Anne baba okulu

Sevgili Annerehberi okuyucuları bu yazıma bir anımı anlatarak baÅŸlamak istiyorum. Yıl 2012, hamileliÄŸimin yaklaşık 5. Ayında eÅŸimle birlikte özel bir hastane tarafından verilen doÄŸuma hazırlık kursuna katıldık. O dönemde bunu duyan çevremizdeki bazı kiÅŸiler “Nasıl yani onun da kursu mu varmış? Anne baba olmak için kursa ne gerek var? ,  Çocuk doÄŸar ve anne–baba olunur” gibi yorumlarda bulunmuÅŸlardı. Ama aslında o kursta bize öÄŸretilenlerin ne kadar yol gösterici olduÄŸundan haberdar deÄŸillerdi. Biz heybemize doldurduÄŸumuz o bilgilerle lohusalık süreci, çocuk bakım süreci, çocuÄŸun geliÅŸimsel süreci boyunca karşılaÅŸabileceÄŸimiz hastalıklar vs. gibi dönemleri bilerek, karşımıza çıkacak engelleri ya da durumları soÄŸukkanlılıkla karşılayacak olgunlukta geçirmiÅŸtik. Bu da karşılığında mutlu aile, mutlu çocuk profilini yaÅŸattı. Çünkü bu süreçler, anne ve babanın birlikte emek ederek yaÅŸadığı bir süreç oldu. Yeri geldi çocuÄŸun öz bakım ihtiyaçlarını baba yaptı yeri geldi anne yaptı. Bu sadece bir ebeveynin görevi olarak belirlenmedi.

Bu anımı siz deÄŸerli okuyucularımızla paylaÅŸtım çünkü etrafıma baktığımda ebeveynlerin çocuk yetiÅŸtirirken aslında “Nerde, Nasıl Davranmak?” konusunda tedirginlik ve tereddütler yaÅŸadıklarını görüyorum. O nokta da insanın aklına “bunun bir okulu olsa da eÄŸitimi alınsa” fikri geliyor.

Evet sevgili okuyucularımız belki bazılarınız biliyor, belki bazılarınız bilmiyor ama fayda saÄŸlayacağını düÅŸündüÄŸüm için sizlere aslında varlığı yıllar öncesine dayanan ve birçok ebeveyn tarafından duyulmayan Ana – Baba Okulundan bahsetmek istiyorum.

Çocuklarımızın Dünya’ya geliÅŸi ile anne ve baba olarak unvanlar yükleniyor böylelikle ebeveynlik süreci baÅŸlıyor. Anne ve babalar o minik mucizelerle ilk karşılaÅŸtıklarında aslında (Birde bu çocuk ilk çocuk ise eÄŸer) büyük bir korku, büyük bir merak ve bilinmezlikler içinde “Merhaba” diyor. Belki kendini hamilelik sürecinde okuduÄŸu kitaplar, yaptığı araÅŸtırmalar ile geliÅŸtirmeye ve farkındalık yaratmaya çalışan ebeveynlerimiz oluyor ama uygulama ile yazılanlar bazen farklı olabiliyor ve bu durumlarda bolca “sudan çıkmış balık” misali olunmasına sebep oluyor.

Anne Baba Okulu ebeveynlere toplumun en temel parçası olan aile kavramının saÄŸlıklı bir ÅŸekilde kurulmasında anne ve babaların tutumlarını, duygularını kontrollü bir ÅŸekilde yöneterek   çocuklarının özgüvenlerini sınırlamadan ya da yok etmeden mutlu bir birey olarak yetiÅŸtirebilmelerine ışık tutmaktadır. Ebeveynlik bir çocuÄŸa sahip olunması ile baÅŸlaya, doÄŸru iletiÅŸim ile devam etmesi gereken bir dönemdir. DoÄŸru iletiÅŸimin kurulduÄŸu, mutlu bir yuvada yetiÅŸtirilen çocukların toplum içerisinde de özgüvenli ve mutlu oldukları görülmektedir.  

Anne – Baba Okulu EÄŸitimi kapsamında eÄŸitimin içeriÄŸindeki konu baÅŸlıkları aÅŸağıdaki gibidir:

  • Bebeklik Dönemi GeliÅŸim Özellikleri ve EÄŸitimi.
  • Okulöncesi Dönemi GeliÅŸim Özellikleri ve EÄŸitimi.
  • Temel Ä°htiyaçların Kazanılmasında Ailenin Rolü.
  • Son Çocukluk Dönemi GeliÅŸim Özellikleri ve EÄŸitimi.
  • Ergenlik Dönemi GeliÅŸim Özellikleri ve EÄŸitimi.
  • Karı-Koca Ä°liÅŸkilerinden DoÄŸan Sorunlar.
  • EÅŸler Arasında Problem Çözme.
  • Yaygın Anne-Baba Tutumları.
  • Çocukla SaÄŸlıklı Ä°letiÅŸim Nasıl Kurulur?
  • Çocuklarda Uyum ve Davranış Bozuklukları.
  • ÇocuÄŸun EÄŸitim BaÅŸarısını Yükseltmede Ailenin Rolü.
  • ÇocuÄŸun Cinsel EÄŸitimi.
  • Çalışan Anne ve ÇocuÄŸu.
  • Baba-Çocuk Ä°liÅŸkisi.

Alınan bu eÄŸitim ile anne ve babalar, çocuÄŸunun kendi başına banyo yapmasını, tırnak kesmesini, yatağını örtmesini kendi yapmak yerine çocuÄŸuna verdiÄŸi sorumlulukla kendisinin yapmasını saÄŸlamış ya da çocuÄŸuyla olan bir durumda karşı tavır olarak nasıl yaklaÅŸması gerektiÄŸini daha olgun karşılayıp, çocuklarının  geliÅŸim sürecini daha bilinçli ve farkındalık sahibi olarak yaÅŸadıklarını görmüÅŸlerdir.

Anne – Baba Okulu EÄŸitimleri bazı üniversiteler bünyesinde, bazı özel eÄŸitim kursları bünyesinde “Anne – Baba Okulu” ya da “Etkili Anne – Baba EÄŸitimi” baÅŸlıkları altında verilmektedir. Bu eÄŸitimlere katılamayacak veya eÄŸitim için uygun zaman yaratamayacak ebeveynler için Haluk Yavuzer’in “Ana - Baba Okulu” kitabını okumalarını tavsiye ederim.

Unutmayın; farkındalığı yüksek olan bir anne ve babanın olaylara olan bakış açısı ve birey olarak çocuk yetiÅŸtirmesi daha saÄŸlıklı olacaktır. Toplumumuzun geleceÄŸini oluÅŸturan çocuklarımız için bu yatırımı yapmaktan kaçınmayalım. Çocuklarımızı yetiÅŸtirmekten önce kendimizi yetiÅŸtirip saÄŸlıklı ebeveynler olmaya gayret edelim.

Sevgilerimle…

Yazar Hakkında

/images/isik-sarac.jpeg

Işık Saraç

Yazar

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap