TikTok Uygulaması Nedir?

Yine bir sosyla medya ve çocukların güvenliği gündemi oluşturdu bu hafta. @dr.bahareris ve @dijitalbaba.orhantoker in gönderisi sonrası @bbcturkce ’nin bu konuyla ilgili videosunu izledikten sonra klavyenin başına geçtim.

Bir kız çocuğu düşünün 8-9 yaşlarında duştan çıkmış saçında havlu ve bornozlu şarkı söyleyerek çekilmiş videosunu TikTok’ a koyuyor. Ebeveynlerine söylediğimde bilgileri olmadığını öğreniyoruz. TikTok hesabını ise üst komşularının biraz yaşı büyük torununun küçük kız çocuğumuza iyilik olsun diye bir e-mail hesabını kullanarak açtığını öğreniyoruz. Birkaç yıl önce başıma gelen bir olaydan bahsettim. Hatta uygulamanın o zamanki adı Musically idi.

Günümüzde Z ve Milenyum kuşağının fazlaca kullandığı sosyal medya mecralarından biri olan TikTok bugün Dünyada Hindistan ve ABD’den sonra 28.4 milyon kullanıcısıyla 3. Sırada yer almakta. Bütün dünyada 1 milyon kullanıcıya sahip uygulamayı biraz daha yakından incelemeye ne dersiniz?

TikTok nedir?

Kullanıcılar, dudak senkronizasyon yaptıkları, şarkı söyledikleri, dans ettikleri veya sadece konuştukları kendi videolarını oluşturabilir ve yükleyebilir. Ayrıca, çok çeşitli konuları, şarkıları ve stilleri kapsayan diğer kullanıcıların içeriklerine göz atabilir ve bunlarla etkileşim kurabilirsiniz.

TikTok ne kadar güvenli?

Herhangi bir sosyal ağı kullanmak riskli olabilir, TikTok'un farklı yaşlar için farklı kuralları vardır. “13 yaşın altındaki kullanıcılar video veya yorum yayınlayamaz ve içerik daha genç bir kitle için seçilir. 13-15 yaş arası çocuklar için hesaplar varsayılan olarak gizlidir; videolara yalnızca arkadaşlar yorum yapabilir ve diğer kullanıcılar videolarınızla düet yapamaz” gibi.

Çoğu platform 13 yaşı bir sınır olarak gösterse de, başvurunuzu yaparken belirttiğiniz yaş ve doğum tarihi esas olduğundan istediğiniz yaşı yazabiliyor ve istediğiniz hesabı açabiliyorsunuz. Bu da 13 yaşında olmayan çocuğunuzun güvensiz mecralarda dolaşması demek. Eğer siz birlikte izlemiyor ve çocuğunuzun ne yaptığını bilmiyorsanız her zaman risk oluşturur. 

TikTok, "porno" gibi sakıncalı içerikleri aramanıza izin vermemesine rağmen, sınırlar olsa bile, açık kıyafetler giyen ve müstehcen dans eden insanları bulmak kolaydır. İnstagram ve Snapchat gibi sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi, TikTok' un çocukları bir şeyler satın almaya teşvik eden ticari bir unsuru vardır. Bunlarda çocukların kullanırken ki risklerini arttırmaktadır.

TikTok'un güvenliği konusunda endişelenmeli miyiz?

ABD hükümeti ve Wells Fargo gibi şirketler de dahil olmak üzere birçok kişi ve kuruluş, TikTok' un ana şirketi ByteDance'ın (Çin merkezli) uygulamayı diğer ülkelerdeki kullanıcıları gözetlemek için kullandığından endişeleniyor.

Bununla birlikte, gizlilik ve güvenlik söz konusu olduğunda TikTok' un mutlaka mükemmel bir sicili yoktur. Örneğin, kısa süre önce uygulamanın, uygulamayı kullanmadıkları zamanlarda bile her üç saniyede bir kullanıcıların panolarına (kopyalayıp yapıştırdığınız şeylerin saklandığı) erişmesine izin veren bir hatayı düzelttiler. 

Bu tür uygulamaları çocuklarımız mümkünse kullanmamalı. Eğer kullanıyor ise tehlikeleri hakkında doğru bilgilendirilmeli ve kesinlikle ebeveyn kontrolünde olmalılar. Tüketim değil de üretim toplumu istiyoruz. Sosyal medyayı doğru kullanmalı kaliteli içerik üreticilerinin yanında olmalıyız. Kendi sınırımızı kendimiz koymalıyız.

Kaynak:

https://www.youtube.com/watch?v=1FURmgQJYHY

https://www.commonsensemedia.org/blog/parents-ultimate-guide-to-TikTok

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap