Dr. Phil Stutz

 

Amerikalı Aktör Jonah Hill yıllar önce Amerikalı Ünlü Psikiyatrist Dr. Phil Stutz 'a gidiyor. Phil Stutz'un kendine faydalı olan tekniklerini diÄŸer insanlarla paylaÅŸmak ve daha fazla insanın bu düÅŸünce tarzından faydalanmalarını saÄŸlamak amacıyla ünlü psikiyatristle samimi sohbeti gerçekleÅŸtiriyor. Ortaya baÅŸarılı bir Netflix yapımı çıkmış.

Ana düÅŸüncelerden biri ve benim de en sevdiÄŸim kuÅŸkusuz "hayat enerjisi" baÅŸlıklı bölüm. "Ne yapman gerektiÄŸini, kim olduÄŸunu öÄŸrenmenin tek yolu hayat enerjini etkinleÅŸtirmek. Zira hayat enerjisi kaybolduÄŸunda sana kılavuzluk edebilecek tek ÅŸeydir" diyor Stutz. Hayat enerjisinin 3 kademesi olduÄŸundan bahsediyor.

1- En alt kademe bedeninle iliÅŸkilidir.

2- ikinci katman diÄŸer insanlarla iliÅŸkindir.

3- En üst kademe ise kendinle iliÅŸkindir.

Bedeninle iliÅŸkinde tek yapman gerekenin bedenini daha iyi çalıştırmak olduÄŸunu karşısına bu konuda çıkan en tipik sorunun “egzersiz eksikliÄŸi” olduÄŸunu belirtiyor. DiÄŸerleri ise diÄŸeri "beslenme" ve "uyku".

Ruhsal sağlık bakımında insanın kendini daha iyi hissetmesi konusunda bu 3 kademeden hangisinin etkinli olduğundan bahsederken bedenle ilişkinin %85 olduğunu belirtiyor.
Yani bedene iyi bakmanın, saÄŸlıklı beslenmenin kendimizi iyi hissetmemizde ne kadar etkin olduÄŸunu biliyordum da bu kadar yüksek bir oranda olduÄŸunu gerçekten bilmiyordum.

Tabi beni etkileyen diÄŸer önemli konulardan biri de insanın kendiyle olan iliÅŸkisi yani en üst katmanda bilinçaltımızla iliÅŸki kurman gerektiÄŸi ve bu iliÅŸkiyi de kurmanın en iyi yöntemlerinden birinin yazmak olduÄŸunu söylemesi yazmayı seven biri olarak bana iyi geldi doÄŸrusu.

“Hayat enerjisinin üç kademesi bunlardır. Kaybolduysan onu çözmeye çalışma onu bırakıp önce hayat enerjine çalış.”

Stutz’un bir tanımı daha var burada bahsetmek istediÄŸim. Ä°nsanların bir “X tarafı” odluÄŸu. Biz “kötü iç ses” de diyebiliriz buna. X tarafı senin yargılayıcı tarafın, antisosyal tarafın, seni deÄŸiÅŸmekten, geliÅŸmekten alıkoymaya çalışan görünmez bir güç. Yapman gerekeni söylediÄŸinde sana imkansız olduÄŸunu, pes etmeni söyler, kim olduÄŸuna ev ne olduÄŸuna dair çok net sınırlar çizen bir güç.
Evrimini, potansiyelini engellemek isteyen, seni tehlikeye atmamak için konfor alanından çıkmanı istemeyen bir taraf.  Ama geliÅŸimin de konfor alanı dışına çıktığında gerçekleÅŸeceÄŸini düÅŸündüÄŸümüzde bu X tarafı ile kendi içimizde sohbet ederek onu aÅŸmanın yollarını bulmalıyız. X tarafı bizim geliÅŸmemizi saÄŸlayan taraf aslında kurtulmaya çalışmak yerine gerçekliÄŸin 3 ögesini bilmemiz ve kabul etmemiz gerekiyor. ACI, BELÄ°RSÄ°ZLÄ°K VE DAÄ°MÄ° ÇABA. Mutlu olmak istiyorsak süreçten keyif almayı öÄŸrenmemiz gerekiyormuÅŸ. Bu üç ÅŸeyle baÅŸ etme sürecini sevmeyi bilmemiz gerekiyormuÅŸ.

Ben bu belgeselden çok ÅŸey öÄŸrendim. KiÅŸisel geliÅŸim, psikoloji alanlarında kendini geliÅŸtirmeyi seven daha saÄŸlıklı, uzun, mutlu bir yaÅŸam sürme konularını araÅŸtıranlara farklı bakış açıları kazandıracak bir Netflix yapımı. Keyifli izlemeler.

 

Kaynak: Dr. Phil Stutz Netflix Belgeseli

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap