JUVENOÄ°A

 

“Bugünün gençleri lüks ve gösteriÅŸ düÅŸkünü, saygısız, baÅŸ kaldıran, geveze ve obur yaratıklardır.”

“Bizim zamanımızda gençler kitap okur, vatanları için savaşırlardı ama günümüzde eÄŸlence, oyun ve kumardan baÅŸka bir ÅŸey düÅŸünmüyorlar.”

Bu sözler kime ait sizce? Çevrenizde gördüÄŸünüz orta yaÅŸlı insanların gençlere söylediÄŸi sözler mi? Ya da televizyonda bir programa katılan professor mü gençleri böyle eleÅŸtiriyor?

Hayır ilk cümle MÖ 400’lü yıllara aile yani 2500 yıl önce söylenmiÅŸ, diÄŸeri ise 1627 yılında söylenmiÅŸ.

Yani ergenlerin davranışlarıyla ilgili fikirler geçmiÅŸte de günümüzde de deÄŸiÅŸmiyor.

Ergenlerin Prefrontal korteksleri planlı hareket etme, kontrol etme, bilinçli düÅŸünmeden sorumlu bölge yani ön beyinleri henüz geliÅŸme aÅŸamasında olduÄŸundan eylemleri biz yetiÅŸkinleri korku ve endiÅŸeye sürükleyebiliyor. Bu korku ve endiÅŸeye bir isim bile vermiÅŸler "JUVENOÄ°A" Dünyanın En Yalnız Beyni Kitabında ve bir videosunda Serkan KaraismailoÄŸlu ÅŸöyle açıklıyor;

"Tüm insanlık tarihi boyunca zamandan, bireysel farklılıklardan ve seviyeden bağımsız olarak gençlere karşı duyulan devasa bir güvensizlik söz konusudur. Bu durum yetiÅŸkinlerin beynindeki endiÅŸe ve korkuyla ilgili tüm nöronları adeta dibine kadar uyarır. Öyle ki artık bu korku halinin bilimsel literatürde bir adı bile var. 2011 yılında sosyolog David Finkelhor, toplumun sahip olduÄŸu bu iÅŸi tanımlamak için çok güzel bir kelime üretmiÅŸtir Juvenile (ergen) ve paranoia (korku durumu) kelimelerini yan yana getirerek oluÅŸturulmuÅŸ, “Eyvah! Gençlik çok bozdu” anlamına gelen “Juvenoia“terimi meseleyi gayet güzel özetlemektedir. "

Öyleyse ne yapmıyoruz ergen ebeveynleri? Her ÅŸeyden önce korkmuyoruz. Ergenlik kaldırılsın demiyoruz. Çünkü MÖ bile bu endiÅŸe ve korku yaratma durumu varmış ve kimse hala bir çözüm bulamamış, o nedenle deÄŸiÅŸtiremeyeceÄŸimiz ÅŸeyleri kabul ederek elimizden geldiÄŸince onlara yol göstermekten vazgeçmeden bu süreci en hasarsız ÅŸekilde atlatmaya çalışacağız.

Bütün ergen ebeveynlerine kolaylıklar diliyorum.

Sevgiyle kalın.

 

Kaynaklar:

Kitap - Dünyanın En Yalnız Beyni - Serkan KaraismailoÄŸlu
https://www.youtube.com/watch?v=sZ9rohW7yeA

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap