Denge

Hayatta her ÅŸey dengede olmalı. Artık öyle bir hal aldı ki, dizileri arka arkaya, bir sonraki bölüme geç diye diye izler olduk, sınırlarımızı bilmiyoruz. Zamanı unutturan sınırsız sosyal medya, dizi, youtube içeriklerinin, bize hiçbir ÅŸey düÅŸündürmemesini, mükemmel bir duygu olduÄŸunu zanneder olduk. Bu sınırsız içerikler fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak ne kadar zayıflatıyor bizi farkında deÄŸiliz.

Sosyal medyayı elimize alıyoruz kaydır, kaydır saatler geçiyor bir bakıyoruz, biz katil kanepe de oturmuÅŸuz içerik üretenlere boÅŸ boÅŸ bakar olmuÅŸuz. Kalkamıyoruz başından. Heyecanlı yerde bitiyor izlediÄŸimiz dizi “ay bir tane izleyelim” dedikten sonra bakıyoruz saatimize tam 3 saat geçmiÅŸ ve 6-7 bölüm izlemiÅŸiz. Tatilde belki tolere edebiliriz bu süreyi ama normal iÅŸ gününde bu kadar tembelliÄŸi boÅŸluÄŸu, düÅŸünmemeyi tolere edemeyiz. Gelecekte nasıl olacağız? Ben düÅŸünmek istemiyorum.


Oyun oynuyor çocuklar sınırı yok saatlerce oynayabiliyorlar. SosyalleÅŸme aracı bile olmuÅŸ artık. BuluÅŸmayı akıllarına getirmiyorlar. Çünkü zaten oyunda çevrimiçi görüÅŸüyorlar.

Bu kadar akıl çelici etken çocuklarımızın başındayken onlardan nasıl üretmelerini, ders çalışmalarını, sorumluluklarını yerine getirmelerini isteyeceÄŸiz? Biz başından kalkamıyoruz, o, daha beyinlerinde planlama, organizasyon ve problem çözmeden sorumlu bölümü “frontal korteksi” henüz geliÅŸmeyen çocuÄŸumuz bunu nasıl yapacak? Korumalıyız önce kendimizi, sonra geleceÄŸimiz çocuklarımızı.

Nasıl yapacağız kendimizi ve çocuklarımızı nasıl koruyacağız? Bilinçlenerek, daha çok okuyarak, daha çok hareket edip daha fazla üretim yaparak. Ä°yi alışkanlıklarımızla onlara daha fazla rol model olarak.

“Fahrenheit 451”, 1953 yılında bugünlerin gelecek öngörüsü ile yazmış Rad Bradbury. Ä°nsanlar sürekli ekranlarda dizi, film izlemekten körelmiÅŸ, beyinleri resmen sulanmış mutlu olduklarını zannediyorlar. Onları hayata döndürecek ÅŸey kitaplar ise yakılıyor, kitap okumak yasaklanmış, itfaiyeciler sadece kitapları yakmak için var. Böyle bir dünya, 75 yıl önce yazılmış ÅŸu an kitapların yakılma bölümü hariç yaşıyoruz içerisinde farkında deÄŸiliz. Peki, kitaplar yerine diÄŸer çeldirici ekranları tercih ederek aslında zihnimizde yakmış olmuyor muyuz kitapları?

Yapay zekaya karşı deÄŸilim ama yapabileceÄŸimiz en güzel aktivitelerinden biri olan “yazmak” eylemini bile yapay zekaya yaptırıp köreltiyoruz kendimizi. Teknoloji düÅŸmanı deÄŸilim ama dengede ve amacına uygun kullanalım diyorum sadece. Bizi zayıf düÅŸürmesine izin vermeden her geçen gün daha da güçlenerek kullanalım diyorum. Biz teknolojiye deÄŸil teknoloji bize hizmet etsin diyorum.

Lütfen kendinizi ve çocuklarınızı teknolojinin zararlarına karşı bilinçlendirin. Daha saÄŸlıklı bir nesil için bunu yapmamız ÅŸart.

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap