Beni Ödülle Cezalandırma

Harika bir kitap daha. Ebeveyn kitapları listenizde mutlaka yer vermeniz gereken, Eğitim Bilimci/ Yazar Dr. Özgür Bolat’ın kitabı “Beni Ödülle Cezalandırma”. Kitabı arkadaşıma hediye olarak vermişim, sonra okumak için kendisinden istemişim, okumuşum, Final Okulları’nda Özgür Bolat’ın seminerine katılmışım, arkadaşımın kitabını kendi adıma imzalatmışım. Yani bildiğiniz kitabın bir makalelik bizi gülümseten anısı oluşmuş. Tabi ki sizin merak ettiğiniz içeriği, o zaman başlayalım.

Kitap kapağında da yer aldığı gibi “mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmek için rehber” niteliğinde mi? Evet, ama nasıl? Uygulayabilirsen. Kitap akıcı bir dille, bilimsel çalışmalara fazlaca yer vererek özellikle “iç motivasyon” ve “dış motivasyon” konuları üzerinde duruyor aslında.

Bir çocuk bir işi sevdiği için ya da ilgisinden dolayı yaparsa, buna “iç motivasyon”, ama sevdiği için değil de dışardan bir zorlamayla ya da taleple yaparsa, buna “dış motivasyon” diyoruz. Örneğin bir çocuk, öğrenme isteğiyle ödev yaparsa onu iç motivasyonla, öğretmenden korktuğu için yaparsa dış motivasyonla yapmış oluyor. Yani ödülde “dış motivasyon” aracı olarak kullanılıyor çoğu zaman ve bu araç ortadan kalkınca davranışta ortadan kalkıyor. Buda davranışın sürdürülebilir olmadığını gösteriyor. Kitabın içeriği aslında bu iç ve dış motivasyon. İç motivasyon nasıl öldürülür, nasıl arttırılır bunun etrafında dönen ve bu konuyu içselleştirmenizi sağlayan güzel bir kitap.

Başlıklara baktığımızda;

Ödül gerçekten işe yarar mı?

Ödül bir kontrol mekanizması mıdır?

Denetim iç motivasyonu öldürür mü?

Ödül araç mı amaç mı?

Ödül başarıyı ve mutluluğu nasıl etkiler?

Motivasyon kaynakları nelerdir?

Motivasyon türleri nelerdir?

Ödül performansı arttırır mı?

Ödül bireyleri nasıl olumsuz etkiler…

Gibi birçok ana ve alt konuya detaylı, örneklerle, yapılmış deneylerle yer verilmiş kitapta. Konu sonrasında kitabı başucu kitabı haline getiren “özet” bölümleri yer alıyor, harika altı çizilecek cümlelerin yer aldığı.

Okurken kendinizden, çocuklarınızdan, yaşantınızdan fazlaca örnekler bulduğunuz, kabul ettiğiniz, etmek istemediğiniz yanlışlarınızla yüzleşeceğiniz ama her kitapta olan iyi ki okudum, bunu da öğrendim düşünceleriyle, keyif alacağınız 229 sayfalık başucu kitabı.

Evet, kitabın sonlarına doğru “ödül yerine ne yapmalı?” konusuyla karşı karşıya geliyorsunuz, cevabını kitabı okuyunca rahat bulabileceğinizi düşünüyorum :) Alın, okuyun kitaplığınızda mutlaka bulunsun. Bende bu kitabı, arkadaşıma, benim adıma imzalanmış haliyle verip (!!!), kendi kitaplığım için alacağım en kısa sürede @ijlaldundar :)

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap