UZM. DR. EFSUN SIZMAZ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİĞİ

Bir mesaj geldi arkadaşımızdan, bir etkinlik görseliydi. “Arkadaşlarım düzenliyor çok güzel ebeveynler için instagramdan paylaşır mısınız?” dedi. İnceledik. Dr. Efsun Hanım’ın kliniğinde çocuk psikiyatristiyle birlikte verecekleri ortak bir seminer. Bayıldık.  Hemen iletişime geçtik kendisiyle. Yayınlıyoruz bilginiz olsun diye. Amaç bilgiye kolay ulaşmaksa eğer hele de böyle değerli çalışmalar olunca duramıyoruz heyecandan. Sonra telefonda konuştuk neler yatığımızdan bahsedince kliniğine kahve davetini kopardık J . Yazmayı da seven bir çocuk doktoru ile bilginin ışığını yaymaya çalışan web sayfası www.annerehberi.com.tr  böyle tanıştı. Sonrasını zaten biliyorsunuz, yazılar, seminerler güzel bir gönüllülük faaliyetine daha başlamış olduk birlikte.

BİZE BİRAZ KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

İzmir’de dünyaya geldim. İlkokulu İzmir’ de okuduktan sonra babamın görevi nedeniyle Ankara ve Hatay’da bulundum. Üniversite için Adana’ya geldim. Çukurova Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünü bitirdikten sonra, iki sene diş hekimliği fakültesinde okudum ancak devam etmedim . Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirerek yine aynı fakültede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İhtisası yaptım. Mecburi hizmet sonrası Adana’ya tekrar dönerek çalışmaya devam ettim. Ekim 2017’den itibaren hayalimi gerçekleştirmek için devletteki hizmetimden ayrılarak, hastalarıma kendi özel kliniğimde hizmet vermeye başladım. Günümüz koşullarında hasta ve hekim ilişkisinin en üst düzeyde yaşanabileceği, hastaya ayrılan zamana karşılıklı karar verilebildiği bir ortamda, hastalarımın her ihtiyaçlarında bana ulaşabilecekleri şekilde çalışmak arzusundayım. Aynı zamanda Profesyonel Öğrenci Koçluğu yapıyorum. Çocuk NLP’si ile ilgileniyorum.

ÇOCUK DOKTORU OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

Çocukluk yıllarımda, benim de doktorum olan çocuk doktoru eniştemin çocuklarla ilişkisini aralarındaki sevgiyi gözlemlemek ve onun anılarını dinlemek beni çok etkilerdi. Bu sebeple kendimi bildim bileli çocuk doktoru olmak istedim diyebilirim. Zor ve yorucu geçen asistanlık ve nöbetlerle geçen uzmanlık yıllarında bile hiç pişmanlık duymadım. Çocukların gözlerindeki sevgiyi, ışığı görmek benim için dünyalara bedel.

KLİNİK AÇMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

“Gerçek aşk çocuğuna duyduğun aşktır” dan yola çıkarak çocukları çok seviyor, onlar büyürken her aşamada ve her türlü hastalık ve sorunlarında onlara ve ailelerine çare olmaktan, yollarına yoldaş olmaktan mutlu oluyorum. Bu sebeple her zaman “aşklarımıza sahip çıkalım” diyorum. Kamuda görev yaptığım yıllarda gerek nöbetler, gerek çalışma koşullarımın ağırlığı, gerekse günlük baktığım hasta sayısının çok fazla olması nedeniyle annelere, ebeveynlere de bu yolda yalnız olmadıklarını hissettiremiyordum. Onlara uzanan, onları anlayan bir el olmayı başaramama endişesi içerisindeydim. Çocuk hekimliği çocuğu çok yakından tanıyarak, aileler ile aile olarak yapılmalı diye düşündüğüm için klinik açmaya karar verdim. Kendi kliniğimde çocuklarıma daha çok zaman ayırıp onlarla hayatı paylaşmaya, onların eline, sözüne ve özüne dokunmaya çalışıyorum.

ÇOCUKLAR NEDEN ÇOCUK DOKTORU TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMELİDİR?

Çocukları en sık doktora götüren nedenlerin başında bebek, çocuk ve ergen yaş grubunda üst solunum yolu enfeksiyonları gelir. En sık sebebi de viral enfeksiyonlardır. Ancak tüm bu yaş gruplarının kendi içinde doktora farklı başvuru sebepleri olabilir. İştahsızlık, kansızlık, yanlış beslenme, uyku bozuklukları, sağlıklı büyüme ve gelişmenin takibi, aşı takibi, allerjik hastalıklar ve obezite doktora başvuru sebepleri arasındadır. Çocuk doktoruna yalnızca hasta çocuk gitmez. Çocuk erişkinin küçük bir modeli değildir. Dolayısı ile aileler çocukları ile ilgili her türlü endişede çocuk doktorunun desteğini almalıdırlar. Çocuk ihmale gelmez. Uzmanlık dalının adı Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarıdır. Bu sebeple çocuk doktorunun hedefi öncelikle çocuğun sağlığını korumaktır. Bu şekilde hasta olmaksızın çocuk doktoruna yapılan ziyaretler çocuğun doktor korkusunu yenmesine de yardımcı olur.

KLİNİĞİNİZDE HANGİ KONULARDA HİZMET VERMEKTESİNİZ?

Kliniğimizde 0-18 yaş tüm yenidoğan, bebek, çocuk ve ergen tüm sorunları ve tüm hastalıklarının tanı, takip ve tedavileri yapılmaktadır. Sağlam çocuk takibi yapılıp, büyüme ve gelişmeleri takip edilmekte, aşıları yapılmaktadır. Bebek beslenmesi, bebek uyku ve bebek tuvalet eğitimi konularında danışmanlık verilmektedir. Profesyonel öğrenci koçluğu yapılmaktadır.

ÖĞRENCİ KOÇLUĞU HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ EFSUN HANIM?

“Adından anlaşıldığı gibi dersten yüksek not almak veya sınav kazanma odaklı değildir. Öğrencinin yolculuğunda yola ışık tutar.”

Öğrenci koçluğu kavramı, ülkemizde 2000 li yılların başından itibaren popülerite kazanmış bir alan olmakla birlikte, 2013 yılında Resmi Gazetede yayımlanarak meslek olarak kabul edilmiştir. Özünde, öğrencinin kendi farkındalığının sağlamasında destek olmayı barındırır. Koç, öğrenciye ön yargı, bakış açısı, hayata dair kuralları, tavrı ve duruşunu bir kenara bırakarak, empatik dinleyerek nefes aldırır ve sürdürebilir farkındalık kazandırır.

Çalışma Alanları:

-Çoklu zeka kuramına göre çocuğun hangi tür zekasının desteklenmesini ve sahip olduğu bu zeka türleri ile eğitiminin ne şekilde desteklenmesi gerektiğini ortaya çıkartmak

- Öğrenciyi tanımak

- Öğrenme yöntemlerini, bireysel farklılık ve özelliklerini ortaya çıkartarak belirlemek

- Etkili, sistemli, kalıcı öğrenmeyi sağlayabilecek çalışmayı sağlamak

- Çalışmalarda sürdürebilirliği sağlamak,

- Başarı hedeflerinde engel teşkil eden unsurları tespit edip ortadan kaldırmak,

- Öğrencinin güçlü yönlerini keşfedip, öz güvenini arttırmak,

-Zamanını, önceliklerini gözeterek kullanmak,

- Aile, öğretmen ve öğrenciyle, öğrenci ve eğitim kurumları arasındaki koordinasyonu sağlamaktır.

Üzerinde çalıştığımız yaş gurubu, 7 yaş ve üzeri ergenler ve gençlerdir. Hedef belirlemede hedefleri için strateji saptamada, zamanı kullanmada, gerçekçi olmada, kişisel farkındalıklarının bilinmesi ve desteklenmesinde daha hayalperest veya karamsar olabilirler. Bu anlamda çoğu zaman öğretmenler ve rehberlik birimleri yeterli olmayabilir. Çocukların ders çalışmak kadar, sosyalleşmeye, oyun oynamaya, arkadaşlarıyla zaman geçirmeye de ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekir. Bu dengeyi sağlamada, koç öğrenciyi doğuştan gelen özellikleri ve temel aile yapısı ile birlikte, özkimliğini dikkate alarak yönlendirir. Depresyon, panik atak, DEHB (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) gibi durumlarda psikiyatrist ile eşgüdüm içinde çalışır.

SON OLARAK DR. EFSUN SIZMAZ HEKİMLİK DIŞINDA NE YAPAR?

Bir kızım var, o büyürken her anında yanında olmaya çalışmak benim için çok önemli . Seyahat etmekten yeni yerler keşfetmekten hoşlanırım. Mesleğime ve hayata dair kitaplar okurum. Dostlarımla birlikte zaman geçirmekten keyif alıyorum. Güne açık havada yapılan bir yürüyüş ile başlamayı çok seviyorum. Güneşin doğuşunu dışarıda karşılamaktan keyif alırım ve hayata dair güç bulurum. Mutlaka spor yaparım. Maya Sanat Akademisinde Ayber Hanım’dan eğitim alarak yağlıboya resim çalışmalarına başladım. 5 senedir naçizane sanatın bir ucundan tutmaya çalışıyorum. Kızım Selin ile en büyük hobilerimizden biri yemek ve sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak olduğundan ve bebeklik yıllarından itibaren mutfakta birlikte zaman geçirmekten keyif aldığımızdan dolayı çok sayıda kendimize ait tarifimiz var ve artık değerlendirmek gerektiğini düşündüğümüzden dolayı bir kitap ile okuyucu ile bunları buluşturmak için heyecanla çalışmalara başladık.

 Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Başarılarınızın devamını dliyoruz.

İLETİŞİM

Adres: Ziyapaşa Bul. Mado Üzeri Bulvar İş Merkezi 5. Kat, 01100 Seyhan/Adana

Tel: 05304301698 GÖRSELLER    

Yorum yap