Çocuğumuza dijital oyun seçerken kriterlerimiz ne olmalı?

Yazdıklarımızda fark yaratmak için kendimizi, bilgilerimizi güncelliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir Üniversitesi'nden Doç Dr. Yavuz Samur'un  “eğitimde oyun oyunlaştırma eğitsel oyun tasarımı atölye çalışması” ve dijital oyunlar, bağımlılık, yaşa göre uygun oyunlar, oyun tasarımı eğitimine katıldım.

Atölye çalışmasının her bölümü ayrı bir yazı konusu olabilecek kadar önemliydi gerçekten. Yavuz Bey' in çeşitli illerde seminerleri oluyor, katılmanızda bir ebeveyn ve eğitimci olarak katılımınızın faydalı olacagı kanaatindeyim bunu özellikle belirtmek istiyorum. Bugün hangi yaş grubu çocuğumuz hangi dijital oyunu oynayabilir bu konuya değinmek istiyorum. Bunun kriteleri nelerdir, oyunları seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Oyunlar ilk çıkarken içeriğine göre çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından değerlendiriliyorlar. Bunlardan en dikkat çekici olan iki tanesine yer vereceğiz bugünkü yazımızda. Bunlardan biri Entertainment Software Rating Board (ESRB) (Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu) ve diğeri ise Avrupa Oyun Bilgi Sistemi.

 

 

Entertainment Software Rating Board (ESRB) yani Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu tarafından belirlenmiş olan sembollerin detaylarını bir inceleyelim.

Avrupa Oyun Bilgi Sistemi

Avrupa Oyun Bilgi Sistemi ya da kısaltmasıyla PEGI, video oyunlarını yaşa ve içeriğe göre sınıflandırarak tüketicilerin bu ürünleri satın alırken bilinçli kararlar almasına yardımcı olmak için kurulmuş Avrupa merkezli video oyunu içerik derecelendirme sistemidir.

PEGI 3: Bu etiketi taşıyan oyunlar neredeyse tüm yaş grupları için uygundur. İçerikteki komik figürler hayal ürünü olup çocukların bu karakterleri gerçek hayatla karıştırmaması gerekir.

PEGI 7: İçerik olarak PEGI 3  ile aynı olmakla beraber bazı içerikler küçükleri korkutabilir.

PEGI 12: Oyun içeriği genel olarak PEGI 7’ye benzese de buradaki fantezi karakterler, bazı argo kelimeler ve bazı cinsel içerikler daha belirgindir.

PEGI 16: Oyun içerikleri daha belirgin ve bir kademe daha fazla olarak cinsel içerik, tütün ve uyuşturucuya özendirme ve daha kötü bir dil ile argo içerikleri ihtiva eder.

PEGI 18: İçeriği yeni bir sınıf oluşturacak kadar kötü bir dil, şiddet içeriği, ani tepki verme, iğrenme gibi içerikleri ihtiva eder.

2 değerlendirme kurulu tarafından dijital oyunların uygunluğuna verilen derece ve değerlendirmelere bir oyun üzerinden inceleyecek olursak;

 

 

Mesela “pubg mobile” oyununu ele alalım; İndirmek için uygulamaya girdiğinizde karşınıza çıkacak sonuç "PEGİ16" ibaresi olacaktır. Avrupa Oyun Bilgi Sistemi’ne göre anlamına bakalım “Oyun içerikleri daha belirgin ve bir kademe daha fazla olarak cinsel içerik, tütün ve uyuşturucuya özendirme ve daha kötü bir dil ile argo içerikleri ihtiva eder.”  Şeklinde belirtilmektedir. Karar sizin. Oyunlarla ilgili daha detaylı bilgilere ise www.commensense.media.org veya www.cocukicinicerik.com adresinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu web sayfalarında mesela istediğiniz oyunla ilgili ebeveynlerin bilmesi gerekenler, bunun yerine farklı oyun ne önerebilirsiniz gibi seçenekler de bulunmaktadır.

 

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/E%C4%9Flence_Yaz%C4%B1l%C4%B1m%C4%B1_Derecelendirme_Kurulu

https://www.mediaclick.com.tr/blog/pegi-3-nedir-pegi-siniflandirmasi-nasil-yapilir

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap