Neden Yetişkinler Çocuk Kitapları Okumalı

Bazılarımız için kitap okumak tek yönlü olması gereken bir süreç. Çocuk edebiyatı ile baÅŸlayıp, gençlik edebiyatı ile devam eden ve yetiÅŸkin edebiyatı ile zirveye ulaÅŸmaya çalışılan bir serüven olarak görülmekte ne yazık ki. Geriye dönüp kitap okumanın ilk evresi olan çocuk edebiyatı eserlerini yetiÅŸkinlikte tekrar okumak maalesef “geriye gitmek “olarak nitelendirilmekte. Oysa ki kitap okumak bence sıraya dizilmiÅŸ düz bir hat deÄŸildir.

YetiÅŸkin edebiyatı üzerine okumalar yaptığım dönemde daha önceki yazımda da belirttiÄŸim gibi çocuk edebiyatı hayatıma girdi ve çocuk kitaplarının aslında sadece çocuklar için olmadığını yetiÅŸkinlere de seslendiÄŸini fark ettim. Peki bu farkındalığı saÄŸlayan neydi?

Tam da çocuk kitapları haftasına denk gelen bu yazım ile dilim döndüÄŸünce size neden yetiÅŸkinlerin de çocuk kitaplarını okuması gerektiÄŸi, okuma sürecinin tek bir hat üzerinde ilerleyen yol olmadığı hakkında düÅŸüncelerimi paylaÅŸmak istiyorum.

Çocuk kitaplarını bir çoÄŸumuzun da tanıdığı matruÅŸka bebeklere benzetiyorum. Ä°lk bakışta tek bir bebek gibi görüp açtıkça içinden farklı boyutta yeni bir bebekle karşılaşıyoruz. Her yeni bebek bize doÄŸumu, yeniliÄŸi simgeliyor çocuk kitaplarında olduÄŸu gibi. Her yaÅŸtaki insana hitap eden, tek bir kapak altında çeÅŸitli anlam ve mesajlar içeren cümlelere, kelimelere gidip kendimizi fark etmemiz gibi.

Peki çocuk kitapları olarak bahsettiÄŸimiz kitap türleri nasıl oluyor da her yaÅŸtaki insana hitap edip böyle bir etki yaratıyor? Bu konuda sizlere verebileceÄŸim tek cevabım çocuk kitaplarının ne demek olduÄŸunu söylemek olacaktır. Evet çocuk kitapları sadece ne ise odur. Naif ve sade bir anlatımla ne demek istiyor ise dolandırmadan söyler. Kötüler çocuk kitaplarında hep kaybeder ve çocuk kitapları hep mutlu son ile biter. Bu yüzden de insana hep umut aşılar. Çocuk kitapları insana hata yapma hakkı verir ve bunu yaparken seni yargılamaz. Çocuk kitapları insanı özgür hissettirir, içinde yol alırken kimseye hesap vermek zorunda deÄŸilsindir ve içinden geldiÄŸi gibi sadece ruhunla okursun. Bu kitap bana ne katar diye düÅŸünmekten ziyade anı yaÅŸarsın. Son olarak çocuk kitapları yaÅŸama dair her konuyu (ölüm, aÅŸk, mültecilik, doÄŸa, sevgi, üzüntü, kaygı vs.) özgün bir dille konu alabilirler ve sadece bu sebeple bile yetiÅŸkinler tarafından tercih edilmelidirler.

Buna raÄŸmen hayatımız da yetiÅŸkin düzeyinde okuma yapan ve çocuk kitaplarını çocukça bulan bir okur kitlesi de her zaman var. Çocuk kitapları yetiÅŸkinler tarafından yazılan ve üzerinde detaylıca düÅŸünülüp, az cümle ile çok ÅŸey ifade etmeye çalışan çocuÄŸa görelik ilkesine baÄŸlı kalan kısacası özünde çocukluk olan kitaplardır. Ve bunu yaparken hayata dair derin anlamlar içermektedirler.  “Çocukça” ile “çocukluk” kavramlarının karışmadığı bir bakış açısı ile yaklaşıldığı zaman çocuk kitapları yetiÅŸkinler arasında da gerekli yerini alacaktır diye düÅŸünmekteyim.   

 

Ezcümle; çocuk kitaplarını neden okumalıyız?

  • Çünkü, çocuk kitapları içinde birçok metaforlarla doludur. Bu metaforlar ile konuÅŸulması zor olan duyguları konuÅŸmak daha kolay ve iyileÅŸtiricidir.
  • Çünkü, çocuk kitapları yitirdiÄŸimiz hayal dünyamızı yeniden canlandırmamızı saÄŸlar.
  • Çünkü, çocuk kitapları iki gözle dünyaya bakabilme fırsatı sunar. Hem çocuk gözlerimizle hem yetiÅŸkin gözlerimizle okuma fırsatı yakalarız.
  • Çünkü, çocuk kitapları hesapsız kitapsız düÅŸünme halimize geri dönmeyi saÄŸlar.
  •  Çünkü, çocuk kitapları okumak çocuk ruhunla el ele gezmemizi saÄŸlar.
  • Çünkü, çocuk kitapları “düÅŸecek olsan bile yeniden dene ve eÄŸer gerekiyorsa yeniden düÅŸ” der.
  • Çünkü, çocuk kitapları bir çocuÄŸun gözünden tekrar dünyaya bakabilmeyi göstererek olaylara karşı umut aşılar.
  • Çünkü, çocuk kitapları mutlu hissetmemizi saÄŸlar.
  • Çünkü, çocuk kitapları büyürken unuttuÄŸumuz bazı kavramları yeniden hatırlatır. (Bazen kahkahalarla gülmemizi, koÅŸmayı, uçmayı, düÅŸmeyi, bağırmayı, avazın çıktığı kadar ÅŸarkı söylemeyi kısacası çocuk olmayı hatırlatır)
  • Çünkü, çocuk kitapları dünyanın kocaman olduÄŸunu ve hepimizin sığabileceÄŸini anlatır.

Saydığım bu nedenlerden ötürü çocuk kitapları koca yürekli bir devdir ve biz yetiÅŸkinliklere de hep yer verir.  

Bu yüzden nitelikli çocuk edebiyatı ürünleri olarak sınıflandırılan ve her geçen gün sayıları gittikçe artan çocuk edebiyatı kitaplarına hayatımızda ulaşım imkanları da eskiye göre daha kolay olmuÅŸken yer vermeye gayret gösterelim.

Küçük Prens, Küçük Kara Balık, Momo, Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Matilda, Åžeker Portakalı, Harry Potter Serisi, Seksen Günde Devr-i Alem, Oliver Twist gibi çocuk edebiyatında önemli yere sahip kitapları ve yeni nesil hazırlanmış nitelikli resimli çocuk kitaplarını kütüphanelerimizden eksik etmeyelim.

Unutmayalım ki çocuk edebiyatı kitaplarını hayatımızdan çıkarırsak, yetiÅŸkin gözüyle okuduÄŸumuz hiçbir ÅŸeyden diÄŸerinde olduÄŸu gibi bir haz alamayacağız.

Not: Konu ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımız için yazarı “Katherine Rundell “ olan Domingo yayınlarından “Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız” kitabını okumalarını tavsiye ederim.  

Sevgiyle kalın ve çocuk kitaplarındaki çocuk ruhunuzu hiç kaybetmeyin…

Işık Saraç

 

Resim Kaynakça: https://tr.pinterest.com/pin/574490496206175626/

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/isik-sarac.jpeg

Işık Saraç

Yazar

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap