma yöntemleri, nasıl sınırlar koyulduÄŸu ve bu sınırları çocuklarına nasıl öÄŸrettikleri konusunda farkındalıklarını artırmak amaçlıdır. “Etkili sınır koymak için yapılacak ilk ÅŸey, yanlış giden ÅŸeylerin farkına varmaktır.” der Mackenzie.

Kitabın ilk bölümünde iÅŸlemeyen yöntemlerinin farkına varan okur, ikinci bölümle birlikte yeni yöntemler öÄŸrenmeye baÅŸlamaktadır. Bu bölümde çocuÄŸunuza koyacağınız sınırın yumuÅŸak ya da sert sınırlar mı olacağına ya da kesin sınırlar mı olacağına kendiniz karar vereceksiniz. Yazar çocukların kuralları delme giriÅŸimlerini ve anne babaların bunlara verdiÄŸi tepkiler döngüsüne “dans etmek” tabirini kullanarak akılda kalıcılığı artmıştır. Kitap, çocukların ısrarcı sınır delme giriÅŸimlerine yani dans tekliflerine karşı ebeveynlere önleyici tavsiyeler sunmakta. Sınır koyma sürecinde çocuklara; süreci kolaylaÅŸtıran teÅŸvik edici mesajların nasıl verileceÄŸinden ve süreci zorlaÅŸtıran cesaret kırıcı mesajlardan bol örneklerle bahsedilmektedir.

Örnek: ÇocuÄŸunuz parkta oynarken arkadaşına vurduÄŸunda;

 “Bıktım artık. Ne kadar kötü bir çocuk oldun sen böyle” demek yerine aÅŸağıdaki gibi demeliyiz.  (Cesaret Kırıcı Mesaj)

 “Ali arkadaşına vurmayı bırak.” (TeÅŸvik Edici Mesaj)

Belki de her anne babanın çocuÄŸuna öÄŸretmek istediÄŸi ÅŸey olan sorun çözme becerileri kitapta detaylıca ele alınmıştır. ÖrneÄŸin; anaokulunda çalışan bir psikolog olarak bu bölümden öÄŸrendiÄŸim seçenek sunma yöntemi; benim, ekip arkadaÅŸlarımın ve birçok velimin hayat kurtaran tekniÄŸi olmuÅŸtur.

 Kitabın ikinci bölümünün son kısmında belki de anne babaların en az kullandıkları ancak bir o kadar da etkili bir teknik olan “kuralları sonuçları ile destekleme” anlatılmıştır. Mackenzie bunu söyle ifade eder: “Sözlerinizle davranışlarınız arasındaki tutarlılık devam ettikçe sınırlarınızın daha az zorlandığına ve sonuçlara katlanma yöntemine daha az ÅŸahit olacaksınız.”

ÇocuÄŸunuza Sınır Koyma kitabı sınır koyma konusu dışında okura; ergenlere sınır koyma, Hiperaktivite ve Dikkat EksikliÄŸi olan çocuklara yardımcı olma ve çocuklar için ev iÅŸleri konularında pratik bilgiler de sunmakta.

Her bölümün sonunda yer alan egzersizler, kolay uygulanabilir bilgiler ve en önemlisi de akıcı dili ile vazgeçilmez bir baÅŸucu kitabı niteliÄŸi taşıyor.

Kitabın bütün ebeveynlere ve çocuklarla çalışan uzmanlara ulaÅŸması dileÄŸiyle, keyifli okumalar…

Ahmet Sert

Psikolog

 

Yorum yap