ÇOCUKLAR İÇİN BEŞ SEVGİ DİLİ

“Beş sevgi Dili” kitabı Gary Chapman’ ın artık klasik olmuş bir kitabıdır. Okumayan çift var mı? “Çocuklar için beş sevgi dili” kitabı ise çocuğunuzu daha iyi anlamanız ve sevginizi onun anlayacağı dilde konuşmanız için yazılan versiyonudur.

“Sevgi esastır. Çocuklarımızı büyütürken her şey ebeveynle çocuk arasındaki sevgi ilişkisine bağlıdır. Bir çocuğun sevgi ihtiyacı karşılanmadığında, hiçbir şey yolunda gitmez. Sadece içten bir şekilde sevilip önemsendiğini hisseden çocuklar ellerinden gelenin en iyisini yapar” der yazar.

Gary Chapman öncelikle şu soruyu yöneltir bizlere:

Çocuğunuz sevildiğini hissediyor mu?

“Elbette,”  diyorsunuz. “Ona bunu her gün söylüyorum.” Fakat onunla sevgiyi anlayacağı şekilde iletişime geçiyor musunuz? Her çocuğun baskın bir sevgi dili olduğunu ve bu sayede ebeveyninin sevgisini en iyi şekilde anladığını söyler yazar.

Yazara göre beş sevgi dili şunlardır, kısaca değinmeye çalışalım:

  • Fiziksel temas: Bu sevgi dilinin en çok kullanılanı öpmek ve sarılmaktır. Kucağına almak, havaya kaldırmak, boğuşmak, işiniz varsa ona kısacık dokunmak, hikâye okurken kucaklamak gibi. Fiziksel temas koşulsuzca kullanılabilecek en kolay sevgi dilidir. Şu an gündemde olan konulardan “uygunsuz dokunma” bu kitabın ve aslında ebeveynler için bir sevgi dili olan “fiziksel temas” konusunun tamamen dışındadır karıştırmayalım lütfen.
  • Olumlama sözleri: Sevgi iletişiminde, kelimelerin güçlü olduğunu, sevgi sözleri, tatlı sözler, övgü ve destekleyici kelimeler, pozitif anlamda yol gösteren cümlelerin hepsinin “seni önemsiyorum” anlamına geldiğinden bahsetmektedir.
  • Kaliteli zaman: Birçok psikoloğun, çocuk doktorunun, öğretmenin dilinden düşmediği “Kaliteli zaman” değil midir? Kaliteli zaman, çocuğunuzla birlikte özel bir yere gitmeniz anlamına gelmez. Kaliteli zaman, bölünmeyen ve odaklanan ilgidir, pozitif göz temasıdır, kaliteli sohbettir, ona masal okumaktır.
  • Hediyeler: Hediye alıp vermek bir sevgi ifadesidir ancak vermek istismara dönüşmediği sürece.
  • Hizmet eylemleri: Hizmet eylemleri fiziksel ve duygusal açıdan zahmetlidir. Hizmet eylemleri çocukları mutlu eder, bu eylemler çocuğun yaşına uygun olmalıdır, onların kendileri için yapamayacakları şeyleri yapmalısınız. Mesela 6 yaşındaki bir çocuğa hala siz yemek yediremezsiniz gibi.

Kitapta, çocuklarımızın sevgi dillerini keşfetmemiz için yaşlarına uygun yöntemlerden bahsedilmektedir. Çocuğumuzun sevgi dilini bulduktan sonra her bölümde çocuğun sevgi diline uygun fikir ve önerileri bulabilirsiniz. Yukarıda bahsedilen sevgi dillerine birçok yaşanmış örnekle de yer vermektedir aynı zamanda.

Kitapta “sevgi dillerinin öğrenmeyi nasıl etkilediği”, “tek ebeveynli evlerde sevgi dilleri” ve kısaca “evlilikte beş sevgi dilini konuşmak” başlıklarını da bulabilirsiniz. Elbette hepsi bildiğimiz şeyler diyebilirsiniz kim hoşlanmaz ki hediye almaktan, hizmet eylemlerinden. Beş sevgi dilini de konuşmak çok önemli çocuklar için ancak bunlardan biri daha baskın olabiliyormuş, onu sevdiğimizi ona daha iyi anlatıyormuş. Mesela sevgi dili fiziksel temas olan bir çocuğu siz hediyelere istediğiniz kadar boğun o çocuk sevildiğini hissetmiyormuş. Tatilde elinizde olabilecek, bunları yaşanmış örnekleriyle anlatan bir kitap. ÇOCUĞUNUZUN SİZİN TARAFINIZDAN HEP SEVİLDİĞİNİ BİLMESİ DİLEĞİYLE SEVGİLER.

Manolya Gümüşay

Eğitim Koçu

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap