Sizce çocuğunuz oynadığı oyunlarla neyin pratiğini yapıyor

GeçtiÄŸimiz haftalarda bütün dünya basınının dikkatini çeken bir baÅŸarı hikayesi çıktı karşımıza. Cem Bölükbaşı, 2017 yılında Formula Espor Dünya Åžampiyonası’na katılan Cem Bölükbaşı dünya beÅŸinciliÄŸini elde etti ve Formula 1 ÅŸampiyonu Fernando Alonso’nun Simracing takımına seçilen ilk sürücü oldu.  2018’de yine F1 Esports’a katılan 70 bin kiÅŸi arasından en iyi 20 yarışçıdan biri olarak, ProDraft seçmelerinde dünya birincisi oldu, Redbull Toro Rosso Formula 1 ekibine katıldı ve takımı ile dünya ikincisi olma baÅŸarısını gösterdi. Åžimdi ise Espor deÄŸil gerçek bir yarış olan Formula 2 ÅŸampiyonasında yarışacak ilk Türk Pilotu.

Cem Bölükbaşı, FIA Formula 2 Åžampiyonası’nda yarışacak ilk Türk yarış pilotu olarak tarihe geçiyor. Peki, Cem Bölükbaşı’nın bu noktaya gelmesindeki faktörler nelerdir sizce? Elbette baÅŸarısını etkileyen birçok faktör vardır. Faktörlerden biri de ÅŸüphesiz mümkün olan en iyi ekipmanla Esporcu olarak antrenmanlar yapması, yaptığı antrenmanlar sonucunda Esporda baÅŸarılı sonuçlar elde etmesi, birçok derece alması, yani Formula’ ya giden yolda pratiÄŸinin gerçekten çok iyi olmasında olabilir mi?

Herhangi bir spor dalında pratik yapmanın önemini bilmeyen yoktur sanırım. Cem Bölükbaşı Esporda yani dijital mecralarda gösterdiÄŸi baÅŸarıyı sahaya aktarabilen bir sporcu. Åžimdi “pratik yapma” konusuna çocuklarımızın dijital mecralarda oynadığı oyunlarla ilgili farklı bir açıdan bakalım. Bu konuda bakış açımı “Bir Yeni Bildiriminiz Var” adlı kitabın yazarı Doç. Dr. Yavuz Samur’un baktığı açıya doÄŸru çeviriyorum. Her eÄŸitimcinin, her ebeveynin, hatta ve hatta teknolojik cihazlarla bütünleÅŸik bir yapı kurmuÅŸ bütün insanların okuması, baÅŸucuna koyması gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸüm bir kitap. Kendisinin eÄŸitim ve seminerlerine katılma fırsatı bulan ÅŸanslı insanlardanım. Ä°lgilenenler için kitap yorumunu ve TEDX konuÅŸma videosunu aÅŸağıya bırakıyorum.

https://www.ted.com/talks/yavuz_samur_teknoloji_bagimliligi

https://annerehberi.com.tr/post/1-yeni-bildiriminiz-var

Çocuklarımızı çağın gereklerine uygun elimizden geldiÄŸince doÄŸru büyütmeye çalışırken bize, teknolojiyi nasıl doÄŸru kullanmamız gerektiÄŸini anlatır akademisyen, yazar Yavuz Samur. Hangi dijital oyunun hangi yaÅŸ grubuna uygun olduÄŸunu, hangisinin neden çocuÄŸumuza oynatmamız gerektiÄŸini veya neden oynatmamamız gerektiÄŸini anlattığı bölümlerden bir cümledir bu “sizce çocuÄŸunuz oynadığı oyunlarla neyin pratiÄŸini yapıyor?”. Oyunlarda çocuklarımızın pratik yaptığından bahseder. Yaşına uygun olmayan kan, savaÅŸ, adam öldürme gibi olumsuz örnek oluÅŸturacak içeriÄŸi olan bir oyunu oynarken “sizce çocuklarımız neyin pratiÄŸini yapıyor?”.

Cem Bölükbaşı doÄŸru bir seçim yaparak kendisini büyük bir yarışçı yapacak araba yarışı pratiÄŸini oldukça baÅŸarılı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirmiÅŸ, dileriz en kısa sürede kendisinin Formula 1 de yarıştığını da görürüz. Bizlerde çocuklarımızın oynadığı oyunları belki bu makaleden sonra daha dikkatli seçer, yaşına uygun olup olmadığını sorgulayarak hareket edebiliriz. Oyun seçimi ile ilgili daha önceden hazırladığım makaleye de aÅŸağıdaki linkten ulaÅŸabilirsiniz. Keyifli okumalar.  

https://annerehberi.com.tr/post/yasa-gore-dijital-oyun-seciminde-kriterler

Kaynak: https://www.ntvspor.net/motor-sporlari/cem-bolukbasi-kimdir-61de9ccbb91a8015b8270754

Görsel: https://tr.motorsport.com/fia-f2/news/resmi-cem-bolukbasi-2022de-formula-2de-yarisacak/7200835/

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap