Aile ortamı ve ekran bağımlılığı

Ekranlara kitlendiğimiz zamanlar geldi yine. Bu nedenle Prof. Dr. Selçuk Şirin'in Yetişin Çocuklar kitabında bakın ailenin rolünün önemini nasıl anlatmış ekran bağımlılığı konusunda.

Düşünsenize, bir tarafta bütün derdi bağımlılık yaratmak olan Profesyoneller ordusu var, diğer tarafta benim gibi çocuğunu ekrandan uzak tutmak için uğraşan ebeveynler. Peki, ne yapacağız? İmkansız diye mücadeleden vazgeçip çocukları ekrana mı teslim edeceğiz? Asla! Çünkü bizim elimizde oyun şirketlerinde olmayan bir güç var: Çocukların zaman kontrolü! Evet, ebeveynliğin bir tarafı sevgi ve şefkat sunmak ama diğer tarafı da işte bu kontrol. Ama bu kontrol çocuk büyüdükçe kaybettiğiniz bir güç. O nedenle dikkatli ve erken kullanılması gerekiyor.

Sözünü ettiğimiz ekran bağımlılığı artık yeni bir kavram değil. O nedenle pek çok uzman, çocukları ekran başından kurtarmanın formülünü arıyor. Amaç çocukları ekran robotu olmaktan kurtarmak. Ve bu uzmanların ortak görüşü, ekran bağımlılığını ortadan kaldırmak için işe evden başlamak. Çünkü bu alışkanlık ev ortamında başlıyor. Bu nedenle bu bağımlılıktan çocuklarımızı kurtarmak için anne ve babalara çocuk yetiştiren herkese büyük bir sorumluluk düşüyor işe bağımlılık yaratan ortamı değiştirmekte başlayabiliriz.


Bağımlılık bir ortam meselesidir!

Bağımlılık tek başına bir bireyin kişiliği ile açıklanabilecek bir davranış değildir. Bağımlılık aynı zamanda kişinin içinde bulunduğu koşullar tarafından belirlenir. Koşullar uygun ise herkes bağımlı olabilir. Õyle olduğu için aynı kişi bazı ortamlarda ekrana bağımlı iken başka ortamlarda ekrandan uzak durabiliyor. Bu cümlede bağımlılıktan arınmanın formülü de var: Koşulları değiştirmeden bağımlılıktan kurtulmak mümkün değil yani bağımlılık bir ortam meselesi.

Söz konusu çocuklardaki bağımlılık olunca da meselenin başlangıcı çözümün adresi aynı yer oluyor: Aile! Aile ortamını değiştirmeden çocuklara ekran bağımlılığından kurtarmak mümkün değil.

Evde çocuğunuzla ekran Zaman planı hazırlarken şu noktaları akılda tutmakta fayda var:

Günde en az 1 saat fiziksel aktivite ayırmalı

Her gün en az 8 saat uyku zamanı olmalı

Çocukların yatak odasına televizyon olmamalı

Uykudan bir saat önce tüm ekranlar karartılmalı

Ekransız zamanlar: Tüm aile fertleri kahvaltı, öğlen yemeği ve en önemlisi akşam yemeğinde ekranları karartmalı

Bu ekransız zamanların da önceden belirlenmesine özen gösterilmeli
Ekransız mekanlar: İmkanlar ölçüsünde evin bir odası ya da bir köşesi ekransız mekan olarak belirlenmeli.

Kaynak: Yetişin Çocuklar Kitabı, Prof. Dr. Selçuk Şirin

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap