profili herkese açık bir ebeveynin paylaşımalarının incelenmesi

Bir önceki yazımızda “Ebeveynlerin çocuklarının sosyal medyada paylaşmasının nedenleri ve olası sonuçları üzerine bir araştırma” dan bahsetmiştik ve ebeveynlerin çocuklarının fotoğraflarını paylaşma nedenleri ile çocukların fotoğraflarının sıklıkla paylaşımı konusunda karşılaşabileceğimiz olası sorunları ele almıştık. Araştırmanın devamına bir göz atalım birlikte.

Belirlenen, profili zaten herkese açık olan bir fenomen annenin sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğraflar üzerine kurgulanan bir araştırma aslında. Araştırmacılara yol gösteren soru hesapla ilgili: “Eğer kötü niyetli bir kişi olunsaydı ve bir çocuğa zarar vermek istenseydi, ebeveynlerin paylaşımları incelenerek çocuk hakkında hangi bilgilere ulaşılabilirdi?” sorusu olmuş.

Seçilen kişi yaklaşık yüz bin takipçisi olan, günde ortalama 25 hikaye paylaşan,  sosyal medyada paylaştığı 1.061 fotoğraf derinlemesine incelenmiştir. Araştırmanın amacına paralel olarak aşağıdaki sorular oluşturulmuştur?

  1. Annenin paylaşımlarının kaçında çocuk tek başınadır?
  2. Annenin paylaşımlarının kaçında çocuk annesi ile birliktedir?
  3. Annenin paylaşımlarının kaçında çocuk babası ile birliktedir?
  4. Annenin paylaşımlarının kaçında çocuk annesi ve babası ile birliktedir?
  5. Çocuğun içinde bulunan paylaşımlarda çocuğun özel bilgileri (yaşanılan şehir, çocuğun okulu gibi) yer almakta mıdır?
  6. Fotoğraflarda çocuk ile ilişkili konularda urun tanıtımı yapılmakta mıdır?
  7. Çocuğun kaç fotoğrafında çocuğun üzerinde (mayo, bikini, iç çamaşırı, çocuk bezi, bornoz gibi) özel kıyafetler bulunmaktadır?
  8. Çocuğun içinde bulunduğu fotoğrafların kaçında konum paylaşılmıştır?

Paylaşımlar incelendiğinde elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir;

Ebeveynin paylaşımlarının büyük bir kısmının (%83) içinde çocuğun görsellerinin olduğu fotoğraflar olduğu görülmektedir. Sosyal medya sayfası ebeveynin kendisine ait olmasına rağmen, fotoğrafların az bir kısmında (%16,3) çocuğun görseli bulunmamaktadır. Ayrıca paylaşımlarda sıklıkla çocuğun özel bilgileri, konum bilgisi, özel kıyafetli görselleri paylaşılmaktadır. Ayrıca ebeveyn yaklaşık her üç fotoğraftan birinde çocuğun görsellerini kullanarak ürün tanıtımı yapmakta ve maddi kazanç sağlamaktadır.

Anne ilk paylaşımını 2017 yılında bir ultrason fotoğrafı ile yapmıştır. Bu da Aslı’ nın henüz anne karnında iken sosyal medya ile tanışmış olduğunun göstergesidir.  Annenin sayfası incelendiğinde paylaşımlarının hemen hemen hepsinin çocuğu Aslı’ ya dair fotoğraflar olduğu görülmektedir.

Bir sonraki yazımızda bu paylaşımlar ışığında çocuğun hangi bilgilerine ulaşılacağını irdeleyeceğiz hep birlikte.  

Kaynak makalenin tamamı için:

http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_48322/cogepderg-28-166.pdf

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap