Başarılı ve ünlü insanların alışkanlıkları

Ara tatilde ÖRAV (ÖÄŸretmen Akademisi Vakfı)’nın nazik davetiyle “Alışkanlıkların Gücü” isimli bir atölye gerçekleÅŸtirdim. ÖÄŸretmen Akademisi Vakfı, öÄŸretmenlerin mesleki ve kiÅŸisel geliÅŸimlerini destekleyerek çocukların nitelikli eÄŸitime eriÅŸim hakkını koruma amacıyla 2008 yılında Garanti BBVA tarafından kurulmuÅŸ bir vakıftır. Bu da bir alt bilgi olarak burada kalsın. Adana için, hatta Türkiye için, akıl ve zeka oyunları için emek veren sevgili dostum Yeliz Demir sayesinde ÖRAV’la tanıştım ve uzun zamandır takip ediyordum.

Ara tatil atölyeleri kapsamında benden de bir eÄŸitim içeriÄŸi hazırlamamı istediler bende “alışkanlıkların gücü” baÅŸlıklı eÄŸitimle öÄŸretmenlerle buluÅŸtum. Bu kapsamda okuduÄŸum kitaplar, izlediÄŸim videolar, kendi yaÅŸam tecrübelerimden oluÅŸan bir demet sunumla 55 öÄŸretmenle eÄŸitimimizi gerçekleÅŸtirdik. Sunumu hazırlarken neler öÄŸrendim neler. Beni biliyorsunuz öÄŸrendiklerimi acilen paylaÅŸmak boynumun borcu oluyor. Borçlu kalmayı da sevmem.

BaÅŸlayalım öyleyse. Ä°lk olarak yapay zekayı kullanarak iyi alışkanlıkları olan ve kötü alışkanlıkları olan bir insanın yaÅŸam ÅŸeklini sembolize eden bir görsel tasarlamasını istedim. AÅŸağıya görseli olduÄŸu gibi kopyala yapıştır yapıyorum.

 

GördüÄŸünüz gibi bir tarafta saÄŸlıklı, spor yapan, beslenmesine meyve sebze yiyerek dikkat eden, su içen, güneÅŸ ışığından faydalanan insan, diÄŸer tarafta ise saÄŸlıksız fast-food yiyeceklerle beslenen, gün ışığı görmeyen, kötü alışkanlıkları bulunan bir insan resmedildi. Kötü alışkanlık tarafına burada çizmemiÅŸ ama kesinlikle, sürekli sosyal medya, bilgisayar oyunu vb. eklemeliyiz bence. Siz hangi hayatı yaÅŸamak isterdiniz?

Ä°yi, geleceÄŸiniz için yaÅŸamınıza olumlu yansıyan alışkanlıklarla mı? Yoksa yaÅŸamınıza olumsuz yansıyan alışkanlıklarla mı? Sizi daha mutlu ve baÅŸarılı bir yaÅŸama hangi alışkanlık grubu götürür sizce? Burada ara verip bu sorunun cevabını düÅŸünebilirsiniz bence.

Sunumu hazırlarken araÅŸtırdığım ve öÄŸrendiÄŸim birkaç konu daha oldu. BaÅŸarılı ve ünlü insanların farklı alışkanlıklarını araÅŸtırdım.

Ünlülerin alışkanlıklarını ÅŸöyle bir taradığımda en dikkat çekici ve çoÄŸunluÄŸunda bulunan özellikler sırasıyla;

  1. Verimli sabah rutinleri (egzersiz, beslenme, meditasyon vb.)
  2. Merak, sürekli öÄŸrenme ve okuma
  3. Yenilikçilik, yaratıcılık
  4. Harekete geçmek
  5. Derinlemesine düÅŸünme
  6. Ä°ÅŸbirliÄŸi ve iletiÅŸim

Gibi özellikler ön plana çıkıyor.

Bu alışkanlıklara bireysel olarak batığımızda ise; Mesela, zor bir çocukluktan milyarder bir medya imparatorluÄŸuna ulaÅŸan ilham verici bir figür olan Oprah Winfrey. Oprah’ın alışkanlıklarından ilk sırayı aslında diÄŸer ünlülerde de olan “sabah rutinine veilen önem” geliyor. Oprah, sabah erken saatlerde uyanıp meditasyon yaparak ve doÄŸada vakit geçirerek güne baÅŸlıyor. Oprah ile ilgili ikinci ve diÄŸerlerinden farklı alışkanlık ise “minnettarlık ve ÅŸükran duyma” geliyor. Belki sizlere de ilham olur bana oldu. Oprah, her gün ÅŸükrettiÄŸi ÅŸeyleri yazdığı bir “Åžükran GünlüÄŸü” tutuyor. Bunun hayatına pozitif bir bakış açısı kattığını söylüyor. Bir diÄŸer alışkanlığı “kendini ve çevresini iyi seçmek” Oprah, enerjisini tüketen insanlardan uzak durarak kendisine deÄŸer katan insanlarla vakit geçiriyor. Bir araÅŸtırma da vardı bununla ilgili “insan çevresindeki 5 kiÅŸinin ortalamasıdır” ana temasını içeren hatta. Bir diÄŸer ve son ele alacağım alışkanlığı ise “hayır demeyi bilmek” kendisi için önemli olmayan ÅŸeylere "hayır" diyerek zamanını daha verimli kullanıyor.

Albert Einstein’ın farklı alışkanlıklarına baktığımızda, zaten bir bilim insanında olmazsa olmaz özelliklerden “merak ve sürekli öÄŸrenme”, “hayal gücü ve yaratıcılık”, “derinlemesine düÅŸünme, yılmazlık ve azim” gibi özelliklerin yanında “müzik ve sanatla ilgilenme” de diÄŸerlerinden farklı alışkanlıklarından. Einstein, müziÄŸe ve sanata büyük ilgi duyardı. Keman çalmak onun için bir tutkuydu. Müzik ve sanatla ilgilenmek, onun zihnini dinlendirir, yaratıcılığını artırır ve farklı düÅŸünme biçimlerini keÅŸfetmesine yardımcı olurdu.

Nobel ödüllü Aziz Sancar’a baktığımızda “merak duygusu”, “azim ve kararlılık”, “öÄŸrenmeye açık olmak” gibi özellikler var. “Çok çalışma” alışkanlığı ile ilgili de bir sözü var hatta. BaÅŸarısını "ÇoÄŸu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum." sözleriyle ifade etmiÅŸtir. YoÄŸun çalışma temposu ve azmi, onu bilimsel araÅŸtırmalarında ileriye taşımıştır.

Son örnek Apple’ın kurucusu Steve Jobs’a geldiÄŸimizde “vizyon sahibi olmak”, “kararlılık”, “yenilikçilik” gibi alışkanlıkları yanında benim hep hafızamda yer eden iki alışkanlığına özellikle deÄŸinmek istiyorum; Ä°lki sürekli “siyah boÄŸazlı kazak” giymek. Sürekli aynı tarz kıyafet giyerek zamandan tasarruf etmek. Bu sayede kıyafet seçmek için ayıracağı zamanı, üretmeye ayırıyor. DiÄŸeri ise “yürüyüÅŸ yaparak toplantı yapması”. YürüyüÅŸ alışkanlığı ile ilgili ayrı bir bölüm yaptığımda bu konuyu detaylı anlatmak istiyorum çünkü yürüyüÅŸ benim de hayatımın önemli bir parçası.

Alışkanlıkların bu bölümünde iyi alışkanlıklar kötü alışkanlıklar konusuna ve ünlü, baÅŸarılı insanların alışkanlıklarını ele almaya çalıştık. Alışkanlıkların mekanizması konusunu da ilerleyen günlerde sizlerle buluÅŸturmak istiyorum. Sevgiyle kalın.

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap