Lavanta Kokulu Kelebekler
“Kendi konfor alanının dışına çıkmak ve fark yaratmak”, bu cümle çoğumuzun kafasında vardır ama kimler bu cümleyi gerçekten hak ediyor diye sordunuz mu hiç kendinize? Bir ev hanımı, 2 çocuk annesi, eşi çalışıyor çevremizde ne kadar çok bir düşünelim. Bu ev hanımı, bir gün kendi konfor alanının dışına çıkıyor, bir proje yarışmasına katılıyor ve hayatının sonraki bölümüne farklı bir yön veriyor. Lavanta tarlalarını önce yurt dışında belirli bölgelerde, ülkemizde ise Isparta’dan duyarız, o nefis lavanta kokusunu solumaya, resim çektirmeye gidilirdi buralara, şimdi şehrimize geliyorlar lavanta tarlası görmek için. Neden mi? Yeliz Hanım konfor alanının dışına çıktığı ve lavantayı Adana’da yetiştirmeye başladığı için. Şimdi bu hikayeyi kendisinden dinleyelim…
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ben Yeliz TOK. 1981 Adana doğumluyum. Kız Meslek Lisesi mezunuyum. 2 çocuk annesi evde pasta, börek yapan bir ev hanımı iken kendimi böyle bir projenin içerisinde buldum.
Asıl geçim kaynağınız tarım mı?
Eşim taksi şoförlüğü yapıyor. Hafta sonları da bahçede kahvaltı servisimiz var.
Sanırım bir proje başvuru ile bu harika fikir gerçeğe dönüştü değil mi? Biraz bu projenin detaylarından bahseder misiniz?
Evde turunç reçelleri yapıp Adana festivallerinde satmaya başlamıştım. Benim bu çabamı gören kız kardeşim, Tarım Bakanlığı’ nın açtığı girişimcilik proje yarışması olduğunu söyledi. Ben ise ‘Eğitime katılırım fakat yarışmaya katılamam, ne tarımdan ne hayvancılıktan anlıyorum’ diye cevap verdim. O da bir eşek projesi yapıp onunla projeye katılmamı söyledi. Ben ‘Hayır olur da birinci olursam gidip eşek bakamam’ diye cevap verdim. Sonra biraz araştırıp, lavanta ile bir proje yazmaya karar verdim. Adana birinciliği bile beklemezken Türkiye birinciliği aldım. Sonra aldığım ödül ile projeyi hayata geçirdim.
Nereden aklınıza geldi böyle bir fikir? Bir resim çektirmeye Isparta’ya kadar gidiyor insanlar, neden burada olmasın mı diye düşündünüz?
Aynen öyle. Bu kadar güzel bir görüntü neden bizim bölgemizde olmasın diye düşünerek yola çıktım. Araştırmalarımda lavantanın ne kadar faydalı bir bitki olduğunu öğrendim. Türkiye’de tek bir bölgede yetişirken, Adana’da da yetişebileceğini düşünerek bu projeyi yazdım.
Hangi aylarda başlıyorsunuz çalışmalara ekim, dikim yani yetiştiriciliği ile ilgili bilgi alabilir miyiz biraz? Adana’da lavanta tarımı hakkında detaylı bilgi alalım ustalarını bulmuşken? Yetiştirildiği diğer yerlere göre avantaj veya dezavantajı var mı ilimizin?
Bir dikimde zaten 30 yıl kadar yaşayan bir bitki. Ekim-Kasım aylarında dikim yapılır. Dikimi yapıldıktan sonra senede bir kere çiçekleri hasat edilir. Çiçeklerin hasat dönemi Adana bölgesinde 1 Haziran ile 1 Temmuz arasında olur. 1 Temmuz’ da sabahın erken saatlerinde hasat edilir, kurutmak istenirse gölgede ve demetler halinde kurutulur ya da hasat biter bitmez aromatik yağ tesisine götürülüp yağı distile edilir. Lavanta tarımının bölgemizdeki avantajı diğer bölgelere göre 1 ay erken çiçeklenmesi ve verimin sıcaktan dolayı artmasıdır. Dezavantajı ise nem oranının fazla olmasından dolayı yılda iki defa mantar hastalığına yakalanır.
Mekanınızda ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Kış sezonunda hafta sonları kahvaltı, çiçeklenme döneminde ise yani yaz sezonunda hafta içi dahil her gün hem kahvaltı hem ev yemekleri hizmetimiz var. Dernek ve grup kahvaltıları hizmetimiz oluyor. Özel günlerde teklifler için ayrı organizasyonlarımız (evlilik teklifi, doğum günleri vs.) oluyor.
Lavantaları nasıl değerlendiriyorsunuz? En çok fotoğraf stüdyosu olarak kullanılıyor J onun dışında?
Yağını çıkarttırıyoruz, taze çiçek olarak kullanıyoruz ve görselini kullanıyoruz.
Ürün satışı yapıyor musunuz? Neler var mesela?
Lavanta yağı, kolonyası, sabunu ve lavanta keseleri satışımız vardır.
Açıldığınızdan bu yana ilgi nasıl memnun musunuz? Nerelerden geliyorlar mesela özellikle resim çektirmek için?
İkinci yılımızda fark edilmeye başladık. Adana çevresindeki iller Hatay, Mersin, Antep, Niğde hatta Adıyaman’dan bile fotoğraf çektirmek için gelenler oluyor.
Çocukların ilgisi nasıl? Neler yapıyorlar lavantaları gördüklerinde?
Çocuklardan çok gençlerin ve kadınların ilgisini çekiyor. (Hatta bazı beyler eşlerinin ısrarı sonucu nedir bu lavanta diye tepkilerle geliyorlar)
Çalışma gün ve saatleriniz nedir?
Hafta içi kapalıyız, Cumartesi ve Pazar günleri saat 9:00 ile 17:00 arası açığız.
Lavanta sezonunda da 9:00 ile 21:00 saatleri arası açığız.
En çok karşılaştığımız durumlardan bir tanesi bahçeye ücretle girildiğini zanneden müşterilerimizin olması, giriş için bir ücretimiz yok ama dış çekimler için bir fiyatımız var.
Ayrıca lavantanın sürekli çiçekli olduğunu düşünen müşterilerimiz oluyor ama sadece mevsiminde çiçekleniyor.
Adres: Kuyumcular Mahallesi 91.007 sokak Seyhan / ADANA
Tel: 05362426968
Facebook: Lavanta Kokulu Kelebekler
İnstagram: https://www.instagram.com/lavantakokulukelebekler/?hl=tr
Yorum yap