Sosyal GiriÅŸimci Olmak

Sosyal giriÅŸimcilik nedir? Peki, sosyal giriÅŸimci kime denir? Bu ikisinin yarattığı sosyal etki nasıl olur hiç düÅŸündünüz mü? Kısaca, size “oksitosin salgılamamızı saÄŸlayan, baÅŸka hayatlara dokunmanın keyfini yaÅŸatan, güzel faaliyetler topluluÄŸu” olduÄŸunu söylesem ne düÅŸünürdünüz?

Sosyal giriÅŸimcilik; öncelikli toplumsal sorunları, maddi fayda ve kâr ön planda olmaksızın ortadan kaldırmaya ve sistemleri dönüÅŸtürmeye yönelik yapılan giriÅŸimcilik faaliyetleridir.

Sosyal giriÅŸimci; toplumsal faydayı öncelikli hedef olarak belirleyen deÄŸiÅŸim öncüsü aktördür. Çözümü aciliyet gerektiren çevresel ve toplumsal sorunlara kalıcı ve ölçeklenebilir çözümler geliÅŸtirir.

Sosyal etki; yapılan bir aktivite sonucu ortaya çıkan “deÄŸiÅŸim” veya bir eylem/aktivite/proje/program sonucu farklı topluluklar/insanlar/çevre üzerinde oluÅŸan etkiler bütünü olarak tanımlanmaktadır.

Anksiyete, stres ve depresyonun etkilerinin bünyeye oksitosin enjekte edildikten sonra azaldığını gösteren, baÄŸlanmayı ve güveni destekleyen mutluluk hormonu olarak da bilinen oksitosin hormonunun nasıl salgılandığından baÅŸlayalım bu terimleri incelemeye. Ä°htiyacı olan bir insana doÄŸrudan para yardımında bulunmak, hayır organizasyonlarında bağışlar yapmanın böyle bir etkisi gösterilmemiÅŸ fakat ihtiyacı olan bir insana gerçekten yardım etmek iÅŸte o durumda oksitosinin ciddi artış gösterdiÄŸi belirlenmiÅŸ*. Yani bizim çevremizde olumlu bir deÄŸiÅŸim, sosyal etki yaratmamız bizi tahmin edemediÄŸimiz kadar mutlu ediyormuÅŸ.

Åžöyle bir düÅŸündüÄŸümüzde ne kadar sorun var deÄŸil mi etrafımızda. Marmara Denizi’nin ÅŸu an boÄŸuÅŸtuÄŸu müsilaj mesela, okul çağı gelmiÅŸ ama maddi imkansızlıklardan dolayı okula baÅŸlayamayan çocuklar, küçük yerlerde okuyacak kitap bulamayan öÄŸrenciler var. Pandemi nedeniyle öÄŸrenme kaybı yaÅŸayan çocuklarımız var. Çevrenizdeki olaylara farklı bir açıdan bakmaya ne dersiniz? Marmara bölgesinde yaÅŸayanlar ben bu konuda ne yapabilirim diye sorsa kendine, atıklarını azaltsa, daha az tüketse. Maddi durumu iyi olan vatandaÅŸlar en azından bir tek çocuÄŸumuza destek verse, her özel okul kardeÅŸ köy okulu belirlese mesela kitap toplama, oyuncak toplama kampanyaları yapsa, öÄŸretmen arkadaşımız çevresinde öÄŸrenme kaybı yaÅŸayan bir çocuÄŸumuza ders çalıştırsa biraz da olsa dertlere derman olunmuÅŸ olmaz mı?

“Annerehberi” de bir sosyal giriÅŸim projesidir. Ebeveynleri bilgilendirmek ilk amacıdır. Sonrasında içerisinde daha farklı projeler yer almaktadır. “GELECEĞİMÄ°ZE OKUL ÖNCESÄ° EĞİTÄ°MLE SAHÄ°P ÇIKALIM”, “YAZARLA MASAL DÄ°YARINA YOLCULUK”, “SANAT, SPOR VE BÄ°LÄ°M DÄ°JÄ°TAL DÜNYAYA KARÅžI” bu projelerden bir kaçı olarak bir gün bir yerde karşınıza çıkmıştır belki.

Pandemi öncesinde yüzyüze veya pandemi döneminde çok sık karşılaÅŸtığım bir sosyal giriÅŸimcilik örneÄŸi var mesela “online, okullarla yazar ve kitap söyleÅŸileri” yapıyor yazarlar. Ne kadar güzel çocuklar okudukları kitapların yazarlarıyla tanışıyor, nasıl yazar olunabileceÄŸini öÄŸreniyorlar, farklı ufuklar açılıyor belki önlerinde kim bilir. Yazar Dilara Koç ile yürüttüÄŸümüz “Yazarla Masal Diyarına Yolculuk” projesinde ziyaret ettiÄŸimiz okullarda öÄŸrencilere "büyüyünce ne olmak istediklerini" sorarız. Verdikleri yanıt aynıdır hep “doktor, polis, hemÅŸire, asker”. “Daha önce yazarla tanıştınız mı? Bakın yazarlıkta bir meslek, ülkemizin yazarlara da ihtiyacı var” diye yazarlık mesleÄŸini, okumanın ve yazmanın insana kazandırdıklarını anlatırız.

Ben tek başıma ne yapabilirim diye düÅŸünmek yerine, herkes bireysel elinden geleni yapsa küçük birer sosyal giriÅŸimcilik örneÄŸi uygulasa hem kanındaki oksitosin seviyesi artacak, hem de dünya inanın daha yaÅŸanabilir bir yer olacak. Çevremizdeki sorunlara karşı da duyarlı olmalıyız unutmayın ayna nöronlarını sürekli kullanan çocuklarımız var bizim. bizden gördüklerini daha kolay yapma eÄŸilimindelerdir her zaman. Daha güzel ve yaÅŸanabilir bir dünya için haydi sende bugün çevrendeki bir sorunu ve bu sorunun çözümü için neler yapabileceÄŸini düÅŸün olmaz mı?  

Åžimdi biraz da ÅŸu sosyal giriÅŸimcilik örneklerini inceleyerek yazımızı sonlandıralım.

"Ä°yilik yap karşılık bekleme, bilgiyi paylaÅŸ karşılık bekleme" sloganıyla Türkiye’nin dört bir yanında “Kendi Hayatının Lideri Ol” baÅŸlıklı seminerler veren bir dernektir. “UÄŸur Böcekleri DerneÄŸi” https://ugurbocekleri.org/#

Kullanıcıların 'öylece duran' eÅŸyalarını satarak sivil toplum kuruluÅŸları için desteÄŸe dönüÅŸtürülmesini saÄŸlayan “Givin” https://www.givin.co/

Kadınlara spor yapma alışkanlığı kazandırarak daha saÄŸlıklı ve mutlu bir yaÅŸam sürdürmelerini saÄŸlamak amacıyla çalışan b-fit https://b-fit.com.tr/

Satılamayan gıdaları deÄŸerlendirmenize yardım eden, atıl ürünleri ekonomiye, çevreye ve topluma kazandıran “Fazla Gıda https://www.fazlagida.com/

 

Kaynaklar: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyal_giri%C5%9Fimcilik

               *  Prof. Dr. Sinan Canan “DeÄŸiÅŸen Beynim”

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap