ÇOCUKLARI SANAL DÜNYADA(N) KORUMA KILAVUZU

(Akıllı Telefon, Sosyal Medya, İnternet ve Oyun Bağımlılıkları)

Okudukça öğreniyorsun, okudukça, duydukça “evet şunu yanlış yapıyorum düzeltmeliyim” diyorsun, günümüzde bunun gibi eğitici öğretici yayınlara o kadar ihtiyacımız var ki ebeveynler olarak. Kitabı çocuklarınızı sanal dünyadan korumak için alıyorsunuz ancak farkında mıyız artık bizim bile bundan korunmaya ihtiyacımız var?

Kitabın arka kapağında şu cümleler dikkat çekiyor mesela;

Gereksizse (telefonu kapat)

Ailenle zaman geçiriyorken (telefonu kapat)

Ders çalışıyorken (telefonu kapat)

Yatarken (telefonu kapat)

Yemekte (telefonu kapat)

Başlıklardan birkaçına burada yer verecek olursak;

  • Ortam sanal, tehlike gerçek
  • Cilalı #hashtag çağı
  • Akıllı telefon akılsız kullanım
  • Oyunun oyuncağı olmak (mavi balina oyununa oldukça detaylı yer verilmiş)
  • Aradığınız bağımlıya şu an ulaşılamıyor
  • Ebeveynlere altın öneri: “çocuklarınızın canının sıkılmasına izin verin”
  • “Nomofabi” ve “mindfulness” ın okul adaptasyonuna etkisi
  • İnternette oyun oynama bozukluğu
  • Medya okuryazarlığı ile çocuklarınızı mavi balinalardan koruyun
  •  

İçinde bulunduğumuz dünyayı, hayatı nasıl başkalarının hayatını takip ederek geçirdiğimizi, bu hayatları izlerken nasıl kendi hayatımızı yaşayamadığımızı çok net anlatıyor.

Kitapta kendi bilimsel çalışmaları da dahil olmak üzere bol miktarda konu başlıklarına uygun bilimsel çalışmalara yer vermiş değerli yazarlarımız. Artık sürekli duymaya başladığımız terimler dikkatimizi çekiyor kitapta “siber zorbalık” mesela. “Mavi Balina” yı artık bilmeyen yok sanırım. Whatsupp kanalıyla davet usulü oynanan bir oyun. Kitapta detaylı yer verilmiş mutlaka her ebeveyn okumalı, farkında olmalı. Bu dijital dünyayı, bize verebileceği zararları, önce biz bilmeliyiz. Yani bu dünyaya önce biz hakim olmalıyız ki bu da okuyarak, dinleyerek, araştırarak olur, sonra çocuğumuzu gelebilecek tehlikelere karşı koruyabilelim.

“Çocuğunuzun dijital okuryazarı olmasına yardımcı olun. Dijital teknolojilerin doğru kullanımı için bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmeli, sonra da internetle olan iletişimi izlenmeli. Yasaklamak yerine doğru kullanım şekillerini öğretmek gerekir. Bunun için ebeveynlerin interneti doğru kullanmayı bilmesi ve örnek olması gerekir” diyor yazarlarımız.

Yeni terimlerden biri de “nomofobi” yani “akıllı telefondan mahrum kalma korkusu” ingilizce “no phone phobia” dan geliyor, diğer terim ise “mindfulness” yani “bilinçli farkındalık”. İşte bütün mesele burada değerli okuyucular. Tabiki ne biz ne de çocuklarımız günümüz teknolojilerinin getirdiklerinden geri kalmamalıyız, bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken hem de. Akıllı telefon, internet veya tableti çocuklarımızda ve kendimizde “GEREKLİ ZAMANDA, GEREKLİ YERDE, GEREKTİĞİ KADAR” kullanma konusunda “bilinçli farkındalık” oluşturarak dijital dünya içerisinde yerimizi almalıyız.

Yazacak o kadar çok şey var ki kitapla ilgili ama sizleri fazla sıkmayıp bir an önce almaya yönlendirmek isterim. Kesinlikle başucu kitabı olmalı bu kitap her evde bulunmalı.

Sevgiyle kalın.

Manolya Gümüşay

Eğitim Koçu

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap