Düşüncelerimizi yönetmek

“Beynini deÄŸiÅŸtir hayatın deÄŸiÅŸsin” adlı kitaptan notlar;

Olumsuz otomatik düÅŸünceler terapisi (OOD); Dr. Daniel Amen’in OOD leri yok etmeyi öÄŸrenmek dediÄŸi bir yöntemdir.  Amerika’da Amen Klinikleri’nde her yaÅŸtan insan için kullandıkları OOD’ leri yok etme ilkelerinden bahsedeceÄŸiz. Ama bu ilk yazımızda duygu ve davranışlarınız üzerinde daha fazla kontrol kazanmanıza yardımcı olacak düÅŸüncelerin hayatımızda rolü,  otomatik olumsuz düÅŸünceler kavramını inceleyeceÄŸiz.

 1- Ne zaman bir ÅŸey düÅŸünseniz,  beyninizin kimyasal salgıladığını biliyor muydunuz? Beynimiz böyle çalışır.

Bir ÅŸey düÅŸünürsünüz.

Beyniniz kimyasal salgılar.

Beyninizde bir elektrik iletisi dolaşır ve ne düÅŸündüÄŸünüzün farkına varırsınız.

DüÅŸünceler gerçektir ve ne hissettiÄŸiniz ve nasıl davrandığınız üzerinde doÄŸrudan etkileri vardır.

2-  Aklınıza ne zaman kızgın, kötü, üzücü veya garip bir düÅŸünce gelse, beyniniz limbik sistemi aktive eden, zihninizin ve bedeninizin kötü hissetmenize yol açan olumsuz bir kimyasal salgılar. En son kızdığınız zaman düÅŸünün. Fiziksel olarak ne hissediyorsunuz? ÇoÄŸu insan kızdığında kasları gerilir, kalbi daha hızlı atar, elleri terlemeye baÅŸlar, hatta biraz başı bile döner. Bedeniniz taşıdığınız bütün olumsuz düÅŸüncelere tepki verir.


3- Ne zaman iyi, mutluluk veren, umutlu veya nazik bir ÅŸey düÅŸünseniz beynimiz bedenimizin kendini iyi hissetmesini saÄŸlayan kimyasallar salgılar. En son aklınızdan gerçekten mutluluk verici düÅŸüncelerin geçtiÄŸi, harika birisi ile çıktığınız ya da bir çocuÄŸu kucakladığınız bir zamanı düÅŸünün. Bedeninizin içinde neler olduÄŸunu hissettiniz? Ä°nsanlar mutluyken kasları gevÅŸer; kalp hızları ve solukları yavaÅŸlar. Bedeniniz Ä°yi düÅŸüncelerinize de tepki verir.

4- DüÅŸünceler çok güçlüdür! DüÅŸünceler zihninizin ve bedenimizin iyi hissetmesini saÄŸlayabildiÄŸi gibi kötü hissetmesini de saÄŸlayabilir. Vücudunuzdaki her hücre sahip olduÄŸunuz düÅŸüncelerden etkilenir. Bu yüzden insanlar mutsuzken genellikle baÅŸ veya karın aÄŸrısı gibi fiziksel semptomlar hissederler. Ä°yi ÅŸeyler düÅŸünebiliyorsanız, kendinizi daha iyi hissedersiniz. Abraham Lincoln'ün kötü depresyon dönemleri olduÄŸunu biliyor muydunuz? Hatta kendini öldürmeyi bile düÅŸünüyor, bazı günler yataktan bile çıkamıyordu. Ama hayatının daha ileriki dönemlerinde kötü duygularına kahkaha ile müdahale etmeyi öÄŸrendi. Çok iyi bir hikaye anlatıcısı oldu. Fıkra anlatmaya da bayılırdı. GüldüÄŸü zaman kendimi daha iyi hissettiÄŸini öÄŸrenmiÅŸti.

6- Otomatik düÅŸünceleriniz size her zaman doÄŸruyu söylemez. Bir zamanlar sınavlardan düÅŸük not aldığı için aptal olduÄŸunu düÅŸünen bir çocuk tanımıştım. Ama ona IQ testi yaptığımızda neredeyse dahi olduÄŸunu gördük. Aklınıza gelen her düÅŸünceye inanmak zorunda deÄŸilsiniz. Size faydası dokunuyor mu, yoksa size zarar mı veriyor, bunu anlamak için düÅŸünceleriniz hakkında düÅŸünmeniz önemlidir. Ne yazık ki düÅŸüncelerinize hiç meydan okumazsanız, doÄŸruymuÅŸ gibi hepsine “inanırsınız”. Bu olumsuz düÅŸünceler zihninizi piknikteki karıncalar gibi zihninizi istila eder. Piknikteki bir karınca gibi olumsuz tek  bir düÅŸünce önemli deÄŸildir. Ä°ki ya da üç olumsuz düÅŸünce, piknikteki iki ya da üç karınca gibi sinir bozucu olmaya baÅŸlayabilir. On ya da yirmi olumsuz düÅŸünceyse gerçekten probleme yol açar.

7- DüÅŸüncelerinizi olumlu ve umutlu olmak üzere eÄŸitebilirsiniz. Ya da olumsuz kalmalarına ve sizi üzmelerine izin verebilirsiniz.  DüÅŸüncelerinizi bir kez öÄŸrendikten sonra iyi ÅŸeyler düÅŸünüp iyi ÅŸeyler hissetmeyi veya kötü ÅŸeyler düÅŸünüp berbat hissetmeyi tercih edebilirsiniz. DoÄŸru, bu tamamen size baÄŸlı. AraÅŸtırmalar olumlu duyguların, özellikle huÅŸu duygusunun normalde saÄŸlığınızı kötü etkileyecek olan enflamasyonu azaltabildiÄŸini göstermiÅŸtir. DüÅŸüncelerinizi ve hislerinizi deÄŸiÅŸtirmeyi öÄŸrenebilirsiniz.

DüÅŸüncelerinizi deÄŸiÅŸtirmeyi öÄŸrenmenin bir yolu olumsuz olduklarında onları fark etmek ve onlara karşılık vermektir. Olumsuz düÅŸünceleri düzeltebilirseniz, üzerinizdeki güçlerini yok edersiniz. Olumsuz   düÅŸünceye meydan okumadan sadece düÅŸünürseniz, zihniniz ona inanır ve bedeniniz tepki verir.

Aklınıza gelen her saçma düÅŸünceye inanmamayı öÄŸrenmek gereksiz acıyı bitiren kritik bir beceridir. OOD’ler nereden geldikleri belli olmadan beyninizde otomatik olarak ortaya çıkar, meydan okunmadan serbest bırakıldıklarında ısırır, kemirir, iÅŸkence ve zihninizi istila ederler. OOD’ ler kontrol edilmeden bırakıldıklarında mutluluÄŸunuzu çalar, kendinizi yaÅŸlı, ÅŸiÅŸman, depresif ve güçsüz hissetmenize neden olurlar.

Bir sonraki yazımızda OOD’ leri bulup yok etme bölümünü sizlerle paylaÅŸmış olacağım.

Kaynak: Kitap Dr. Daniel Amen “Beyninizi deÄŸiÅŸtirin hayatınız deÄŸiÅŸsin”


 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

1 Yorum

Yorum yap