VERİMLİ BİR YAZ TATİLİ

Bir eğitim öğretim dönemi daha sona erdi ve sonunda heyecanla beklenen yaz tatili zamanı geldi. Yaz tatili her ne kadar güzel ve rahatlatıcı bir süreç olsa da sonrası düşünülerek bu sürenin en verimli şekilde geçirilmesi ve var olan düzenin korunması amaçlanmalıdır. Tatil süreci başlamadan önce iyi planlanması ve süreç içinde bu plana uyulması gerekmektedir.

Neler Yapmalıyız?

  • Tatil denince her ne kadar akla gelen hiçbir şey yapmamak olsa da yaz tatili sadece uyumak, dinlenmek ve eğlenmekle sınırlandırılmamalıdır bu süreç içine faydalı etkinlikler de dâhil edilmelidir. Tatilde zaman iyi kullanılmalı, tatil başlamadan önce bununla ilgili plan yapılmalıdır. Bu sayede senenin yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin dinlenmesi ve rahatlaması sağlanırken çocuğunuzda gözlemlediğiniz eksiklikleri tamamlama fırsatı yakalayabilirsiniz.
  • Tatil planı çocuğun yaşının imkânları dâhilinde çocukla birlikte yapılabilirse buna uyum sağlaması kolaylaşacaktır. Bu süreçte tüm gün boş geçirilmemesi amaçlandığı gibi tüm gün ödev ve öğretim şeklinde de planlanmamalıdır. Makul olan eğlence, dinlenme ve öğrenmeye eşit zaman ayrımını sağlamaktır.
  • Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri eğitim öğretim yılında evde uyguladığınız kurallardan tatilde vazgeçmemektir. Uyku saatleri de dâhil her şeyin mümkün olduğunca aynı kalmasının sağlanmaya çalışılması bir sonraki döneme geçişteki uyum sorunlarının önlenmesi adına en iyi yol olacaktır.
  • Çocuğunuzu farklı bir aktiviteye dâhil edebilirsiniz. Burada önemli olan çocuğun istediği ve sizin onaylayabileceğiniz bir aktiviteyi seçebilmektir.
  • Çocuğunuzla düzenlediğiniz etkinliklerde eğitici olması amacıyla müze ve sergilere yer verebilirsiniz.
  • Kitap okuma etkinliklerine her zamankinden daha çok zaman ayırıp çocuğunuzun ilgisini çeken kitaplara yer vererek çocuğunuzun ilerde okuma alışkanlığı kazanmasının temellerini atabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun gelişmeye ihtiyacı olduğunu gözlemlediğiniz alanlara yönelik etkinliklere yer verebilirsiniz.
  • Televizyon, tablet ve bilgisayar kullanımında tatil olduğu için süre kısıtlaması unutulmamalı; bunların yerine çocukların yaşayarak öğrenmesine katkıda bulunacak etkinliklere yer verilmelidir.
  • Yaz tatili çocuklarınıza sorumluluk kazandırabilmek ve onlarla daha yakın ilişkiler kurabilmek için en verimli potansiyele sahip olan zamanlardan biridir bu yüzden en başından iyi planlanmalı ve bu potansiyel değerlendirilmelidir. Bu sürede çocuğunuza yapabileceği görevler vererek başarısını takdir etmeniz sorumluluk duygusunu geliştirecektir.
  • Uzun yaz tatili döneminde çocukların ebeveynleriyle vakit geçirmeleri oldukça önemlidir. Serbest zamanınızı birlikte değerlendirin. Bir aktivite listesi yapabilir ve bunu gerçekleştirmenin keyfini çocuğunuzla birlikte yaşayabilirsiniz. İyi tatiller :)

ADRES: Cemalpasa Mah. Gazipasa Blv.                                                                                                                     Gazipasa Apt. No:30 K:1 D:2 Seyhan/Adana                                                                                                               ILETISIM: 0850 804 99 89                                                                                                                                    www.idealpsikolojidanismanlik.com Facebook: idealdanismanlik01        İnstagram: @idealdanismanlik                                            Aile Danışmanı Psikolog                                                                                                                                                                                          Nihal Özyedek

Yorum yap