Yazar Dilara Koç

Tanışmaktan bu ÅŸekilde keyif aldığımız insanlar hep olsun hayatımızda. Anne Rehberi için gönülden çalışırken en çok nelerden keyif aldığımı sorsanız “yeni insanlarla tanışmak” derdim. @workinstation ev sahipliÄŸinde keyif dolu bir sohbet oldu yazar Dilara Koç ile. Ä°nstagramda görsel yayınlamak birinci önceliÄŸiniz olmazsa, anın tadını çıkarmaya kaptırırsanız kendinizi, birlikte fotoÄŸraf karesi almayı unutursunuz sohbet ettiÄŸiniz insanlarla. Neyse, kısa zaman içerisinde farklı etkinliklerde, atölyelerde, projelerde zaten bol bol görsel olacak sayfamızda. Sevgi dolu bir yazı bekliyor ÅŸimdi sizi keyif almanız dileÄŸiyle.

Dilara hanım bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1975 Adana doÄŸumluyum. Evliyim, iki kızım var. Adana Anadolu Lisesi'nde 7 yıllık eÄŸitimimin ardından, Çukurova Üniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Ä°ngilizce Ä°ÅŸletme Bölümü'nü 1997 yılında tamamladım.  Yazmanın yanı sıra evde el yapımı sabun baÅŸta olmak üzere doÄŸal ürün üretiyorum. Aynı zamanda 22 yıldır da özel sektörde çalışıyorum, pazarlama, satış, cari hesaplar, finans gibi birimlerde görevler aldım, son çalışma yıllarımda ağırlıklı olarak insan kaynakları alanında çalışıyorum.

Kitaplarınızlarınızdan kronolojik sıra ile kısaca bahseder misiniz?

7 kitabım var.

Sırası ile;

  • Ä°ÅŸ hayatı denemesi Ä°ÅŸ Hayatında Yaratıcı Kaos

YaÅŸama dair 2 deneme gerçek kiÅŸi hikayelerini içeren

  • Ä°çimizdeki Cennet Sevgi
  •  Adım Dilara Soyadım Ä°nsan Göbek Adım KoÅŸulsuz Sevgi

Roman gerçek bir aÅŸk hikayesi

  • Leyli

Çocuk masal ve çocuk oyun

  • Mor Mucize ÇiçeÄŸi
  • Elim Sende

Şiir kitabım ise

  • AÅŸk ile

AÅŸk ile ÅŸiir kitabımın içeriÄŸi sanat dolu, birlik dolu diyebiliriz. Ä°çeriÄŸinde mandalalar var, boyamak için. Ayrıca QR kodlarla ÅŸiirlerimi okuyan kiÅŸilerin videolarına ulaşıp ÅŸiirlerimi dinleyebilirsiniz, bu bölüm daha ağılıklı görme engelli dostlarımız için.

Yeni bir projem var, kitap projem. Sponsor, destek yayınevi arıyorum, buradan da duyurmuş olayım.

 Yazarlığa nasıl baÅŸladınız?

ÇocukluÄŸumdan beri hikayeler, anılar, günlük ve ÅŸiir yazmayı seviyorum. Zaman içerisinde bazı sitelerde, blogumda, arkadaÅŸ paylaşım ortamlarında da yazmaya ağırlık vermeye baÅŸlamıştım. Bir yakın arkadaşımın ve eÅŸimin teÅŸviki ile de yazılarımı kitaplara dökmeye karar verdim ve yazarlığımı, ÅŸairliÄŸimi paylaÅŸmaya baÅŸladım.

Çocuk kitaplarınızdan bahseder misiniz? Çocuklar için birÅŸeyler yapmak çok mutlu ediyor insanı, heyecanınızı anlıyorum inanın, bu konuda ne söylemek istersiniz, kitaplarınızla özellikle çocuklara dokunmak nasıl bir duygu? “Elim Sende” kitabını neden kaleme aldığınız konusu çok önemli onu dinleyebilir miyiz sizden?

Çocukların teknolojik, mekanik, bireysel, çokça sanal yetiÅŸtiklerini izliyorum. Bu uzun vadede bireysel, sosyal ve toplumsal saÄŸlıksızlıklara, mutsuzluklara vb. hiç de istenmeyen ve toplumu tüketen, hasta eden sonuçlara yol açar diye düÅŸünüyorum. Bunun için çocuklar masallarla, iyi kaleme alınan masallarla büyümeliler diye düÅŸünerek Mor Mucize ÇiçeÄŸi’ni kaleme aldım. Ayrıca çocuklara oyunları öÄŸreterek, bir nebze teknolojiden mola vermelerini saÄŸlayacak, biraz daha arkadaÅŸlık, dostluk, sevgiyi, paylaşımı anlatacak bir kitap olsun istedim. Küçük de olsa ebeveynlere ve çocuklara bir uyandırma, bir hatırlatma olsun, ışık olsun istedim. Aynı zamanda da eÄŸlenceli. Sanal ortam neÅŸeyi de kesiyor, o açıdan eÄŸlenceli olması, neÅŸe vermesini de istedim. Yazdığım kitapların aynı tarz olması konusuna takılmayıp topluma ne konuda ışık tutsam anlamlı olur, iyi olur, faydası olur düÅŸüncesinden yola çıkıyorum. Çocuklarımız için telaÅŸlandım ve "Elim Sende" çıktı ortaya.

Çocuklarım, kendi çocuklarım baÅŸta olmak üzere tüm çocuklara karşı hassasım ve onların ihtiyaçlarına karşı özenliyim. Bu anlamda, çocuk kitaplarını yazmaya devam edeceÄŸim.

Ä°lk kitabınızı yazarken çok zorlandınız mı?

Yazarken zorlanmıyorum. Aksine yaÅŸamda zorlandığım durumlarda ve zamanlarda kendimi hemen yazmaya veriyorum. Yazmak benim için motivasyon aracı, mutluluk, rahatlık, kendimle olduÄŸum, kendimi bulduÄŸum an.

Eminiz ki yazarlığı çok fazla düÅŸünenler vardır, onlara neler söylemek istersiniz?

“Bence.” Yazmak öncelikle içten gelen bir ÅŸey. Kalıplara girmeden, özgürce, akışında yazmak en iyisi. Bu kendiniz için olan tarafı. Bu tarafı beslerseniz, topluma yansıtacağınız, toplumla paylaÅŸacağınız yazılarınızı, eserlerinizi, bir süzgeçten geçirip sunarsınız. Ayrı ve beslediÄŸiniz kendiniz için olan taraf her geçen zaman yazılarınızı daha da iyileÅŸtirir, güzelleÅŸtirir. Okumak lazım, bunu da kendinizi sıkmadan, bir kitabı baÅŸtan sona, illaki bu konuda gibi kısıtlara yenik düÅŸmeden, özgürce, her konuda okumalı. Gezmek yazmayı geliÅŸtirir, tarihi yerleri ziyaret, doÄŸada vakit geçirmek, çocuklarla iletiÅŸim, insan iliÅŸkileri vb. yaÅŸamın her parçası yazıyı, yazmayı geliÅŸtirir. Ben bir de doÄŸal, kiÅŸinin kendine özel, doÄŸallığıyla yazmasının pozitif enerjisine inanıyorum. Herkes farklı, farklılıklardan öÄŸrenelim, geliÅŸelim, herkes kendi özünü, duygusunu, yaratıclığını sunsun ki bir anlamı olsun. Kopyala yapıştırlar bizi ilerletmez, biz her farklı kiÅŸiden farklı sunuÅŸlar, farklı güzellikler, bilgiler vb. okuyalım, geliÅŸerek her geçen gün daha da mutlu olalım. Diye düÅŸünüyorum.

Kitaplarınızla ilgili okuyucu geri dönüÅŸleri nasıl?

Bu konuda ÅŸanslıyım, okuyucalarım sayesinde de hep yenisini yazmaya motive oluyorum. Özellikle genel aldığım geri bildirimlerin birkaçı, doÄŸallığımın, bilgi ve sevgi odaklı yazmalarımın, açık ve samimi paylaşımlarımın kendilerine çok iyi geldiÄŸi ve kendilerini geliÅŸtirdiÄŸi yönünde. Bir de ÅŸiirlerim için KaracaoÄŸlan, Barış Manço havası var derler, hoÅŸuma giden bir yorum. DüÅŸünce lideri olduÄŸumu söyleyenler var. J

Geçenlerde de birkaç kiÅŸiden yine hoÅŸ bir geri bildirim aldım, size yazdıklarını buraya aktarayım;

 “Divan ÅŸiirinde çok yaygın kullanılan bir alamet-i farika vardır: gül ve bülbül.  Bu iki kelime çok defa yan yana, bazen  de birbirinden ayrı yerde ama  aynı ÅŸiirinÄ°çinde. Aynı ÅŸiirde bu iki keimeyi bulursan bil ki bu bir divan ÅŸiiridir. Senin ÅŸiirlerinde de böyle bir trademark var. SAF AÅžK  veya  SAF SEVGÄ°. Bu ikiliden birini gören hemen anlar: bu ÅŸiir DK’un yüreÄŸinden ve kaleminden çıkmıştır. Bunu sen üstünde çalışarak mı ürettin yoksa kaleminin senden habersiz sana yaptığı bir  iyilik mi? Hangisi olursa olsun güzel bir marka.”

Ä°ÅŸte böyle, bir insan, bir yazar, bir ÅŸair ne olursanız olun bunlardan besleniyorsunuz, yani sevgiden.

Workinstation’da “dost sohbetleri” diye bir oluÅŸumun içindesiniz sanırım bu proje hakkında ne söylemek istersiniz?

Workinstation daki dostlarımla, çocukluk arkadaÅŸlarımla her zaman iliÅŸkilerimizde, iletiÅŸimimizde birbirimize sevgi, saygı, güven akıtan, birbirimizi iyileÅŸtiren, geliÅŸtiren bir halimiz olmuÅŸtur. Aramızda konuÅŸtuk ve bu pozitif enerjiyi, hali biraz daha iÅŸleyerek neden toplumla paylaÅŸmayalım dedik ve bu proje ortaya çıktı. Ozan Bey ve Mert Bey ile birlikte sohbet edeceÄŸiz özünde. J Her sohbet seansımızda diyeyim, belirlediÄŸimiz konu çerçevesinde paylaşımlarımız olacak, duygu, düÅŸünce, araÅŸtırma, bilgi paylaşımlarımız, interaktif bir sohbet olsun istiyoruz. Bunu yaparken kitap vb. çok detaya girmeyeyim, bazı ek araçlarla da sohbetimizin içeriÄŸini biraz renklendirmek istiyoruz. Bakalım yeni bir baÅŸlangıç, ÅŸans, neÅŸe, mutluluk olsun bize de herkese de.

Blog: https://ddilara.blogspot.com/

Ä°nstagram: https://www.instagram.com/by.dk/

DoÄŸal Ürünler Hesabım: https://www.instagram.com/dilarakocofficial/

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap