Benim Hikayem

Size Kimya MühendisliÄŸi bölümü okumuÅŸ, iÅŸini belli bir süre icra ettikten sonra “burada insandan çok makine var ben insanlarla olmalıyım” deyip sigortacılık sektörüne geçmiÅŸ, hayatının büyük bir kısmını bu iÅŸle uÄŸraÅŸarak geçirirken kurumsal hayatın cilvelerine daha fazla dayanamayıp kendi yolunu aramaya koyulmuÅŸ, ÅŸu aralar gayrimenkul deÄŸerleme uzmanlığı yapan ama zamanının çoÄŸunluÄŸunu en büyük tutkusu olan çocuk edebiyatına ayıran, çocuk kitabı yazmaya ve bolca okumaya gönül vermiÅŸ, çocuk sevdalısı bir anne olarak sesleniyorum.

“Annerehberi sayfasında yazar mısınız?” dediÄŸinde Sevgili Manolya Hanıma, anneler ve çocuklar için faydalı bilgilerin yer aldığı bir platformda yazmaktan gurur duyacağımı söyledim ve sizlerle ilk olarak kendi hikayemi paylaÅŸarak buluÅŸmak istedim. Çünkü ben hayal ettiÄŸim bazı ÅŸeylere kavuÅŸmuÅŸtum ve istedim ki hayalleri olan ama nereden baÅŸlayacağını bilemeyen ya da cesaret edemeyen kiÅŸilere benim deneyimim “ışık olsun”.

PaylaÅŸmak istediÄŸim ilk ÅŸey aslında kendimize sormaya cesaret edemediÄŸimiz “doÄŸru soruyu sormak” konusu. DoÄŸru soru neydi? Benim için; bu aralar oldukça fazla gözüme çarpan Sevgili Bahar EriÅŸ Hocanın kitabındaki gibi “Senin Yolun Hangisi?” sorusuydu.  

Yıllar önce kurumsal bir ÅŸirkette iÅŸimi icra ederken “DoÄŸru yerde misin? Senin yolun burası mı?” diye sorgularken buluyordum kendimi. Çalıştığın firmanın sunmuÅŸ olduÄŸu olanaklar, sosyal güvenceler ya da ayrılırsan ne yapacağını bilmemek gibi kararsızlık bulutları içerisinde sadece sormakla yetinip aynı hayata devam ediyordum. Bir gün cesaret gösterdim ve iÅŸimden istifa ettim. “Neden istifa ediyorsun?” diyen yetkililerime yaptığım tek açıklama “Mutlu DeÄŸilim” olmuÅŸtu. Çevremdeki çoÄŸu insan fikrime karşı çıkmış; emin olup olmadığımı, sunulan imkanlardan vazgeçip vazgeçemeyeceÄŸimi sorgulamış, mutlu olmamayı çok da fazla dikkate almamış, istifa etmemem konusunda beni ikna etmeye çalışmışlardı. Aksi düÅŸünceler olsa da ben istifa ettim. Ä°lk defa kıyısını görmediÄŸim bir suya atlamış gibiydim. Hiçbir planım yoktu, tek bildiÄŸim orada mutlu olmadığımdı. Bazılarına göre delilikti belki ama benim için en büyük delilik, mutsuz olduÄŸum bir yerde devam etmekti.  

Ä°stifa etmemin ilk zamanlarını bolca dinlenerek geçirdim. Ä°ÅŸte olduÄŸum zamanlarda sürekli yakındığım konularda fırsatlar yarattım. (En baÅŸta kızımı okuldan aldım, hobilerime zaman ayırdım). Fakat bu durum belli bir süre sürdü çünkü sürekli aktif çalışan, üretmeyi seven bir insanın üretmeden durması mümkün deÄŸildi. Ä°çim sürekli yeni ÅŸeyler öÄŸrenmek, keÅŸfetmek ve üretmekle küt küt atıyordu. Ne yapabilirim bilmiyordum ama bu durum beni sürekli meÅŸgul ediyordu. Sakince düÅŸünmeye baÅŸladığımda içimdeki sesin bana “ÇOCUKLAR” diye bağırdığını duydum. Evet cevabım: “çocuklardı” ama ne yapacaktım? Ana konum belli olmuÅŸtu fakat ne yapacağım ile ilgili detaylıca bir fikrim yoktu.

Çocuklar için atacağım bir adımda ilk iÅŸimin çocuk geliÅŸimini iyi bilmek olacağına karar verdim ve bu konuda araÅŸtırmalara girdim. AraÅŸtırmalarım sonucunda ikinci üniversite okuma hakkı ile Ä°stanbul Üniversitesi Çocuk GeliÅŸimi bölümüne kaydımı yaptırdım. “Senin Yolun Hangisi?” sorusu ile hayatımda ikinci kez önemli bir karar daha almıştım.   

1. sınıfı okuyup bitirdiÄŸimde “baÅŸka ne yapabilirim?” sorusu beni yine cevap aramaya zorluyordu. Çocuklar için akademik anlamda adımlar atmayı istiyordum fakat okulum bitmeden bunu yapmak doÄŸru olmazdı. Bu süreçte çocukların hayatlarına dokunabilecek baÅŸka bir adım atmaya karar verdim ve sosyal medya hesapları üzerinden okuduÄŸum çocuk kitaplarını paylaÅŸmak istedim. Karar güzeldi ama bunu yapan bir sürü deÄŸerli kitap sayfaları vardı. Yapacağım paylaşımlar farklı olmalıydı peki ama nasıl? Ä°çimdeki ses yine “ÅŸu an yaptığını yap” dedi. Ben zaten kitap okuyordum ve bunu gittiÄŸim her yerde yapıyordum. Yine aynı ÅŸekilde gittiÄŸim her yere kitaplarımı taşıyacak, insanlara “yanınızdan kitabınızı ayırmayın ve nerede olursanız olun okuyun” diyecektim. Böylece “gezencocukkitabi” instragram sayfamı hayata geçirdim. Åžu an da bu sayfa aracılığı ile sizlere çocuk kitaplarını gittiÄŸim her yerde, minikte olsa vakit yaratıp okuyor, bize ışık olan yönleri ile anlatmaya çalışıyorum. Bu sayfanın diÄŸer bir amacı ise yetiÅŸkinlerin de çocuk kitaplarını okuması gerektiÄŸi ki bu konuda ayrı bir makalenin konusu olabilecek kadar uzun ve detaylı bir husus bence. Åžimdilik “yetiÅŸkinler de okumalı” diyelim kalsın.

Sosyal medya üzerinden paylaşımlarımı yaptığım sırada bir baÅŸka hayalim olan “Çocuk Edebiyatı” konusu da benimle birlikte geliÅŸmeye ve büyümeye devam ediyordu. Çocuk Edebiyatına olan ilgim kızımın hayatımıza girmesi ve ona her akÅŸam okuduÄŸumuz çocuk kitapları ile oldu. Zamanla bu okumaların kızım olmadan da devam ettiÄŸini, çocuk kitaplarını incelediÄŸimi fark etmem ile çocuk edebiyatı benim için vazgeçilmez oldu ve “acaba bende yazabilir miyim? “e kadar gitti. Yazmak benim için hayatımda hep olan bir hobiydi ama çocuk edebiyatı alanında yazabilmeye çalışmak gerçekten zordu. Bu zamana kadar amatörce hikayeler, mesleki yazılar ve hayata dair yazılar yazmıştım ama bir çocuÄŸun okuyabileceÄŸi bir yazı yazmak, çok ince iÅŸlenmesi gereken bir mücevher gibiydi. Aşırı titizlik ve yüksek sorumluluk gerektiriyordu. Az ve basit cümlelerle bir kurguyu anlatmak ve bunu yaparken çocuk psikolojisini ön planda tutmak önemliydi. Bir adım attım ve yaratıcı yazarlık eÄŸitimleri aldım, çocuk edebiyatına iliÅŸkin kitapları daha fazla okuyup, alandaki eserleri daha ayrıntılı bir ÅŸekilde incelemeye baÅŸladım, sürekli yazdım, gözlemlerimi yaparken çocuÄŸu odak noktası haline getirip olayları o açıdan deÄŸerlendirmeye çalıştım ve bu süreçler sonunda resimli bir çocuk kitabı yazdım.

Bugün sizlerle buluÅŸan “Dedemin Patenleri “kitabı kendi yaÅŸadığımız bir anıdan bu süreçleri geçirerek oluÅŸtu ve yaklaşık 1 aydır raflarda okuyucuları ile buluÅŸuyor. Aynı zamanda yer aldığım proje kitap kapsamında 7 yazar ve 7 öyküden oluÅŸan “Serüven” adlı eser de çok yakında okurları ile buluÅŸacak ve bana ikinci kitap heyecanını yaÅŸatacak.

“Senin Yolun Hangisi? “Sorusunun cevabını ararken benim serüvenim bu ÅŸekilde yol aldı ve yol almaya devam ediyor. Sizlerde kendi serüveninizi yazmak için doÄŸru soruyu sormaya cesaret edin ve cevabını ararken çocuk ruhunuzdan hiç vazgeçmeyin. Bazen cevaplar o alanlarda gizli kalmış olabiliyor.

Sevgilerimle…

Işık SARAÇ

01.11.2020

Yazar Hakkında

/images/isik-sarac.jpeg

Işık Saraç

Yazar

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap