Alışkanlıkların Gücü

“Ne en güçlü olan tür hayatta kalır ne de en zeki olan… DeÄŸiÅŸime en çok adapte olabilendir hayatta kalan?” Charles R. Darwin in harika bir sözü ile baÅŸlamak istedim bugün yazıma. DeÄŸinmek ve bahsetmek istediÄŸim konu ise içinde bulunduÄŸumuz ÅŸartları yani bu pandemi sürecini avantaja çevirerek olumlu alışkanlıklar kazanma, yeni duruma nasıl adapte olabileceÄŸimiz konuları olacak.

Bu konuda yazı yazmamı teÅŸvik eden ise her zamanki gibi okuduÄŸum ve ÅŸu an ÅŸiddetle etkisinde olduÄŸum “Alışkanlıkların Gücü” kitabı. Kitapta alışkanlıkların nasıl kazanıldığından çok sık bir ÅŸekilde bahsedilmekte ve özellikle 3 nokta üzerinde fazlaca durulmaktadır. “Ä°ÅŸaret, rutin ve ödül” ana baÅŸlığı dikkat çekiyor.

Åžimdi kitaptan bu konuyla iligli detaylı bir bölümü ele alalım istiyorum;

              Arzuların alışkanlık oluÅŸumu üzerindeki gücünü anlamak için, egzersiz alışkanlıklarının nasıl ortaya çıktığına bir bakalım. 2002'de New Mexico Eyalet Üniversitesi'ndeki araÅŸtırmacılar, bazı insanların egzersizi neden alışkanlık haline getirdiklerini anlamak istediler. ÇoÄŸu haftada en az üç defa idman yapan 266 birey incelediler. Bir çoÄŸunun koÅŸmaya veya ağırlık kaldırmaya neredeyse geçici bir hevesle, ansızın boÅŸ zaman bulduÄŸu ya da yaÅŸamındaki beklenmedik sıkıntılarla baÅŸa çıkmak istediÄŸi için baÅŸladığını keÅŸfettiler. Ama buna devam etmelerinin, bunu bir alışkanlık haline getirmelerini sebebi, ÅŸiddetle arzulamaya baÅŸladıkları spesifik bir ödüldür.

Gruplardan birinde, kiÅŸilerin %92' si “kendisini iyi hissetmesini” saÄŸladığı için düzenli olarak egzersiz yaptığını söyledi. Zaman içinde, egzersizle salgılanan endorfinleri ve diÄŸer nöro kimyasalları beklemeye, onlara arzu duymaya baÅŸlamışlardı. Bir baÅŸka gurupta kiÅŸilerin 167 si egzersiz yapmanın onlara bir “baÅŸarma hissi” verdiÄŸini söyledi. Performanslarındaki geliÅŸimi izlerken hissettikleri zafer duygusunu arzular hale gelmiÅŸlerdi. Kendi kendilerine verdikleri bu ödül fiziksel aktiviteyi bir alışkanlığa dönüÅŸtürmelerine yetmiÅŸti.

EÄŸer sabahları koÅŸmak istiyorsanız, (kahvaltı yapmadan önce mutlaka spor ayakkabılarınızı giymek veya koÅŸu giysilerinizi yatağınızın yanında bırakmak gibi) basit bir iÅŸaret ve (güzel bir öÄŸlen yemeÄŸi, kat ettiÄŸiniz kilometreleri kaydederek tadacağınız baÅŸarma duygusu, koÅŸtuktan sonra yaÅŸayacağınız endorfin patlaması gibi) net bir ödül seçmeniz ÅŸarttır. Ama sayısız araÅŸtırma göstermiÅŸtir ki, bir iÅŸaret ve bir ödül yeni edinilmiÅŸ bir alışkanlığımızın sürdürülebilmesi için yalnız başına yeterli olmayacaktır. Her sabah koÅŸu ayakkabılarınızı giymek ancak beyniniz ödülü beklemeye, endorfinleri veya baÅŸarma duygusunu arzulamaya baÅŸladığı zaman otomatikleÅŸir. Ä°ÅŸaret rutini tetiklediÄŸi gibi, alınacak ödülü arzulamayı da tetikliyor olmalıdır.

Not: (Åžu an da içinde bulunduÄŸumuz #pandemi ve #evdekal dığımız günlerde evde yürüyüÅŸ videoları vs. çok fazla var bunun için Leslie Sansone Youtube kanalını önerebilirim)

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap