Buna da Hazırız

1 yıl önceydi kapanmıştık evlere birden ne olduğunu anlamamıştık ilk kez başımıza gelmişti. Okulun online olabileceğini düşünmemiştik hiç, oldu. “Yüzyüze eğitim”, “online eğitim” kavramları bomba gibi düştü çocuklarımızın hayatına. Bizler için farklı kavramlar değildi uzaktan eğitim ama çocuklarımız, öyle değildi. Ekranlardan mümkün olduğunca uzak tutmaya çalıştığımız çocuklarımız birden eğitimi ekranlardan almaya başlamıştı. AVM’ ler kapandı, marketler kapandı, uçuşlar, yolculuklar herşey durdu birden. Rutinlerimizi ona göre değiştirmiş bu süreçten en az hasarla nasıl çıkarız düşünceleriyle günlük hayatımızı yeni düzene göre şekillendirmeye başlamıştık. Ne demişti Darwin “Ne En Güçlü Olan Tür Hayatta Kalır, Ne de En Zeki Olan... Değişime En Çok Adapte Olabilendir, Hayatta Kalan!". Bir hayatta kalım mücadelesiydi yaşadıklarımız. Bekledik sabırla, bugün bitecek, yarın bitecek bitmedi. Rakamlar arttı, azaldı, sabit kaldı ama bitmedi. Şimdi tamamen kapanma kaçınılmaz oldu. Yine aradan bir yıl geçtikten yeni normallerimize alıştıktan sonra.

@niluferdevecigil bir konferansında şöyle diyor;

““Bu insanoğlu bir konuk evi gibidir” diyor Mevlana. Her sabah yeni biri gelir. Gelen bazen bir sevinç, bir bunalım bir üzüntü beklenmedik. Onların hepsini karşılayın ve ağırlayın ne kadar kalabalık olsa da kederler, hatta evinizi şiddetle süpüren, onu kopartan döşemelerinden, yine de her konuğa şerefle davranın. O sizi boşaltıyor olabilir, bir takım yeni lezzetlere, tecrübelere. Karanlık düşünce, utanç, hainlik, kapıda karşılayın hepsini gülerek ve içeriye davet edin. Çünkü onların her biri gönderilmiş bir rehber sana taaaaa! Öteden.”

Buna da hazırız, buna da adapte oluruz, buna da açarız kapılarımızı, kolayı sevmeyiz, pes etmeyiz, bugün olmazsa yarın bu hastalığı elbet yeneriz. Rehberimize kulak verelim öyleyse, yeniden okullarda çocuklarımızın cıvıl cıvıl seslerinin yankılandığı, güzel günler için virüsle mücadeleye devam, bıkmadan, usanmadan, kararlılıkla.

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap