Yazar Neşe Kınalı Kimdir?

Anne Rehberi bünyesinde “Yazarla masal diyarına yolculuk” projesi Adana’da baÅŸladıktan sonra tesadüfler zinciriyle tanıştık bizde Mersinli yazarımız NeÅŸe Hanımla. Adana’da baÅŸlayan projeden bahsettim, anlattım biz birlikte neler yapabiliriz onları konuÅŸtuk, keyifle mutlulukla. Åžimdi yazarımız NeÅŸe Kınalı’yı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Neşe kınalı kimdir?

NeÅŸe Kınalı dört kardeÅŸin en büyüÄŸü, iÅŸi gücü hayal kurmak olan aklı ve ayakları bir karış yukarıda gezen (Annesinin tabiriyle) gününün büyük bir bölümünü aÄŸaç ya da duvar tepelerinde geçiren, (Babasının deyimiyle) 1 numaram. NeÅŸe Kınalı göçmene pekte benzemeyen bir göçmen kızı. Küçükken çocuklardan grup kurup da mahalleyi illallah dedirttiren, akÅŸam ezanına kadar en az yedi kere yedi kule, beÅŸ kez beÅŸ taÅŸ, mahalleden kovuluncaya kadar kovalamaca, kolu bacağı kızarana kadar yakan top oynayan, bisikletinin lastiÄŸi patlayana kadar da bisikletle köyü elli kere turlayan. Rahmetli Osman dedesinin bal oÄŸlum diye sevdiÄŸi ve rahmetli Mehmet dedesiyle portakal bahçesinde saklambaç oynayan. ÇocukluÄŸunu özlememek için büyümemeyi seçen bir hikâye kahramanıdır.

Yazarlığa nasıl başladınız?

Kızımla… Kızıma okuduÄŸum hikaye kitaplarından sonra kızım benden, onun için anlattığım hikayelerden istiyordu. Sonra bende ona hikâyeler anlatırken baktım ki bazılarına kızım çok gülüyor eÄŸleniyor. Sonra bu hikalerimi yazmaya baÅŸladım çünkü o sırada hikâyenin akışı çok farklı yollara gidebiliyor. Çok deÄŸiÅŸtirmeden yazıya dökmenin daha iyi olacağını düÅŸündüm bu bir sonraki adımdı. Sonra kızım Tikoyu ona okurken keÅŸke anne bu hikâyenin resimleri de olsaydı dediÄŸi zaman Tiko’yu neden diÄŸer çocuklarda okumasın, neden onlarda eÄŸlenmesin diye düÅŸünüp yayınevine göndermem ise sonraki iyi ki dediÄŸim adımlardan biriydi. Ä°yi ki…

Kitabınızdan bahseder misiniz?

Hikâye önyargı duvarını yıkmak ile ilgili. Canım Tikom, bir tavuk mahallesine taşınıyor. Haliyle tavuklar onu mahallede istemiyor. Ama nasıl ki her insan aynı deÄŸil iÅŸte her tilki de aynı deÄŸil. Tiko bunu tavuklara gösterebilmek için elinden geleni yapıyor ama Tiko’ nun ÅŸöyle bir sıkıntısı var. Tiko birazcık ta ÅŸanssız. Olaylar hep yanlış anlaşılıyor ve bakışların daha çok Tiko’ nun üzerine olmasına sebep oluyor. Bu ÅŸanssızlıklar Tiko için biraz gerilim olabilir belki ama okuyucu için tebessüm uyandıran güldüren bölümler. Daha fazlası tabi ‘’TÄ°KO Tavuk Mahallesine Taşınıyor’’ da.

Diğer kitaplarınız hangileri?

Hikâyelerim var tabi ki fakat matbaada basılan tek hikâyem Tiko.  Ayrıca kızımın çizimlerini yapıp kitap haline getirdiÄŸi baÅŸka bir hikâyem daha var.

İlk kitabınızı yazarken zorlandınız mı?

Özelliklede çocuk kitaplarında daha iyi nasıl olabilir diyerek hareket etmek biraz daha titizlik gerektiriyor bence.  Zorlanmak deÄŸil de ince eleyip sık dokumak diyelim.

Eminizki yazarlığı çok fazla düÅŸünenler vardır, onlara neler söylemek istersiniz?

Hayal kurmaktan ve yazmaktan vazgeçmesinler.

Kitabınızla ilgili okuyucu geri dönüÅŸleri nasıl?

Güzel demek çok basit kaçar. Bir bakış, bir gülüÅŸ, bir Tiko ya sarılış … beni benden alıyor. Daha ne olsun… Yani bu benim için biraz daha karmaşık.

Kitabınızla çocuklara dokunmak nasıl bir duygu?

Aslında bunu nasıl tabir edebilirim inanın ki bilmiyorum. Tüylerinin diken diken olmasıyla gururlanmak arası, hem sevinmek hem hüzünlenmek, gözlerinin mutluluktan mı hüzünden mi dolduÄŸunu kendin bile anlayamamak, duyguların gökkuÅŸağı gibi bazen de ÇarÅŸamba pazarı gibi karmakarışık olduÄŸu bir bilmece topu.

Bu keyifli sohbet için çok teÅŸekkür ediyoruz NeÅŸe Hanım.

Harika etkinliklerle geliyoruz Mersin bekle bizi…

Ä°nstagram: https://www.instagram.com/neseligunlerrrr/

 

Yazar Hakkında

/images/tugba-gorsel.png

TuÄŸba BADEMCÄ° KAYDET

İngilizce Öğretmeni

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap