Ebeveynlerin çocuklarını sosyal medyada paylaşmasının nedenleri ve olası sonuçları üzerine bir araştırma

Çocuklarımızın görsellerinin sosyal medyada paylaşılmasının doğru olmadığı gerçeği bugün tartışılmaz. Birkaç gün önce arkadaşım bir makale gönderdi. Makaleyi okuduktan sonra bu bilgilerin daha fazla kişiye ulaşmasını istedim ve makalenin ana temalarını içeren bir yazı hazırladım.

3 araştırmacı “Ebeveynlerin çocuklarının sosyal medyada paylaşmasının (Sharenting) psikolojik sonuçları” nı incelemiş ve bu paylaşımların çocuk açısından olası sonuçlarını değerlendirmişler. Başlıkları incelediğimizde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmış.

Ebeveynlerin çocuklarının fotoğraflarını paylaşma nedenleri;

  1. Sosyal medya aracılığı ile sosyal destek almak,
  2. Çocuk büyütme sürecinde yalnızlaşan annenin kendi gibi diğer annelerle kurduğu iletişim ile yalnızlığını gidermeye çalışması,
  3. Sosyal medyanın öğretici özelliği nedeniyle sık sık çocuklarının fotoğraflarını paylaşmakta, iyi ebeveynlik yapma ile ilgili bilgileri diğer ebeveynlerden elde etmeye çalışmak.
  4. Ebeveynler kendilerinin iyi bir ebeveyn olduklarını kanıtlamak, toplumsal onay almak için de çocuklarının fotoğraflarını paylaşabilmekte, bu durum onları iyi bir ebeveyn olduklarını düşünmeleri konusunda desteklemektedir.
  5. Kimi ebeveynler ise kendi ebeveynliklerinin en iyisi olduğunu düşünmekte, hatta kendi çocuklarının da en iyi çocuk olduğuna yönelik düşünceler geliştirmekte, narsistik özelliklerle doğrudan ilişkili olarak bu durumu herkese gösterme ihtiyacı hissetmektedir.
  6. Ebeveynler çocuklarının fotoğraflarını maddi kazanç elde etme amacıyla da paylaşabilmektedirler.

Çalışmada çocukların fotoğraflarının sıklıkla paylaşımı konusunda karşılaşabileceğimiz olası sorunları şöyle el almışlar;

Çocukların fotoğraflarının sıklıkla paylaşımı çocukları kotu niyetli kişilere ve  davranışlara karşı savunmasız hale getirmektedir. Sosyal medyada paylaşılan Çocuk fotoğraflarına yapılan yorumlar her zaman iyi niyetli olmamaktadır. Pedofili bireyler için acık bir fotoğraf pazarı haline gelen sosyal medya, çocuk istismarcılığının rahat olarak yapıldığı bir yer haline gelmiştir.

  1. Çocuk teşhirciliği yapan pedofili sitelerinde kullanılan fotoğrafların çoğunluğu sosyal paylaşım sitelerinden izinsiz olarak alınan ve kullanılan fotoğraflardır.
  2. Çocukların fotoğrafları çeşitli eşyaların üstüne izinsiz olarak kopyalanıp basılarak satılabilmektedir.
  3. Ebeveynlerin paylaştıkları fotoğraflar başka bireyler tarafından kopyalanarak, çocuk kendi çocuklarıymış gibi davranmaları ile de sonuçlanabilmektedir. Bu duruma da “dijital Çocuk kacırma” denilmektedir.
  4. Çocukların fotoğraflarının paylaşılması dışarıdan gelecek tehlikelere çocuğu savunmasız bırakmasının dışında, cocuğun kendi benliği icin de zararlı olabilmektedir. Nitekim cocuğun dijital ayak izleri ebeveynler tarafından oluşturulduğu icin, bu durum çocuğun ozel hayatı ve kimliği acısından celişkiler yaşamasına neden olabilmektedir. Örneğin; Çocukta bedeni hakkındaki kararların ve sorumlulukların kendisine mi yoksa ebeveynlerine mi ait olduğu ikilemi kafa karışıklığı yaratabilir. Bu durumun ise uzun vadede farklı ruhsal sorunlara yol açabileceği düşünülmektedir.

Çalışma da bir fenomen ebeveynin paylaşımları üzerinden varılan sonuçlara da  detaylı bir şekilde yer verilmiş bir daha ki yazımızda o detaylardan bahsedeceğiz.

Kaynak makalenin tamamı için: http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_48322/cogepderg-28-166.pdf

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap