Başarılı ve ünlü insanların alışkanlıkları
Ara tatilde ÖRAV (Öğretmen Akademisi Vakfı)’nın nazik davetiyle “Alışkanlıkların Gücü” isimli bir atölye gerçekleştirdim. Öğretmen Akademisi Vakfı, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerini destekleyerek çocukların nitelikli eğitime erişim hakkını koruma amacıyla 2008 yılında Garanti BBVA tarafından kurulmuş bir vakıftır. Bu da bir alt bilgi olarak burada kalsın. Adana için, hatta Türkiye için, akıl ve zeka oyunları için emek veren sevgili dostum Yeliz Demir sayesinde ÖRAV’la tanıştım ve uzun zamandır takip ediyordum.
Ara tatil atölyeleri kapsamında benden de bir eğitim içeriği hazırlamamı istediler bende “alışkanlıkların gücü” başlıklı eğitimle öğretmenlerle buluştum. Bu kapsamda okuduğum kitaplar, izlediğim videolar, kendi yaşam tecrübelerimden oluşan bir demet sunumla 55 öğretmenle eğitimimizi gerçekleştirdik. Sunumu hazırlarken neler öğrendim neler. Beni biliyorsunuz öğrendiklerimi acilen paylaşmak boynumun borcu oluyor. Borçlu kalmayı da sevmem.
Başlayalım öyleyse. İlk olarak yapay zekayı kullanarak iyi alışkanlıkları olan ve kötü alışkanlıkları olan bir insanın yaşam şeklini sembolize eden bir görsel tasarlamasını istedim. Aşağıya görseli olduğu gibi kopyala yapıştır yapıyorum.
Gördüğünüz gibi bir tarafta sağlıklı, spor yapan, beslenmesine meyve sebze yiyerek dikkat eden, su içen, güneş ışığından faydalanan insan, diğer tarafta ise sağlıksız fast-food yiyeceklerle beslenen, gün ışığı görmeyen, kötü alışkanlıkları bulunan bir insan resmedildi. Kötü alışkanlık tarafına burada çizmemiş ama kesinlikle, sürekli sosyal medya, bilgisayar oyunu vb. eklemeliyiz bence. Siz hangi hayatı yaşamak isterdiniz?
İyi, geleceğiniz için yaşamınıza olumlu yansıyan alışkanlıklarla mı? Yoksa yaşamınıza olumsuz yansıyan alışkanlıklarla mı? Sizi daha mutlu ve başarılı bir yaşama hangi alışkanlık grubu götürür sizce? Burada ara verip bu sorunun cevabını düşünebilirsiniz bence.
Sunumu hazırlarken araştırdığım ve öğrendiğim birkaç konu daha oldu. Başarılı ve ünlü insanların farklı alışkanlıklarını araştırdım.
Ünlülerin alışkanlıklarını şöyle bir taradığımda en dikkat çekici ve çoğunluğunda bulunan özellikler sırasıyla;
- Verimli sabah rutinleri (egzersiz, beslenme, meditasyon vb.)
- Merak, sürekli öğrenme ve okuma
- Yenilikçilik, yaratıcılık
- Harekete geçmek
- Derinlemesine düşünme
- İşbirliği ve iletişim
Gibi özellikler ön plana çıkıyor.
Bu alışkanlıklara bireysel olarak batığımızda ise; Mesela, zor bir çocukluktan milyarder bir medya imparatorluğuna ulaşan ilham verici bir figür olan Oprah Winfrey. Oprah’ın alışkanlıklarından ilk sırayı aslında diğer ünlülerde de olan “sabah rutinine veilen önem” geliyor. Oprah, sabah erken saatlerde uyanıp meditasyon yaparak ve doğada vakit geçirerek güne başlıyor. Oprah ile ilgili ikinci ve diğerlerinden farklı alışkanlık ise “minnettarlık ve şükran duyma” geliyor. Belki sizlere de ilham olur bana oldu. Oprah, her gün şükrettiği şeyleri yazdığı bir “Şükran Günlüğü” tutuyor. Bunun hayatına pozitif bir bakış açısı kattığını söylüyor. Bir diğer alışkanlığı “kendini ve çevresini iyi seçmek” Oprah, enerjisini tüketen insanlardan uzak durarak kendisine değer katan insanlarla vakit geçiriyor. Bir araştırma da vardı bununla ilgili “insan çevresindeki 5 kişinin ortalamasıdır” ana temasını içeren hatta. Bir diğer ve son ele alacağım alışkanlığı ise “hayır demeyi bilmek” kendisi için önemli olmayan şeylere "hayır" diyerek zamanını daha verimli kullanıyor.
Albert Einstein’ın farklı alışkanlıklarına baktığımızda, zaten bir bilim insanında olmazsa olmaz özelliklerden “merak ve sürekli öğrenme”, “hayal gücü ve yaratıcılık”, “derinlemesine düşünme, yılmazlık ve azim” gibi özelliklerin yanında “müzik ve sanatla ilgilenme” de diğerlerinden farklı alışkanlıklarından. Einstein, müziğe ve sanata büyük ilgi duyardı. Keman çalmak onun için bir tutkuydu. Müzik ve sanatla ilgilenmek, onun zihnini dinlendirir, yaratıcılığını artırır ve farklı düşünme biçimlerini keşfetmesine yardımcı olurdu.
Nobel ödüllü Aziz Sancar’a baktığımızda “merak duygusu”, “azim ve kararlılık”, “öğrenmeye açık olmak” gibi özellikler var. “Çok çalışma” alışkanlığı ile ilgili de bir sözü var hatta. Başarısını "Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum." sözleriyle ifade etmiştir. Yoğun çalışma temposu ve azmi, onu bilimsel araştırmalarında ileriye taşımıştır.
Son örnek Apple’ın kurucusu Steve Jobs’a geldiğimizde “vizyon sahibi olmak”, “kararlılık”, “yenilikçilik” gibi alışkanlıkları yanında benim hep hafızamda yer eden iki alışkanlığına özellikle değinmek istiyorum; İlki sürekli “siyah boğazlı kazak” giymek. Sürekli aynı tarz kıyafet giyerek zamandan tasarruf etmek. Bu sayede kıyafet seçmek için ayıracağı zamanı, üretmeye ayırıyor. Diğeri ise “yürüyüş yaparak toplantı yapması”. Yürüyüş alışkanlığı ile ilgili ayrı bir bölüm yaptığımda bu konuyu detaylı anlatmak istiyorum çünkü yürüyüş benim de hayatımın önemli bir parçası.
Alışkanlıkların bu bölümünde iyi alışkanlıklar kötü alışkanlıklar konusuna ve ünlü, başarılı insanların alışkanlıklarını ele almaya çalıştık. Alışkanlıkların mekanizması konusunu da ilerleyen günlerde sizlerle buluşturmak istiyorum. Sevgiyle kalın.
Yorum yap