T-İnsan

“Hibrit Olmazsan Kibrit Olursun” değerli yazar Mümin Sekman’ın güzel bir sözüymüş yine Ufuk Tarhan’ ın kitabında okumuştum. Biraz düşündürücü ama düşünürken içerisinden çok ders çıkarabileceğimiz bir konu aslında.

Bugünlerde özellikle benim ve çevremdeki insanların da yaşadığını gözlemlediğim çalışma hayatındaki dengesizlikler, düzen değişiklikleri, görev değişiklikleri, ülkenin girdiği ekonomik krizden etkilendiği için maalesef yapılan işten çıkarmalar bana bu yazıyı yazdıran aslında. Zaman ilerledikçe insanın yaptığı en değerli yatırımın kendisine yaptığı yatırım olduğunu daha net gözlemleyebiliyorum.

Bizlere çalışma hayatında verilen her görev kendimizi geliştirmemiz için bir fırsat sunuyor aslında neler öğrendik diye baktığımızda arkamıza. Ve eski görev yerimden ayrılırken mesai arkadaşlarıma kurduğum cümle çok kıymetli. Paylaşmak istedim tekrar “bu yeni başlangıçta, değişimde, en önemli şey “kendiniz” yanınızdaysa, “öğrendikleriniz, kendinize kattıklarınız, günbegün geliştirdiğiniz yeni siz de” birlikteyse sizinle hiç korkmayın yeni başlangıçlardan.” Yazının tamamını okumak isterseniz: https://annerehberi.com.tr/post/her-son-yeni-bir-baslangictir

Teknoloji ilerleyip “Longevity” bilimi yani sağlıklı uzun ömür de artık daha mümkün hale geldikçe emeklilik kavramı ile daha geç tanışacak insanlar dönem onu gösteriyor. Hele benim gibi üretme meraklısıysanız, yerinizde duramıyorsanız, sürekli yeni projeler peşindeyseniz, sistemin sizi taşıdığı durumlara karşı önlem almalısınız. Nedir bu durumlar; potansiyelinizin altında bir görev verilmesi, çalıştığınız alanda iş yoğunluğunun az olması, çeşitli nedenlerle işinize ara vermek durumunda kalmanız ya da tamamen işten ayrılmanız örnek olarak verilebilir.  Yukarıda bahsettiğim “günbegün geliştirdiğiniz yeni siz” aslında Mümin Sekman’ın “hibrit olmazsanız kibrit olursunuz” cümlesini destekleyen bir cümledir. Eğer kendinizi geliştirerek Ufuk Tarhan’ın geliştirdiği tanımla T-İnsan olmayı başarabilirseniz kibrit olmaktan da kurtulma ihtimaliniz var.

T - İnsan konusunu biraz açacak olursak Ufuk Tarhan bunu bir formüle dayandırıyor.

T= (3T + HOK) = 5Y

T-İnsan olmak, gelecekte üretmeye, çalışmaya devam etmek isteyen insanlar 5Y’li bir T insan olurlarsa iş yaşamında her zaman var olacakları tezine dayanıyor.

T harfinin mantığı burada dikey ve yatay gelişim ekseni olarak düşünülürse “bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini bilen” anlamında kullanılmaktadır. T’nin dik bacağı “bir şey’i”, yatay kısım da “her şey’i” anlatıyor.

Formüldeki 3 T ise; teknoloji, tasarım ve takım oyununu anlatıyor. Gelecek insanı olacaksak bu 3 T yönünde gelişimimizi arttırmalıyız.

Teknoloji: Gelişen çağa ayak uydurmak için ilk olmazsa olmazımız hızla ilerleyen teknolojiye uyum sağlama kapasitemizin olması. Teknolojiyi ne kadar iyi bilir, öğrenir, kullanır ve işlerimize yansıtabilirsek,

Tasarım: Daha iyi bir gelecek hayali kuran, pozitif, yaratıcı, yeni şeyler bulan, keşfeden tasarımcı bir bakış ve düşünce yapısına sahip olabilirsek,

Takım oyunu: Farklı özelliklerde, farklı yeteneklerdeki farklı düşünen insanlarla birlikte düşünüp hızlı aksiyon alabilirsek,

T-İnsanlaşmaya doğru üç adım atmış olabiliriz.

HOK ise;

H = Hibrit

Gelecek insanı olmak potansiyelimizi keşfetmek için, kendimize farklı deneyim alanları açarak kendimizi geliştirirken bugünkü sorumluluklarımızdan,  maddi kazanç sağladığımız işimizden bir anda kopamayız. Kendimizi görmek istediğimiz noktaya bir anda zıplama şansımız yok. Zamana ve kaynağa ihtiyacımız var. Nasıl elektrikli araca geçme aşamasında hibrit araçlar hayatımıza girdi. Bizlerde o anki sorumluluklarımızı yerine getirirken eş zamanlı yeni versiyonlarımıza, kendimizi gelecekte görmek istediğimiz nokta için yavaş yavaş hazırlanmalıyız. Yani hibrit olmalıyız.

O = Otodidakt

Otodidakt insan; Sınırsız bilgi kaynağının olduğu teknoloji çağında kendi istediği konuda, kendi istediği kaynaktan, kendi istediği zaman, kendi istediği hızda, disiplinli bir şekilde kendi kendine öğrenen insandır. Yani kişinin herhangi bir okula gitmeden kendi imkanlarıyla araştırarak, düşünerek, çalışarak istediği konuda öğrenmesi derinleşmesi. Detaylı bilgi için daha önce yazdığım makaleyi buraya bırakıyorum.

https://annerehberi.com.tr/post/otodidakt-insan-olmak

K= Kürasyon

Küratör kelimesinin sözlük anlamı düzenleyen, özen gösteren, koruyan ve yeniden değerlendirendir. Burada kendi yaşamınızın küratörü olmanız gerektiğinden bahsediyor. Yani, gelecekteki yeni versiyonunuzun şekillenmesi için atmanız gereken adımları doğru, zamanında planlama ve hayata geçirme yeteneği.

5Y ise

  1. Yetenekli
  2. Yetkin
  3. Yetkili
  4. Yaratıcı
  5. Yenilikçi

Özellikleri anlatır.

Ufuk Tarhan’ın kitaptan aldığım cümlesiyle yazımı sonlandırmak istiyorum. “T-insanlar, yetenekli, yatkın oldukları alanda derinleşirler. 3T + HOK ile yeteneklerini yetkinlikleri haline getirirler. Bu da onları yetkili sorumlu kılar. Bu sorumluluk da onları işlerini daima daha iyi yapmanın yollarını geliştirmeye yönlendirir ve yaratıcı olmaya motive eder. Derinleştikleri konuda yaratıcı, yeni şeyler buldukça yaratıcı olurlar ve Darwin’in “ En güçlü veya en zeki olan değil, değişime en çok uyum sağlayabilen (yenilikçiler) hayatta kalır.” Sözünü gerçekleştirmiş olurlar.

Öyleyse yaşasın koşullara göre değişen, güncellenen, gelişen otodidakt insan.

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap