İmece kültürü Dasev ile yeniden hayat buldu
Vakfet, yaşa, yaşat felsefesiyle yola çıkmışlar. Yardıma muhtaç öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermeyi ve eğitim faaliyetlerini desteklemeyi kendilerine görev edinmişler. Tüm insanlığın faydasına yönelik çözümler üretmeyi, kültür ve tabiat varlıklarının korunması için çalışmalar yapmayı, amatör sporların gelişmesine katkı sağlamayı amaçlamışlar vakfı kurarken. 2008 yılından bu yana faaliyetlerine kesintisiz devam ediyorlar. https://www.DASEV.org adresinden DASEV le ilgili detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Biz DASEV oluşumu içerisinde bugün bir sosyal girişimci Kadriye Güzel’in Dernek’e gelir sağlamak ve Dernek’in burs verdiği öğrenci sayısını arttırmak için başlattığı İMECE projesini inceleyeceğiz. Kadriye hanım DASEV (Darendeliler Kültür Sağlık ve Eğitim Vakfı) Başkan Yardımcısı. Uzun yıllardır tanırım iyi ki tanımışım dediğim insanlar listesinde ilk sıradadır kendisi.
2018 yılında İngiltere de gördüğü sistemi ülkemize uyarlamış kendisi. Projenin buradaki adı “İMECE” olmuş. İmece’ nin kelime anlamına baktığımızda “imkanlar dahilinde yardımlaşmak ve ortaklaşa hareket etmek” olarak çıkıyor karşımıza. Görelim bakalım imkanlar dahilinde neler yapabilirmişiz?
İntagram hesaplarında şu yazı dikkatimi çekiyor öncelikle; “Sıfır atık projesi ile ihtiyaç sahibi çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunuyoruz.” Paris İklim Anlaşmasının imzalandığı bu günlerde İmece’ nin sistemini detaylıca inceleyip “sıfır atık projesi” ile ihtiyaç sahibi çocukların eğitimine nasıl katkıda bulunduklarını anlayalım dilerseniz.
İmece’de sistem şöyle işliyor; kişiler kullanmadıkları ve kullanılabilir durumda olan ikinci el giysileri, ev eşyalarını (yatak, yorgan, kanepe), elektronik eşyaları, kitapları İmece’ ye bağışlıyor. Firmalar toplu olarak fabrikadan yeni çıkmış ürünlerini İmece’ ye bağışlıyor etiketi de doğal olarak üzerinde görebiliyorsunuz. Bu bağışlar Adana’da Şinasi Efendi Caddesi’ nde bulunan İmece Dükkanı’ nda satışa çıkarılıyor. Sergilenen ürünler arasında markalar da çoğunlukla bulunmakta. Beymen’ in elbisesi, ayakkabısı, Gucci’ nin bluzu, elbisesi, çantası bu markalar arasında.
Bir yardımsever en yakınının düğününde, nişanında binlerce Lira ücret ödeyerek abiye elbise giymiş. Sonra nerede kullanılacak bu elbise? Getirmiş İmece’ ye bağışlamış mesela, böyle ürünleri askıda 100 TL’ye satılırken görürseniz şaşırmayın benden söylemesi.
Bir yardımsever İmece’ den aldığı uygun fiyatlı montu, eşyayı ihtiyacı olan birine hediye edebiliyor.
Satışı yapılan ürünlerden elde edilen gelirlerle neler yapılıyor?
İmece’ nin işletme masrafları çıktıktan sonra üniversite öğrencilerine burs olarak dağıtılıyor.
İmece’ nin çalışma sistemi ilk duyduğum günden itibaren çok hoşuma gitmiştir. Geçtiğimiz günler de de bir proje toplantısı amacıyla bir araya gelince İmece’ de çalışan gönüllülerle daha fazla kişinin bu sistemi ve İmece’ yi daha yakından tanıması için elçi olmaya karar verdim. Şimdi siz ne mi yapabilirsiniz?
- Tam da kışlıklar çıkarken sizin veya çocuğunuzun küçük gelen kıyafetlerini İmece’ye bağışlayabilirsiniz.
- İmece’ den gidip alışveriş yapıp ister kendiniz kullanıp isterseniz başka ihtiyacı olan birine hediye edebilirsiniz?
- Evde büyük taşıyamayacağınız bir eşyanız varsa hemen İmece Dükkanı’nı arayıp ihtiyacı olan kişilere vermeleri için yönlendirebilirsiniz.
- Okuduğunuz/okumadığınız kitapları İmece’ye bağışlayabilirsiniz.
- İmece'nin sisteminden herkesi haberdar edebilir, yaygınlaştırılmasına, duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.
İmece Dükkanı, bu uygulamaları ile atıl durumda bulunan eşyalara tekrar kullanım imkanı sağlayarak, tasarrufu teşvik etmekte ve ekonomiye önemli bir katkıda bulunmaktadır. Sizde ekonomiye katkıda bulunmak isterseniz İMECE’ yi ziyaret edebilirsiniz.
İnstagram: https://www.instagram.com/dasevimece/
Adres: Kurtuluş Mah. Şinasi Efendi Cad. No:18/C Seyhan/Adana
Tel: 05354501700
Yorum yap