Kurallar ve Sınırlar Üzerine

 

Teknolojiyi doÄŸru kullanmayı bilmiyoruz. Bu konuda kendimizi ara sıra sorgulamamız gerektiÄŸine inanıyorum. Ekran kaydırarak baÅŸkalarının ürettikleri (ve bazıları gerçekten saçma içerikler) içerikleri, baÅŸkalarının sadece mutlu anlarını paylaÅŸtıkları hayatlarını izlerken kendi hayatımız kaçıyor farkında deÄŸiliz. Biz ebeveynleri de en çok ilgilendiren çocuklarımızın hayatının da kaçıyor olması. Artık o kadar küçük yaÅŸa indi ki ekran kullanımı. GeçtiÄŸimiz günlerde lüks bahçeli sitede oturan bir arkadaşım “ben 3. Sınıf çocuÄŸumu kaykayla, scooter ile bahçeye indiriyorum diÄŸer ebeveynler vermiÅŸ çocuklarının eline telefonu çocukların hepsi ekran başında, böyle olunca benim çocuÄŸum da beni sorguluyor” diyor.

Åžu an 15 yaşında olan kızımın anaokulu döneminde yaÅŸadığım bir anekdotu anlatmak istiyorum ben de. Kızım 5 yaşında, çok güzel bahçesi çocuk oyun parkı olan bir kafede arkadaÅŸları ve anneleriyle buluÅŸmuÅŸuz. Amaç, çocuklar açık alanda oynasınlar, enerjilerini atsınlar deÄŸil mi? Bazı çocuklar tabi geliyorlar ve annelerinin telefonunu tabletlerini istiyorlar. Verenlere cümlem çok net “arkadaÅŸlar telefonla mı oynamaya geldi çocuklar buraya, arkadaÅŸlarıyla keyifli vakit geçirsinler diye geldi, bırakın koÅŸsunlar oynasınlar vermeyin lütfen telefonu, tableti ellerine.” O günden sonra birlikte olduÄŸumuz toplantılarda “Manolya teyzen kızar” diyerek tablet telefon vermediler en azından oyun çaÄŸlarında. Olurum sadece kendi çocuÄŸum için deÄŸil baÅŸka çocuklar için de kötü olurum. Kuralları net koyarsanız henüz sizi dinleme çaÄŸlarında öyle alışırlar çocuklarınızı ne kadar koruyabilirseniz o kadar kazanmış olursunuz. Ä°lerde zaten sizi dinlemeyecek mümkün olduÄŸunca delmeye çalışacaklar. Burada da alışkanlıklar devreye girecek iÅŸte siz nasıl alıştırdıysanız çocuÄŸunuzu mesela “kurallı ve net” söylenecek falan ama doÄŸru olanın sizin yaptığınız olduÄŸunu da yaşı büyüdükçe, diÄŸer çocukları gördükçe, daha net anlayacak.

            Çocuklarım 15 ve 13 yaÅŸlarında hala kola içmezler. Hiç baÅŸlatmadık, öyle bir alışkanlıkları olmadı. Hala içmezler. Ne zaman baÅŸlayacaklar bilmiyorum ama ne kadar koruyabilirsek kar, onu biliyorum. Küçük hassas bedenlerini, zihinlerini korumaları için yaÅŸamlarının ilk yıllarında desteÄŸe ihtiyaçları var. Bu desteÄŸi biz vermezsek kim verecek? Ailede baÅŸlıyor her ÅŸey. Çevre iÅŸin içine girmeden kazandırmalıyız çoÄŸu iyi alışkanlığı çocuklarımıza.  Çünkü ortaokul ve lise artık normal olarak bizden uzaklaÅŸtıkları dönemler, çevrenin etkisi daha da artıyor. Çocuklara göre kısıtlamalar, kurallar ve engellerle o an kötü ebeveyn oluyoruz. Teknolojiyi gece 2 de bile kullanırken diÄŸer arkadaÅŸları, bizimkiler kullanamıyor, kolayı küçükken içen çocuklar varken bizimkiler içemiyor, birbirlerinde kalan arkadaÅŸları varken bizimkiler baÅŸkasında kalamıyor ama olsun. Ben kurallarımızı seviyorum ve bir gün ne kadar doÄŸru yaptığımızı onlarda anlayacaklar. Buna tüm kalbimle inanıyorum.

 

 

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap