Çocuklarımızın Hem Beden Hem Ruh Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?

Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklama neticesinde coronavirüs vakaları ülkemizde  artmaya başladı. Peki, biz bu süreçte Corona Virüse karşı çocuklarımızın hem beden hem ruh sağlığını nasıl koruyabiliriz. Birincil olarak; duygularımızın dışa vurumunu kontrol etmeliyiz. Duruma karşı duyduğumuz kaygı ve panik havasını kontrolsüz bir şekilde dışa vurursak çocuklar bu durumdan bizimle paralel olarak korkacakları gibi kendilerini güvende hissetmezler. Bunun yani sıra hayal dünyalarında durumu kendilerine tehlike oluşturacak şekilde imajine ederler.

Yapılması gereken en önemli şeylerden biri; çocuklara durumu yaşlarının gerektirdiği şekilde açıklayabilmek. Ne çok Detay vererek onların gözünü korkutarak ne de geçiştirip meraklarını kulaktan dolma bilgilerle giderecekleri şekilde kaygılarını daha da artırmalarını sağlayarak. Virüsle ilgili açıklamalar, onların dilinden ve anlayacakları seviyelerde, açık, net bir şekilde yapılmalı.

“Bunun yanı sıra neden maske takılıyor? Bu hastalık bizim vücudumuza nasıl giriyor? Bundan nasıl korunmalıyız?” gibi sorular karşısında maskeyi nefes yoluyla başkasından bulaşmasına karşı korunma amaçlı takıldığını, hastalığın vücudumuza bedenimizi temiz tutmadığımız zamanlarda doğru ve iyi şekilde temizlenmediği, sağlıksız beslenerek vücudumuzun güçsüz kaldığı zamanlarda girdiğini anlatmalıyız. Eğer düzenli beslenir el ve vücut temizliğimizi yaparsak bu hastalıktan korunabileceğimizi dile getirmeliyiz. En sık duyduğumuz sorulardan bir tanesi ise hasta olanların ne olduğu hastalığın düzenli beslenildiğinde, bedenimizi temiz tuttuğumuzda, bize verilen ilaçları düzenli kullanıldığında kontrol altına alınabileceği ve hastanın iyileşebileceği çocuklara açıklanmalıdır.

 

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-03-23-at-205022.jpeg

Aylin Cucu Şangül

Psikolog/ Yirmidörtartıdört Psikolojik Danışmanlık

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap