ÇOCUĞUMLA AÇIK HAVADA BİR HAFTA SONU

Selin hafta sonu için heyecanla, parka gitmenin planlarını yapmış bile...Geçen hafta sonu cuma akşamından "sabah beni Atatürk Parkı'na götürür müsün anne ne olur? Koşarız, oynarız, spor yaparız" dedi heyecanla." Peki kızım, gidelim " dedim. Sabah her hafta sonu olduğu gibi, hiç beni şaşırtmamıştı; saat 6 'da uyanmış, kendi kendine kalkıp, elini yüzünü yıkayıp, üzerini giymişti... Heyecandan yerinde duramıyordu. "Annecim biraz daha uyuyalım çok erken dedim" ancak öyle heyecan doluydu ki, fayda etmedi. Pes ettim, hevesini kırmadım ve kalktık gittik.

Hopladık, zıpladık, koştuk, oynadık. "Şimdi tek ayak üzerinde zıplıyorsun anne" dedi zıpladım, "şimdi atlıyorsun anne " dedi atladım. Mutluluktan bir o yana bir bu yana koştu durdu, şarkılar söyledi bağırdı, haykırdı. İp atladı. Hava çok güzeldi. Acıktığını bile unuttu, susadığını bile unuttu... Güldü, içten gözleri güldü, güldük her şeyi unuttuk, gülmekten karnımız ağrıdı. Ağaçlara sarıldı, kuşlara ekmek verdi, kedileri köpekleri kovaladı. Eve zor getirdim o gün Selin’i... Tüm gün her zamankinden daha uyumlu ve huzurluydu. Ne söylesem yaptı... Gelip gidip sarıldı, öptü... İştahlıydı tüm gün, kurt gibi ne versem yedi, istedikçe istedi, doymak bilmedi... Yüzü hep güldü. Tüm gün hayallerinden, dualarından, arkadaşlarından, umutlarından bahsetti. Gözleri hep umutluydu. Aksam erkenden uykusu geldi, erken yattı... Sevgili anneler kızımla geçirdiğim bir günümü sizlerle paylaşmak ve açık havada geçen bir sabahımızın sonrasını, anlatmak istedim. Neden mi?

Açık hava da oynayan çocuklar mis gibi temiz havadan, doğal olarak yararlanır. Açık hava ve güneş çocukların ihtiyacı olan D vitaminini sağlar. Çocuklar açık hava da hem oyun oynar hem de "D" vitamini üretmiş olur. Koşma, atlama, tırmanma, sürünme, vb. fiziksel performans gerektiren hareketleri içeren oyunlar, açık havada yapılan sportif faaliyetler, egzersizler çocuğun solunum, dolaşım, sindirim, boşaltım gibi sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar ve kan dolaşımını hızlandırır. Çocuklardaki fazla enerjinin dışarı atılmasına yardımcı olur. Çocukta enerji bu şekilde harcanır ve çocuk dinlenmiş olur.

Açık hava da oynanan oyunlar çocukların uykularının da düzene girmesini sağlar. Bu çocuklar daha çok temiz hava ve oksijene maruz kalıp, enerjilerini daha sağlıklı tüketerek daha erken uyurlar. Açık hava oyunları, çocuğun iştahını da olumlu etkiler, açar. Açık havada oynanan oyunlar çocukların ince ve kalın motor becerilerinin gelişmesini olumlu yönde etkiler, ince ve kalın motor becerileri yaratan kasların oksijen ortamında daha sağlıklı çalışmasını sağlayarak bu becerileri arttırır. Açık havada oynanan hareketli oyunlar ile çocuklar terleme yoluyla vücuttan atılması gereken artık ürünleri, toksik maddeleri daha kolay atar.

Açık havada oynanan hareketli ve eğlenceli oyunlar, çocuğun çevresini, yaşadığı dünyayı tanımasına ve keşfetmesine destek olur. Çocuklar açık havada oynarken doğayı ve doğadaki canlı ve cansız tüm nesnelerin özelliklerini tanıma fırsatı bulur. Yaratıcı çocuklar olurlar. Çocuklar; denge, ağırlık, hacim gibi kavramları doğal bir şekilde eğlenerek öğrenir.

Çocuklar açık hava da oynarken özgür, neşeli ve mutludur, en az Selin kadar...

  Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Efsun Sızmaz

Yorum yap