Kitap Okuma Alışkanlığı ve Kitap Öneri Listesi

Bugün hepimiz en önemli kaynağı kitap okuma alışkanlığından bahsedeceğiz…

Her gün hiç değilse on beş dakikayı çocuğunuzla birlikte kitap okuma saati olarak ayırmaya çalışın lütfen. Daha önce bahsettiğim ailece teknolojisiz saat zamanı kitap alışkanlığı için birebir fırsat olur hala ısrarla tavsiye ediyorum o saati :)

.

Farklı kitap türlerini deneyin. Çizgi roman, dergi, karikatür kitabı, resimli kitaplar… Değişik türleri tanıtın, mutlaka birinden biri ilgisini çekecektir. Farklı türleri denerken çocuğunuzun neyi sevip sevmediğini keşfetmesi için ona zaman tanıyın.

.

Çocuğunuzun kitapla ilişki kurmasına alan tanıyın. Bazen köşede sadece resimleri inceleyebilir, bazen de ilk sayfaya bakıp kitabı kenara kaldırabilir. Kitapla ilişki kurmasında müdahaleci olmayın.

.

Kütüphanelere, kitapçılara gidin; oralarda zaman geçirin. İnternetten kitapları birlikte inceleyin.

.

Çocuğunuz kitap okusun istiyorsanız öncelikle bunu sizin davranış haline getirmeniz gerekiyor unutmayın. Çocuğunuza iyi bir okur modeli olmak için onun sizi kitap, dergi, gazete, resimli kitaplar okurken görmeye ihtiyacı var. Boş zamanlarınızı sürekli cep telefonu ve tv ile geçiriyorsanız çocuklar da üzüme baka baka kararır. Ona “telefonu bırak, biraz kitap oku” demeden önce aynayı kendinize tutun.

.

Okuma alışkınlığını her yaşta kazandırmak mümkün. Ancak ne kadar erken o kadar iyi.

.

Evin her yanına kitaplar koyun. Mutfak masasında, koltukta, etrafta gördükleri kitapları gözlerine iliştirdikçe daha çok ellerine alacaklar.

.

Wattpad uygulaması gençler arasında çok popüler; orada takma isimlerle öyküler yazabiliyor takipçi kitlenizin beklentilerine göre hikayenizin devamını güncelleyebiliyorsunuz. Fakat çok denetimsiz ve alt metinleri yanlış düşündürtecek öyküler de epey fazla; öfke, depresyon, eşcinselliğe övgü, erken yaşta derin aşk hikayeleri gibi... Hatta orada popüler olan öyküler kitap olarak basılıyor... Her okuduklarını takip etmek çok mümkün değil; ama sizler için güzel bir gençler için özel kitap listesi hazırladım, umuyorum faydası olacaktır...

Kitap öneri listesi

1-Şeker Portakalı/Jose Mauro de Vasconcelos

Küçük bir çocuğun dünyasının anlatıldığı bu kitap zaman zaman keyifli zaman zaman ise hüzünlü. Küçük bir çocuğun nasıl düşündüğünü anlamak için güzel bir kitap.

2-Beyaz Zambaklar Ülkesinde/ Grigory Petrov

Bu kitap daha çok lise öğrencilerine uygun bir kitap. Bir halkın yoksulluktan kurtularak yükselişini anlatıyor. Klasikleşmiş ölümsüz bir eser.

3-Küçük Prens/Antoine de Saint-Exupéery

Bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasının anlatıldığı kitap, uçağıyla çöle düşen pilotun, B612 astreoidinden gelen Küçük Prens'le tanışmasıyla başlar. Dostluk ve arkadaşlık teması işlenir.

4-Silber/Kerstin Gier

Bir genç kızın rüya yolculuğunun anlatıldığı gizemli ve merak dolu bir kitap. Hayal gücünü geliştirmek için ideal bir kitap.

5-Yabancı/Melissa Landers

Uzaylıların dünyayla bağlantı kurmasıyla başlayan eğlenceli bir bilim kurgu kitabı. Lise son sınıf olan ana karakter, öğrenci değişim programıyla farklı bir gezegende okumaya başlar ve âşık olur. Daha çok lise öğrencilerine hitap eden, birçok duygu barındıran bir kitap.

6-Pal Sokağı Çocukları/Ferenc Molnar

Bir grup çocuğun oyun alanlarını korumak adına verdiği mücadeleyi anlatan bu kitap her yaş için uygun. Kitapta cesaret, kahramanlık, dostluk gibi birçok kavram yer alıyor.

7-Bir Kalp Bin Umut/Lara Williamson

Samimi, hüzünlü ve eğlenceli bir kitap. Birçok hayali olan ana karakterin gözünden sevgi, aile ve hayatın anlamını kavramaya dair değerlerin işlendiği duygusal bir kitap.

8-Yakut Kırmızısı/Kerstin Gier

16 yaşındaki ana karakterin yolculuğunu ve aşkla tanışması işlenir. Devamı olan bir kitaptır ve lise dönemi için daha uygun görünüyor.

9- Eksik Parça/Michelle Hodkin

Konusuyla ilgi ve dikkat çekici bir roman. Türü gerilime daha yakın olduğundan 15 yaş üstü çocuklar için daha uygun olabilir. Mizah, gerilim ve merakı bir arada barındırıyor.

10-Ürperti/Maggie Stiefvater

Kurt adamların yer aldığı bilim kurgu kitabı. Büyülü bir aşk hikâyesiyle sürükleyici bir macera kitabı diyebiliriz. Bu kitap konusu bakımından 15 yaş ve üzeri liseliler için uygun olabilir.

11-Hilekâr/Gaye Önal

Mistik ögeler barındıran bir bilim kurgu kitabı lise son sınıf öğrencileri için ideal sayılabilir.

12-Mucize/Raquel Jaramillo Palacio

Okul hayatında zorluklar yaşayan bir çocuğun bu zorluklarla mücadelesini anlatan etkileyici bir kitap.

13-Ejdarha Bakıcısı/Carole Wilkinson

Antik Çin’de geçen genç bir kızın mücadelesinin anlatıldığı konusuyla ilgi çekici ve merak uyandıran bir kitap.

14-Kış Bahçesi/Kristin Hannah

Dramatik bir kitap denilebilir. İki kız kardeşin hikayesini ve bu kızların anneleriyle olan ilişkisini anlatan uzun ve kalıcı bir roman.

15-Mekanik Melek/Cassandra Clare

Fantastik bir serinin ilk kitabıdır. Kitapta birçok doğaüstü yaratık yer alır. Doğaüstü olayların işlenmesi sebebiyle 15 yaş ve üzeri için uygun denilebilir.

16-Hayatın Kıyısında/Jennifer Niven

Dramatik bir kitap denilebilir, buruk ögelere sahip. Kırgın, sevimli ve sıra dışı iki gencin aşk hikâyesi anlatılıyor.

17- Dönüşüm/Franz Kafka

Ana karakter bir gün uyanır ve kendini böceğe dönüşmüş olarak bulur. Konusu ile dikkat çekici bir kitap ve genç yetişkinler için uygun denilebilir. Kısa fakat yoğun bir kitap.

18-Fısıltı/Becca Fitzpatrick

Gençler arasında oldukça popüler olan fantastik bir roman. Hush serisinin ilk kitabıdır. Kovulmuş bir meleğe âşık olan bir gencin hikayesi işlenir. Konu ve içerik bakımından 17-18 yaş ve üzeri için uygun denilebilir.

19-Cinder/Marissa Meyer

Bilim kurgu kitabı. Masalsı anlatıma sahip ve ilgi çekici bir konusu var. Yeniden kurgulanmış bir Külkedisi masalı denilebilir.

 

 

Yazar Hakkında

/images/seyla-ibrahimoglu-delen.jpeg

Şeyla İbrahimoğlu Delen

Psikolog

İnstagram @psikologseyla

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap