Lavanta Kokulu Kelebekler

“Kendi konfor alanının dışına çıkmak ve fark yaratmak”, bu cümle çoÄŸumuzun kafasında vardır ama kimler bu cümleyi gerçekten hak ediyor diye sordunuz mu hiç kendinize? Bir ev hanımı, 2 çocuk annesi, eÅŸi çalışıyor çevremizde ne kadar çok bir düÅŸünelim. Bu ev hanımı, bir gün kendi konfor alanının dışına çıkıyor, bir proje yarışmasına katılıyor ve hayatının sonraki bölümüne farklı bir yön veriyor. Lavanta tarlalarını önce yurt dışında belirli bölgelerde, ülkemizde ise Isparta’dan duyarız, o nefis lavanta kokusunu solumaya, resim çektirmeye gidilirdi buralara, ÅŸimdi ÅŸehrimize geliyorlar lavanta tarlası görmek için. Neden mi? Yeliz Hanım konfor alanının dışına çıktığı ve lavantayı Adana’da yetiÅŸtirmeye baÅŸladığı için. Åžimdi bu hikayeyi kendisinden dinleyelim…

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben Yeliz TOK. 1981 Adana doÄŸumluyum. Kız Meslek Lisesi mezunuyum. 2 çocuk annesi evde pasta, börek yapan bir ev hanımı iken kendimi böyle bir projenin içerisinde buldum.                                                                                                             

Asıl geçim kaynağınız tarım mı?

EÅŸim taksi ÅŸoförlüÄŸü yapıyor. Hafta sonları da bahçede kahvaltı servisimiz var. 

Sanırım bir proje baÅŸvuru ile bu harika fikir gerçeÄŸe dönüÅŸtü deÄŸil mi? Biraz bu projenin detaylarından bahseder misiniz?

Evde turunç reçelleri yapıp Adana festivallerinde satmaya baÅŸlamıştım. Benim bu çabamı gören kız kardeÅŸim, Tarım Bakanlığı’ nın açtığı giriÅŸimcilik proje yarışması olduÄŸunu söyledi. Ben ise ‘EÄŸitime katılırım fakat yarışmaya katılamam, ne tarımdan ne hayvancılıktan anlıyorum’ diye cevap verdim. O da bir eÅŸek projesi yapıp onunla projeye katılmamı söyledi. Ben ‘Hayır olur da birinci olursam gidip eÅŸek bakamam’ diye cevap verdim. Sonra biraz araÅŸtırıp, lavanta ile bir proje yazmaya karar verdim.  Adana birinciliÄŸi bile beklemezken Türkiye birinciliÄŸi aldım. Sonra aldığım ödül ile projeyi hayata geçirdim.

Nereden aklınıza geldi böyle bir fikir? Bir resim çektirmeye Isparta’ya kadar gidiyor insanlar, neden burada olmasın mı diye düÅŸündünüz?

Aynen öyle. Bu kadar güzel bir görüntü neden bizim bölgemizde olmasın diye düÅŸünerek yola çıktım. AraÅŸtırmalarımda lavantanın ne kadar faydalı bir bitki olduÄŸunu öÄŸrendim. Türkiye’de tek bir bölgede yetiÅŸirken, Adana’da da yetiÅŸebileceÄŸini düÅŸünerek bu projeyi yazdım.

Hangi aylarda baÅŸlıyorsunuz çalışmalara ekim, dikim yani yetiÅŸtiriciliÄŸi ile ilgili bilgi alabilir miyiz biraz? Adana’da lavanta tarımı hakkında detaylı bilgi alalım ustalarını bulmuÅŸken?  YetiÅŸtirildiÄŸi diÄŸer yerlere göre avantaj veya dezavantajı var mı ilimizin?

Bir dikimde zaten 30 yıl kadar yaÅŸayan bir bitki. Ekim-Kasım aylarında dikim yapılır. Dikimi yapıldıktan sonra senede bir kere çiçekleri hasat edilir. Çiçeklerin hasat dönemi Adana bölgesinde 1 Haziran ile 1 Temmuz arasında olur. 1 Temmuz’ da sabahın erken saatlerinde hasat edilir, kurutmak istenirse gölgede ve demetler halinde kurutulur ya da hasat biter bitmez aromatik yaÄŸ tesisine götürülüp yağı distile edilir. Lavanta tarımının bölgemizdeki avantajı diÄŸer bölgelere göre 1 ay erken çiçeklenmesi ve verimin sıcaktan dolayı artmasıdır. Dezavantajı ise nem oranının fazla olmasından dolayı yılda iki defa mantar hastalığına yakalanır.

Mekanınızda ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Kış sezonunda hafta sonları kahvaltı, çiçeklenme döneminde ise yani yaz sezonunda hafta içi dahil her gün hem kahvaltı hem ev yemekleri hizmetimiz var. Dernek ve grup kahvaltıları hizmetimiz oluyor. Özel günlerde teklifler için ayrı organizasyonlarımız (evlilik teklifi, doÄŸum günleri vs.) oluyor.

Lavantaları nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz? En çok fotoÄŸraf stüdyosu olarak kullanılıyor J onun dışında?

Yağını çıkarttırıyoruz, taze çiçek olarak kullanıyoruz ve görselini kullanıyoruz.

Ürün satışı yapıyor musunuz? Neler var mesela?

Lavanta yağı,  kolonyası, sabunu ve lavanta keseleri satışımız vardır.

Açıldığınızdan bu yana ilgi nasıl memnun musunuz? Nerelerden geliyorlar mesela özellikle resim çektirmek için?

Ä°kinci yılımızda fark edilmeye baÅŸladık. Adana çevresindeki iller Hatay, Mersin, Antep, NiÄŸde hatta Adıyaman’dan bile fotoÄŸraf çektirmek için gelenler oluyor.

Çocukların ilgisi nasıl? Neler yapıyorlar lavantaları gördüklerinde?

Çocuklardan çok gençlerin ve kadınların ilgisini çekiyor. (Hatta bazı beyler eÅŸlerinin ısrarı sonucu nedir bu lavanta diye tepkilerle geliyorlar)

Çalışma gün ve saatleriniz nedir?

Hafta içi kapalıyız, Cumartesi ve Pazar günleri saat 9:00 ile 17:00 arası açığız.

Lavanta sezonunda da 9:00 ile 21:00 saatleri arası açığız.

En çok karşılaÅŸtığımız durumlardan bir tanesi bahçeye ücretle girildiÄŸini zanneden müÅŸterilerimizin olması, giriÅŸ için bir ücretimiz yok ama dış çekimler için bir fiyatımız var.

Ayrıca lavantanın sürekli çiçekli olduÄŸunu düÅŸünen müÅŸterilerimiz oluyor ama sadece mevsiminde çiçekleniyor.

 

Adres: Kuyumcular Mahallesi 91.007 sokak Seyhan / ADANA

Tel: 05362426968

Facebook: Lavanta Kokulu Kelebekler

Ä°nstagram: https://www.instagram.com/lavantakokulukelebekler/?hl=tr

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap