Otuz Milyon Kelime

Bilimsel çalışmalara dayalı kitaplar daha çok ilgimi çekiyor sanki. Çok ciddi emek oluyor bu tür kitaplarda. Sorun analizi yapılıyor önce, sonra bugüne kadar bu konular üzerine ne tür çalışmalar yapıldığı araÅŸtırılıyor, araÅŸtırma sonuçlarına yer veriliyor ve son olarak da kendi tezleri, araÅŸtırmaları yer alıyor. "Otuz milyon kelime" kitabı da, bilimsel araÅŸtırmaların, sonuçların detaylı anlatımla okuyucularla buluÅŸtuÄŸu bir kitap. Amerikalı bir Pediatrik Koklear Ä°mplant Cerrahı kaleme almış kitabı.

Doktor doÄŸuÅŸtan duyma yeteneÄŸi olmayan bebeklerde yaptığı Koklear Ä°mplant ameliyatı sonrasında çocukları ileri yaÅŸlara kadar takip ediyor. Akademik baÅŸarının, dil geliÅŸiminin hepsinde aynı düzeyde olmadığını gözlemliyor. Özellikle takip ettiÄŸi iki çocukta bu bariz geliÅŸim farklılığını görünce bunun nedenini araÅŸtırmaya baÅŸlıyor. DeÄŸerli psikologların çalışmalarında, araÅŸtırmalarında, görüÅŸlerinde buluyor cevabı ve sonrasında kendisi bir proje geliÅŸtiriyor. “Erken çocukluk dönemi” dil geliÅŸimi üzerine “otuz milyon kelime.”

 Kitabı okurken her bir baÅŸlığı bir makale olarak yayınlamak istedim web sayfamızda. O kadar deÄŸerli bilgiler var ki, o kadar deÄŸerli örnekler. “Alıp hayatınıza uyarlayın” diyor resmen yazar, çocuÄŸunuzun yaşına bakmadan. 

 Ä°nsan beyninin geliÅŸimi için en önemli yılların doÄŸumla üç yaÅŸ arasındaki dönem olduÄŸunu, dört yaÅŸ mumu üflediÄŸimiz anda beyin geliÅŸiminin bittiÄŸi anlamına gelmediÄŸini ama bu üç yılın kritik olduÄŸunu belirtiyor. Erken çocukluk dönemi (0-3 yaÅŸ) dil geliÅŸiminin, çocuÄŸun ileriki yaÅŸlardaki akademik baÅŸarısını nasıl etkilediÄŸini, bu dönemde bebeÄŸimizle yapmamız gereken konuÅŸmalara örneklerle yer veriyor. Bu kapsamda “Otuz Milyon Kelime” projesini geliÅŸtiriyor, hanelerde uyguluyor ve sonuçlarını anlatıyor.

Kitapta 3 ana unsur dikkat çekiyor “kavrayın”, “konuÅŸun” ve “karşılıklı yapın” kısaca 3K.

Kavrayın: Ebeveynin bebeÄŸin veya küçük çocuÄŸun neye odaklandığını anlaması için bilinçli bir çaba göstermesi ve uygun zaman geldiÄŸinde bununla ilgili çocukla konuÅŸmasıdır, kısaca.

KonuÅŸun: Harika bir örnekle somutlaÅŸtırmış bu baÅŸlığı yazar.

“Beyni bir kumbara olarak düÅŸünün. Ä°çeri attığınız her ÅŸey küçük paralar olursa kumbara dolu bile olsa buparanın bırakın tıp fakültesini kolej ücretini ödemede bile çok faydası olmaz. Aynı ÅŸekilde bebeÄŸin beynine koyduÄŸunuz kelimeler sadece deÄŸersiz kelimeler olursa bunlar da koleje gitmesini saÄŸlamaz. Öte yandan her gün son derece farklı kelime daÄŸarcığını kullanırsanız beyin gerçekten zengin olur ve çocuk gelecekte kendi üniversite masraflarını ödeyebilir.”

Kitaptan bir de çocuÄŸunuzla yapılması gereken konuÅŸma örneÄŸi verecek olursak;

Çantasında anahtarı arayan ve yanında çocuÄŸu olan bir annenin çocuÄŸuyla olan diyaloÄŸunda:

“Annenin çantasını aldın.”

“Çanta çok ağır.”

“Ä°çine bakmalı mıyız?”. Anahtarlarla gidip kapıyı açalım.

“AÄŸzına alma lütfen. Anahtarları çiÄŸnemiyoruz. Onlar yiyecek deÄŸil.”

“Anahtarlarla kamyonetini mi açmaya çalışıyorsun?”

“Hadi. Anahtarlarla gidip kapıyı açalım.”

Karşılıklı Yapın: Çocukla karşılıklı bir sohbet yapmamız anlamındadır. 3K içinde ene deÄŸerli olanı, karşılıklı etkileÅŸimin etkili olması için ebeveyn ve çocuk arasında aktif bir katılım olması gerektiÄŸinden bahsediyor.

Konu başlıklarına yer vermek istiyorum birazda:

Gerçek farklılıklar, IQ, Kelime,Dil iÅŸleme hızı, öÄŸrenme yeteneÄŸi, baÅŸarma yeteneÄŸi, potansiyelini gerçekleÅŸtirme yeteneÄŸi.

Çalışan beynin büyüsü.

Beyin geliÅŸiminde kritik dönemler.

Bebekçe konuÅŸmayı yabana atmayın.

Peki ya televizyon?

Ebeveyn konuÅŸmasının gücü.

Ebeveynin kullandığı dil ve beyindeki bağlantılar.

GeleceÄŸe açılan bir pencere, matematik.

Neden bazıları matematiği diğerlerinden daha kolay bulur?

Ä°lk üç yılda övgü.

 Öz düzenleme ve yürütücü iÅŸlevler prefrontal korteks.

Ä°ÅŸte bu çarpıcı baÅŸlıkları ve tabi ki daha fazlasını içeren bir yeni kitap keÅŸfi daha oldu benim için. Bu kitapla ilgili bir yazı daha yazmak istediÄŸimden ÅŸimdilik burada bırakıyorum. Bir sonraki yazıda kitapta altını çizdiklerime, yapılanlar, yapılması gerekenler, yazarın eleÅŸtirileri yer alacaktır. Sevgiyle kalın.

Manolya GümüÅŸay

EÄŸitim Koçu

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap