Yazın Adana Ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Yazın Adana ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Yayla: Dağlık, yüksek yerlerde, kışları yaşam koşulları zor olduğu için genellikle boş kalan, yazları havası serin ve güzel, suyu, otu bol olduğu için geçici olarak bir süre oturulan yer.
Evet, burası Adana ve yazın Temmuz ve Ağustos aylarında imkanı olanların, yaylaya denize gittiği güneşin yakıp kavurduğu şehir. O nedenle biraz nefes almak istiyorsanız özellikle 2 ay şehirden kaçmanız gerekebilir. Ya deniz için Karatş, yumurtalık, Mersin’i ya da yayla için Tekir, Pozantı ve çevrelerini tercih edebilirsiniz.
Bu yazımızda çevre gezi güzergahlarına değinmek istiyorum. Gezilerin mesafeleri değişiyor tabiki mesela en yakın olarak doğal güzelliği ile Şekerpınar'ıını ve Belemedik'i görmeye gidebilirsiniz. Toros dağlarının içinden gelen harika suyu ile "Şekerpınar" ismini alan bu güzel bölgeyi gezebilirsiniz. Hatta Etinizi Mangalınızı alıp Şekerpınarı Mesire Alanında serin serin pikniğinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Hayat Su’ yun kaynağı ve şişelendiği yerdir.
Belemedik Yaylası, Pozantı'ya ise 9 km uzaklıkta bulunmaktadır. Zengin doğa manzarası ile tamamen bakir durumdadır. Ayrıca I. Dünya Savaşı'nda burada görev yapan Alman personelin kullandığı yapılar ve mezarlık mevcuttur. Yerli halk, Çakıt Suyu kıyısında kurulmuş Belemedik' te taş ve ahşaptan yapılmış yayla evlerinde konaklanmaktadır. Yaban hayatı yönünden hayli zengin olan yörede yabankeçisi, yabandomuzu ve yırtıcı kuşlar gözlemlenebilir.
Ancak ben biraz daha uzak mesafelerde bulunan gezi rotalarına değinelim. Bu yerler biraz yol yapmak isteyenler için olsun. Haydi başlayalım:
- Kapuzbaşı şelaleleri; 1. Sırada yer alıyor. Kapuzbaşı Şelalelerine, hem otobanda Niğde üzeri hem de Çamardı - Niğde yolu kullanılarak gidilebilir. Yol üzerinde bir adet ve 6 km sonrada 4 adet olmak üzere çeşitli yüksekliklerden dökülen şelale manzarasıyla büyüleneceksiniz.
- Karagöl, Çinili Göl; Pozantı Ulukışla eski yolundan devam ederken, Çiftehan'ı geçince Ali Hocalı - Maden Köyü yoluna dönüp oradan devam ediyorsunuz. Maden Köyü'nü geçtikten sonra tabelalar size yardımcı olacaktır. Yol Üzerinde Amcabey Alabalık, Cennet Bahçesi Alabalık veya Kırkpınar Alabalık Tesislerinde balığınızı yiyebilirsiniz. Yarım saat araçla tırmanıştan sonra (Stabilize yer de var) yarım saat de yürüyüş sonrası önce Karagöl’e sonra yine kısa bir tırmanışla (zorlu bir tırmanış parkuru olacak, 6 yaşından küçük çocuk zorlanabilir) Çinili Göl’ e ulaşabilirsiniz. 2500 rakımda olduğundan üzerinize ceket almayı unutmayınız. Karagöl aynı zamanda endemik bir kurbağa türüne de ev sahipliği yapıyor.
- Ecemiş Alabalık, Çamardı ilçesinden 5 km sonra, Demirkazık Dağcılık Eğitim Merkezi'ni geçiyorsunuz, Pınarbaşı köyü içerisinde konumlanan Ecemiş Alabalık' tan alabalığınızı ister orada, isterseniz de alıp evinizde afiyetle yiyebilirsiniz. http://www.ecemisalabalik.com/
- Ereğli İvriz; Konya ilinin Halkapınar ilçesinin İvriz mahallesine bağlı, Ereğli ilçesinin 12 km güneydoğusunda bulunan Demir Çağı arkeolojik sit alanıdır. Hem kendiniz malzemelerinizi götürüp piknik yapabilir hem de lokantalarda yemeğinizi keyifle yiyebilirsiniz.
- Ürgüp – Göreme’ yi bilmeyen yoktur ama hep düşünüp hiç gidemediyseniz yayladaysanız eğer 1 saat yoldan avantajlı olacağınızı düşünün.
Manolya Gümüşay Eğitim Koçu
1 Yorum
Serdal şahin
Kozan,feke, saimbeyli bölgesinde çok güzel yerler var deginilmesi gerekir diye düşüyorum. Dağılcak, bucak cennet vadisi, göller, Obruk şelalesi daha bir sürü yer rahatsız ettim kusur bakmayın
Yorum yap