SIFIR ATIK
Bir sıfır atık panelini geride bırakırken aklımızda kalanlar, not aldığımız güncel bilgilerle buradayız. Seyhan Belediyesi’ nin bu farkındalık çalışması için teÅŸekkür ediyor konu ile ilgili projelerini yakından takip ederek sizlerle paylaÅŸmanın sevincini yaşıyoruz.
Sıfır atık nedir ne deÄŸildir? 6’ lı ayırma sistemi nasıl çalışır? Dünyada sıfır atık ne zaman baÅŸladı diÄŸer ülkeler nerede? Biz neredeyiz? Daha yaÅŸanabilir bir dünya için evlerde, iÅŸ yerlerinde okullarda neler yapabiliriz?
Panelistler NiÄŸde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde öÄŸretim üyeliÄŸi aynı zamanda Sıfır Atık KoordinatörlüÄŸü de yapan Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ve Doç Dr. ÇaÄŸdaÅŸ Gönendi. Kendi koordinasyonlarında baÅŸlattıkları ve kısa zaman içerisinde rektörüyle, akademisyenleriyle, öÄŸrencileriyle neler baÅŸardıklarını anlattılar.
Dünyadaki sıfır atık çalışmalarını dinlerken ilk olarak 1974 yılında Amerika’ da baÅŸlamış. Sırasıyla Ä°talya ve Fransa baÅŸta olmak üzere Amerika’dan Avrupa’ya sıçramış çalışmalar. Avrupa da atılan ilk adımlardan birinin daha o yıllarda anaokulları ve ilkokullarda baÅŸlamak üzere eÄŸitim sistemine dahil edilmesi dikkat çekiyor.
EÄŸitim ve farkındalık çalışmalarının yapılan bütün çalışmalarda en önemli adım olduÄŸu ve bu adim atlandığı anda bütün kurulan sistemin sekteye uÄŸradığı belirtiliyor.
Öncelikle nasıl baÅŸlıyoruz "çöp deÄŸil atık" sloganıyla bir baÅŸlangıç yapalım bilgi denizinde kulaç atarken.
Sıfır atık; 6'li ayırma sisteminin kullanıldığı sistem ÅŸu an bütün dünyada kullanılan sistem aslında. Bunlar sırasıyla: cam, metal, plastik, kâğıt, organik ve geri dönüÅŸtürülemeyen atıklardır.
Özellikle geri dönüÅŸtürülemeyen atıklar oldukça önemli. Mesela kompozit atıklar. Bunlar farklı türde malzemelerin bir arada kullanıldığı atıklar ve geri dönüÅŸümü oldukça zor ve kısıtlı. Bu yüzden bu atıkların geri dönüÅŸümü mümkün atıkların içerisine atılmaması çok önemli. Mesela kağıt bardakların dışı kağıt ama içinde koruyucu bir plastik tabaka var. Bunun geri dönüÅŸtürülemeyen atık olduÄŸunu biliyor musunuz? Evet, yanlış okumadınız bu atıkları mümkün olduÄŸunca az tüketmeliyiz, tüketilenleri ise geri dönüÅŸeceÄŸini düÅŸünerek atık kağıt toplama bölümlerine deÄŸil geri dönüÅŸtürülemeyen atıklar bölümüne atmalıyız. Covid döneminde tek kullanımlık bardakların kullanımı önem kazandı. Hijyen açısından “kullan-at” olarak saÄŸlığımız için kağıtları tercih etmeye baÅŸladık. Ancak geri dönüÅŸtürülememesi tekrar ekonomiye kazandırılmaması ciddi sorun teÅŸkil etmekte. O zaman ne yapacağız mümkün olduÄŸunca az tüketeceÄŸiz.
Özel yönetimi olan atıklar, tehlikeli evsel atıklarla ilgili kısaca bilgi verirsek bunlar; Atık piller, atık yaÄŸlar, kartuÅŸ, toner, atık ilaçlar, elektronik atıklar ve tıbbi atıklardır. Bu atıkları mümkün olduÄŸunca ayrı toplamalı ve çoÄŸunlukla belediyelerin ya da toplama alanlarına bunları iletmeliyiz.
Belediyelerin bu konularla ilgili çalışmaların hız kazandıgın görmek gerçekten memnuniyet verici.
Belediyelerin belirli lokasyonlara yerleÅŸtirecekleri bu 6 lı mobil atik getirme merkezleri baÅŸlangıç olacak. Bu anlamda kaynağında ayrıştırma çalışmalarına evde baÅŸlayarak hem çocuklarımıza örnek olmuÅŸ hem de çevre için bir adım da biz atmış oluruz.
GeleceÄŸimiz için çevreyi koruyalım.
Yorum yap