Duygu Yüklü Bir Gezi Rotası, Selanik

O mavi gözlerle büyümedik mi hepimiz. Derste bakardı hep bizlere, İstiklal Marşı ile Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’sinin tam ortasında, sarı saçlı mavi gözlü bir dev dururdu kara tahtanın üzerinde. “Gözlerim üzerinizde, okuyun, bilin, görün, öğrenin, gelişin, değişin ki değiştirin dünyayı çocuklarım” der gibi bakmaz mıydı hep?

Geçtiğimiz yaz bizleri harika bir gezi organizasyonuyla doğa, bilgi ve kültür gezisinde bir araya getirdi @belgin_yuzgec_bagrack ve @huseyingurkas hocamız. Çocuklarımızla yaptığımız en güzel yurt dışı gezilerinden biriydi. İstanbul’dan Bulgaristan’a oradan 8 ülke, 8 sınır kapısı geçtiğimiz keyifli bir geziydi yaşadıklarımız. Bugün günün anlam ve önemine uygun olarak, Balkan turumuzun sadece Selanik, yani Atatürk’ün evi ve okulunu gezdiğimiz bölümlere yer vermek istiyorum.

Makedonya Ohrid’ den Manastır' a, günümüzdeki adı ile “Bitola” ya doğru yola çıkıyoruz. Harika yeşillikler arasında @huseyingurkas hocamızın bizler için hazırladığı birbirinden güzel müzikler eşliğinde ilerliyoruz. Manastır’a giderken ise “Manastır’ın Ortasında” türküsü çalınıyor kulaklarımıza. Dün gibi hatırımda tekrar isteyişimiz türküyü. Birkaç defa dinlediğimiz, bizi o dönemlere götüren, gözlerimizin nemlenmesine neden olan türkü. Oğlum arkada oturuyordu, baktım mırıldanıyor türküyü. O an, o öğrendiği tarih kokan türkünün şehrine gidiyor olmak harika bir duyguydu. O kadar mutlu olmuştum ki, oğlumun masum ve içten sesiyle o güzel türküye eşlik etmesine.  Seviyoruz sizi müzik öğretmenimiz, sevgili @muge_huyuk, kulağınızı Manastır yolunda çınlattık hocam.

Manastır’a giriyoruz. İlk durağımız, Türklerin her gittiğinde Türküde bahsi geçen çeşmeyi ve havuzu  araması üzerine yaptırılan çeşme oldu. Gezi ekibimizle, tabiki havuz başında türküyü söyledik. Manastır Askeri İdadisi’ ne giderken cadde üzerinde Atatürk’ün ilk aşkı Eleni’ nin yaşadığı evi görüyoruz. Atatürk İdadi’ye giderken her sabah Eleni balkondan el sallarmış Mustafa Kemal’e. Eleni’ nin babası Mustafa Kemal’ e vermiyor kızını ve Eleni de başkasıyla evlenmiyor. Çok sonra Atatürk’e bir mektup yolluyor. Askeri İdadi’de Eleni’nin kendi el yazısıyla yazdığı ve gözyaşlarıyla ıslanan mektubun kopyasını görüyoruz.

Kısa bir yürüyüşten sonra, Manastır Askeri İdadisi' ni, Atatürk’ ün Kemal ismini aldığı liseyi görüyoruz. Atatürk' ün Fransızcasını öğrendiği okuldur aynı zamanda. Manastır Askeri İdadisi’ni gezdik, orada Mustafa Kemal’in koridorlarda koşturduğu anları düşünerek, harika duygularla ayrıldık Manastır’dan.

Yaklaşık 10 dakika sonra Makedonya sınırına ulaşıyoruz ve Yunan ülke sınırlarına giriyoruz Selanik’e gitmek için. Veeee gezimizin şüphesiz en heyecanlı durağına geliyoruz, “Selanik”. “Thessolaniki” Büyük İskender in Kız kardeşinin adıymış. Şehre onun adını vermiş ama biz Selanik diyoruz. İlk ziyaretimiz tabiki Atatürk’ün dünyaya gözlerini açtığı evi görmek oluyor. Bu pembe panjurlu evi öğrendik ilkokul günlerimizde. “Atatürk 1881 yılında Selanik’te pembe panjurlu bir evde doğdu” cümlesi, okuma yazma bilmeden önce, belki de konuşmaya ilk başladığımızda hafızalarımıza kazınan o ev “ Pembe panjurlu ev karşımızdaydı.  Bahçe kapısından girdik. Bir Manolya ağacı karşıladı bizi. Tabiki mutlu oluyor insan, öyle tarih dolu bir evin bahçesinde adını taşıyan ağaç olduğu için. Odalarında dolaştık, merak, heyecan ve hüzünle. Çekimler yaptık buruk, üzgün, duygu yüklü…Çünkü 10 Kasım’da kalbimize gömmüştük, 1881’de burada gözlerini dünyaya açan Mavi Gözlü devimizi.

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap