KONYA-ESKÄ°ÅžEHÄ°R GEZÄ°SÄ°

Uzun zamandır aklımızda olan bir ÅŸehir gezisini yaptık geçtiÄŸimiz 23 Nisan tatilinde. Hep söylerler EskiÅŸehir’i görmemizi, herkesten duyarız “Yılmaz Hoca ÅŸöyle yapmış ÅŸehri, böyle yapmış Porsuk Çayı’nı, Balmumu Müzesini, Odun Pazarı Evlerini görmeniz gerek” diye. Nihayet kısmet oldu. 3 günlük 23 Nisan tatilini fırsat bildik ve bir plan yaptık arkadaÅŸlarla.

Konya yol üzerindedir, yaz tatillerinde genellikle uÄŸranır da EskiÅŸehir biraz ters gelir Adana’ya. 8 saattir çünkü 3 gün için deÄŸer mi? (biz kolay yolunu bulduk :) )Yeni ÅŸehir görecekseniz biraz da yorulacaksınız elbet, adım adım gezeceksiniz ÅŸehri, çocuklarınız da alışacak size ayak uyduracak. Yeni ÅŸehir gezileri, yeni yerler görmek güzeldir, sevmeyen var mı gezmeyi?

Prodoss Adana ‘nın önerisi üzerine gezimize Asya Lale Konya Üretim ÇiftliÄŸinden (Ä°smil Çınaroba Mevkii, 42060 Karatay/Konya, (0332) 237 55 21 ) baÅŸladık. Karatay Ä°lçesi geçince saÄŸ tarafta hemen, Nisan ayında 2 hafta harika bir görüntü oluyor. Sonrasında soÄŸan üretimi için kesiyorlar bütün laleleri, kesme çiçek olarak deÄŸeri yoktur lalenin. Bizde son zamanlarına yetiÅŸtik ve güzel görüntülerle büyülendik tabiki. Asya Lale Konya ÇiftliÄŸi’ni aradığınızda zaten gerek Konya içinden gerekse Konya dışından ziyaretçi kabul ediyorlar. Ama bunun için gelecek yıl Nisan ayını beklemeniz gerekiyor.

Laleri gördükten sonraki durağınız Türkiye’nin Tübitak destekli ilk Bilim Merkezi olma özelliÄŸini taşıyan içi muhteÅŸem etkinlik, deney ve görsel zenginliklerle dolu olan Konya Bilim Merkezi oldu. Daha önce de gitmiÅŸtik ancak sürekli yenilikler, eklemeler vs. yapılıyor. Planetaryum da da film seanslarını takip ederek istediÄŸiniz filme girebiliyorsunuz. Bence çocukların her yaÅŸ döneminde gidip görmesi gerekiyor. Ä°lkokula da hitap ediyor, ortaokula da liseye de. Detaylı bilgiye http://www.kbm.org.tr/ adresinden ulaÅŸabilirsiniz.

Konya’da çocukların en keyfi aldığı yerlerden biri de ÅŸüphesiz “Tropikal Kelebek Vadisi” http://www.konyakelebeklervadisi.com/ . Tamamen Belediye BaÅŸkanın özel ilgisinden dolayı böyle bir bahçe tasarladığı söyleniyor. Çevrede gördüklerimizden farklı, yabancı ülkelerden getirilmiÅŸ çocuklarınızla kozalarını dahi gördüÄŸünüz bin bir çeÅŸit kelebekle dolu güzel bir merkez. Merkeze girdiÄŸiniz andan itibaren rengârenk, irili ufaklı, kah başınıza konuyor kah omzunuza konuyor.  Ya da karşınızda danslarını izliyorsunuz resmen.

Bu gittiÄŸimizde deÄŸil ama önceki gidiÅŸimizde uÄŸradığımız “80.000 De Devrialem Parkı” var mesela bir de. T-rex, Pamuk Åžekeri ve Cihan-ı Türk Parkı olmak üzere üç konsepti bir arada bulabilirsiniz. http://www.80bindedevrialem.com/ .

3 günlük kısa gezimizde en çok hoÅŸlandığım bölüme geldi ÅŸimdi sıra. Adana-EskiÅŸehir arası 8 saattir arabayla gittiÄŸinizde. Ancak Konya’ya kadar gidip oradan sonrasında Yüksek Hızlı Trenle (https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf biletleri çok önceden alsanız iyi olur çünkü Ä°stanbul Konya hattı olduÄŸundan aşırı yoÄŸunluk oluyor ) EskiÅŸehir’e geçerseniz 1 saat 40 dakikada EskiÅŸehir’de oluyorsunuz. Avrupa standartlarında ilden ile, ülkeden ülkeye geçmiÅŸiz gibi hissettik kendimizi, yorulmadan, zamandan maximum tasarrufla hem de.

EskiÅŸehir’de 1 gününüzü kesin ayırmanız gereken bir Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı var. Masal Åžatosu, Uzay ve bilim Merkezi, Su Altı Dünyası, Miniatürk gibi konsept merkezleri içinde barındırıyor. Åžansımıza gittiÄŸimiz gün BüyükÅŸehir Belediyesinin 23 Nisan Åženlik Programı vardı. ÅžiÅŸme oyun parkları, koca ayak yürüyüÅŸü, çuval, halat çekme gibi yarışmalarla renklendirmiÅŸler programı. Seneye 23 Nisan Programınıza kesinlikle alıp, çocuklarınızın keyifli bir gün geçirmesini saÄŸlayabilirsiniz.

Åžehrin içi mi? Evet gerçekten Yılmaz BüyükerÅŸen çalışmış diyorsunuz. Åžehrin Merkezi’nde kocaman bir alanı trafiÄŸe kapatmış. Akın akın yerli turist geliyor, Balmumu Müzesini görmeye, Eski Odun Pazarı evlerini görmeye. Odun Pazarı Evleri Bölgesinde birkaç tane daha müze var gezebileceÄŸiniz, Atlıhan Çarşısı var hediyelik alabileceÄŸiniz. Porsuk çayının kenarı derseniz öÄŸrenci kaynıyor. Elinde çerezi, notları, içeceÄŸi ile hoÅŸ bir sohbet dönüyor su kenarında çimlerin üzerinde ve kenardaki kafelerde. Çayda ise gondolla, tur tekneleriyle geziyorsunuz tabi sıra bulabilirseniz! Yüksek hızlı treni daha önce keÅŸfetseydim kesinlikle çok daha önce giderdim EskiÅŸehir’e. Åžimdi planınızı yapın ve kısa tatillerinizi farklı ÅŸehirleri keÅŸfetmek için deÄŸerlendirin.  HAZIRSAN GEZMEYE, GÖRMEYE, KEÅžFETMEYE BÄ°RAZ KIPIRDA, PLANINI YAP VE GEZMEYE BAÅžLA AÄ°LENLE.

GÖRSELLER Asya Lale Lale Üretim ÇiftliÄŸi/ Konya Konya Bilim Merkezi Konya Bilim Merkezi Kelebekler Vadisi/Konya Kelebekler Vadisi/Konya Kyoto Japon Parkı/Konya Kyoto Japon Parkı/Konya Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı Porsuk Çayı/EskiÅŸehir   Mühendis/ Anne Manolya GÜMÜÅžAY

instagram: https://www.instagram.com/annerehberinet/

 

Yorum yap