SIFIR ATIK

Bir sıfır atık panelini geride bırakırken aklımızda kalanlar, not aldığımız güncel bilgilerle buradayız. Seyhan Belediyesi’ nin bu farkındalık çalışması için teşekkür ediyor konu ile ilgili projelerini yakından takip ederek sizlerle paylaşmanın sevincini yaşıyoruz.

Sıfır atık nedir ne değildir? 6’ lı ayırma sistemi nasıl çalışır? Dünyada sıfır atık ne zaman başladı diğer ülkeler nerede? Biz neredeyiz? Daha yaşanabilir bir dünya için evlerde, iş yerlerinde okullarda neler yapabiliriz?
Panelistler Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde öğretim üyeliği aynı zamanda Sıfır Atık Koordinatörlüğü de yapan Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ve Doç Dr. Çağdaş Gönendi. Kendi koordinasyonlarında başlattıkları ve kısa zaman içerisinde rektörüyle, akademisyenleriyle, öğrencileriyle neler başardıklarını anlattılar.


Dünyadaki sıfır atık çalışmalarını dinlerken ilk olarak 1974 yılında Amerika’ da başlamış. Sırasıyla İtalya ve Fransa başta olmak üzere Amerika’dan Avrupa’ya sıçramış çalışmalar. Avrupa da atılan ilk adımlardan birinin daha o yıllarda anaokulları ve ilkokullarda başlamak üzere eğitim sistemine dahil edilmesi dikkat çekiyor.

 Eğitim ve farkındalık çalışmalarının   yapılan bütün çalışmalarda  en önemli adım olduğu ve bu adim atlandığı anda bütün kurulan sistemin sekteye uğradığı belirtiliyor.

Öncelikle nasıl başlıyoruz "çöp değil atık" sloganıyla bir başlangıç yapalım bilgi denizinde kulaç atarken.
Sıfır atık; 6'li ayırma sisteminin kullanıldığı  sistem şu an bütün dünyada kullanılan sistem aslında. Bunlar sırasıyla: cam, metal, plastik, kâğıt, organik ve geri dönüştürülemeyen atıklardır.
Özellikle geri dönüştürülemeyen atıklar oldukça önemli. Mesela kompozit atıklar. Bunlar farklı türde malzemelerin bir arada kullanıldığı atıklar ve geri dönüşümü oldukça zor ve kısıtlı. Bu yüzden bu atıkların geri dönüşümü mümkün atıkların içerisine atılmaması çok önemli. Mesela kağıt bardakların dışı kağıt ama içinde koruyucu bir plastik tabaka var. Bunun geri dönüştürülemeyen atık olduğunu biliyor musunuz? Evet, yanlış okumadınız bu atıkları mümkün olduğunca az tüketmeliyiz, tüketilenleri ise geri dönüşeceğini düşünerek atık kağıt toplama bölümlerine değil geri dönüştürülemeyen atıklar bölümüne atmalıyız.  Covid döneminde tek kullanımlık bardakların kullanımı önem kazandı. Hijyen açısından “kullan-at” olarak sağlığımız için kağıtları tercih etmeye başladık. Ancak geri dönüştürülememesi tekrar ekonomiye kazandırılmaması ciddi sorun teşkil etmekte. O zaman ne yapacağız mümkün olduğunca az tüketeceğiz.

Özel yönetimi olan atıklar, tehlikeli evsel atıklarla ilgili kısaca bilgi verirsek bunlar; Atık piller, atık yağlar, kartuş, toner, atık ilaçlar, elektronik atıklar ve tıbbi atıklardır. Bu atıkları mümkün olduğunca ayrı toplamalı ve çoğunlukla belediyelerin ya da toplama alanlarına bunları iletmeliyiz.
Belediyelerin bu konularla ilgili çalışmaların hız kazandıgın görmek gerçekten memnuniyet verici.
Belediyelerin belirli lokasyonlara yerleştirecekleri bu 6 lı mobil atik getirme merkezleri başlangıç olacak. Bu anlamda kaynağında ayrıştırma çalışmalarına evde başlayarak hem çocuklarımıza örnek olmuş hem de çevre için bir adım da biz atmış oluruz.

Geleceğimiz için çevreyi koruyalım.

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap