Virüssüz Sağlıklı Günlere

Ne kadar fazla bilgi var dolaşan, değil mi? Okumaktan, dinlemekten, izlemekten yorulduk gibi. Tabi ki her konuda bilgi edinmek çok güzel, ancak dijital okuryazarlık dediğimiz bir kavram var. Okuduğumuz, izlediğimiz her şeyi önce kendi süzgecimizden geçirip neyi yapmamız neyi yapmamız gerektiğini bilmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Körü körüne inanmamak aslında, daha bilimsel kaynaklara güvenmek daha gerçekçi sayısal verilere inanmak spekülatif bilgilere kapılarımızı kapatmak da diyebiliriz buna.

Ülke olarak hatta bırakın ülkeyi dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Dün İtalya’nın Kuzey bölgesinde yaşayan dayımla görüştüm ve arkasına Milano da yaşayan bir tıp öğrencisinin videosu geçti elime. Hem güvenli kaynak olan dayım hem de tıp öğrencisinin anlattıkları ve dinlediğim uzmanlardan edindiğim, kendi süzgecimden geçirdiğim birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Bunun dışında yapılması gerekenler, belirtileri, süreçleri gibi konulara lütfen Sağlık Bakanlığı gibi Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kaynaklara başvurunuz. Evde eğitim süreci ile ilgili bilgileri de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eğitim Bilişim Ağı yani EBA portalından edinebilirsiniz.

Virüsle ilgili çok fazla bilgiden beni etkileyen ve paylaşmak istediğim bir kaç konu var. İtalya’da ilk gün 1 kişi tespiti ile başlayan bir süreç 3-4 gün sonra 4-5 kişi ile devam etmiş. 2 hafta sonra ise 600-700 kişiden bahsedilmeye başlamış. Olayın ciddiyeti anlaşılınca hastalığın ilk yayılmaya başladığı bölge olan kuzeyde Lombardiya Bölgesinin karantina altına alınması gerektiğine karar vermiş hükümet. “Gece saat 12 de karantinaya alınacağı bilgisi” akşam saat 21:00 gibi yayılınca, binlerce, on binlerce kişinin trenlerle, çeşitli toplu taşıma araçlarıyla tıklım tıklım güneye doğru valizlerini kapıp gittiği ve böylece güneye de virüsün yayıldığı ve sonunda bütün ülkenin karantinaya girme aşamasına gelme durumu söz konusu. Ve ilk yasaklar başladığında İtalya’da kimse ciddiye almamış grup halinde görüşmeler, AVM lere gitmeler devam etmiş ve şimdi sonuç Avrupa Virüsün merkezi haline geldi. Önümüzde bu örnekler var bizlerden önce bu sıkıntıları yaşadılar, yaşananlardan tecrübelerden ders alalım, seyahatlerden mümkün olduğunca sakınalım. Bu tatil gezme tatili değil, AVM lerde dolaşma tatili değil. Bu ciddi bir salgın için önlem alma, sosyal ilişkileri biraz askıya alma tatili.

Bir diğer konu da lütfen dünyanın sonu gelmişçesine, akın akın marketlere giderek kalabalık ortamlarda bulunmayalım. Veya hiç bir şey yokmuş gibi davranıp kalabalık ortamlarda bulunmaya devam ederek, konferanslara, partilere, konserlere gitmeyelim, grup halinde bir şeyler yapmayalım. Bir süre izole yaşayalım.

Umarız ülke olarak bilinçli hareket eder ve en az kayıpla bu virüsten kurtuluruz. Kişisel korunma yöntemlerimizi hem kendimiz hem de çevremizde bulunan insanlar için önemseyip, mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunmayarak en yerinde desteği verelim. Bu süreçte bir anne olarak bende daha çok evde çocuklarla neler yapabileceğiniz konularında paylaşım yapıyor olacağım. Sevgiyle ve sağlıkla kalın…

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap